Σαν τον Οδυσσέα μάζεψα τα σέα
Δε λέμε ψέματα ούτε διεκδικούμε να οικειοποιηθούμε κάτι που δεν μας «ανήκει». Το Ιόνιο, η Ελλάδα, είναι συνυφασμένες έννοιες με τα ομηρικά έπη.
Είτε με την ευρεία είτε με στενή ματιά κι αν δει κανείς αυτήν την υπόθεση, ο ελληνικός χώρος, ένα από τα λίκνα του παγκόσμιου πολιτισμού, δικαιούται να ζέψει τον αρχέτυπό του στις τρέχουσες επιδιώξεις του. Και υπ' αυτήν την έννοια να προσδώσει χαρακτηριστικά ανεξίτηλα στην ταυτότητά του και ως προορισμός επισκεπτών, απ' ολόκληρη την υφήλιο. Η ιδέα είναι τόσο απλή όσο και πανίσχυρη.
Είναι δυνατόν να πλουτίσει την εικόνα της ομορφιάς και της γαλήνης που συνοδεύει την αφήγηση για το Ιόνιο. Μπορεί οι ομηριστές να ερίζουν για την εντοπιότητα του Οδυσσέα και την ταυτοποίηση των ομηρικών τόπων, μαζί και του βασιλείου της Ιθάκης, κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η γειτονιά του Θιακού βασιλιά και ο τόπος της περιπέτειάς του είναι το Ιόνιο. Σ' αυτό συνάδουν οι «πληροφορίες», ναυτιλίας, πολιτισμού και συμπεριφοράς, που κρύβονται στους στίχους και τις στροφές των επών κι ας μην τα έχει σχολαστικά τεκμηριώσει η αρχαιολογική σκαπάνη.
Όταν οι Βέλγοι έχουν απλώσει πάνω από τον απέραντο κάμπο έξω από τις Βρυξέλλες τον καπνό και τους ήχους της μάχης του Βατερλώ, οδηγώντας εκεί εκατ. επισκεπτών ετησίως, δεν είναι κρίμα να μην προβάλλεται αναλόγως η γειτονιά του Οδυσσέα;
Το θέμα βρέθηκε χθες πάνω στο τραπέζι της περιφερειακής Ένωσης των Δήμων του Ιονίου. Βρίσκεται στην καρδιά του γατρονομικού Φεστιβάλ στην Κέρκυρα. Κυοφορείται η συνεργασία του ιστορικού Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Χαροκόπειο για την ιστορική τεκμηρίωση μιας διατροφικής πρότασης, που έχτιζε ήρωες μαχητές, προικισμένους ανθρώπους.
Να ταξιδέψει αυτή η αφήγηση ξανά στα πέρατα του κόσμου!
Δεν είναι τυχαία η υποδοχή της ιδέας από την υπουργό Τουρισμού. Ένα τέτοιο σχέδιο, είναι εθνικό σχέδιο, είχε πει! Ας είναι καλοτάξιδη!