Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τελικώς το πρόβλημα δεν ήταν της βίδρας αλλά του Ναυτικού Οχυρού...

Editorial
28 Σεπτεμβρίου 2017 / 10:28

Οι αντιρρήσεις υπήρξαν ανέκαθεν χωροταξικού χαρακτήρα. Γι΄ αυτό και οι αντιδράσεις Κασσωπιτών, περιοίκων του Ερημίτη, που θεωρούν πως η επένδυση θα αποβεί σε βάρος της οικονομίας της περιοχής.

Οι αντιρρήσεις υπήρξαν ανέκαθεν χωροταξικού χαρακτήρα. Γι' αυτό και οι αντιδράσεις Κασσωπιτών, περιοίκων του Ερημίτη, που θεωρούν πως η επένδυση θα αποβεί σε βάρος της οικονομίας της περιοχής. Η Κέρκυρα, και όχι μόνον, στερείται χωροταξικού σχεδίου κι έτσι εγκρίνονται δραστηριότητες με Ειδικά Σχέδια, που περιορίζονται στην περιγραφή της επένδυσης δίχως να παίρνουν υπόψη τους τον χώρο. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα (και) στη Βορειοανατολική Κέρκυρα.

Όμως δεν συζητήθηκε ποτέ σ' αυτήν τη βάση. Γι' αυτό οι αντιδρώντες θεωρούν ότι παρακάμπτονται και εμπαίζονται ενώ στην αντίθεση τους στην παραχώρηση μετέρχονται κάθε μέθοδο και δυνατή αναφορά ώστε να την αποτρέψουν. Την αναπαραγωγή της βίδρας, τη χωροθέτηση του ... Ναυτικού Οχυρού, τα δημοτικά μονοπάτια κα. Επ' αυτών αποφαίνονται κατά περίπτωση διοικητικές Υπηρεσίες, Θεσμοί και δικαστικές Αρχές, επιτείνοντας την σύγχυση, παρατείνοντας τις συνθήκες έντασης, συχνά διευκολύνοντας την άρθρωση στείρου, πολιτικού λόγου ένθεν κακείθεν.

Τώρα είναι το Ελεγκτικό, που ανεξαρτήτως των σχετικών αποφάσεων των Δικαστηρίων, διατείνεται ότι δεν μπορεί να εγκρίνει δαπάνη μεταφοράς των στρατιωτικών εγκαταστάσεων (σ.σ. του... Οχυρού!) από δημόσια σε ιδιωτική περιοχή κι έτσι, λέμε εμείς, είτε το Ναυτικό θα πρέπει να βρει ή και να αποκτήσει γη ώστε να μετακομίσει εκεί ή να καταργήσει την εγκατάσταση, κίνηση που βεβαίως και θα προκαλούσε αλγεινή εντύπωση για το ΓΕΝ, δεδομένης και της ατμόσφαιρας περί την υπόθεση.

Είπε ο περιφερειάρχης, και δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί του, πως ο όλος χειρισμός μαρτυράει σπουδή και προχειρότητα και ζητάει από την κυβέρνηση να τη ματαιώσει. Ακόμα όμως κι αν συνέβαινε αυτό, τίποτα δεν θα συνηγορούσε στην παράταση της έλλειψης χωροταξικής «οχύρωσης» και σχεδιασμού, δεδομένου ότι περιφερειακά σχέδια παραμένουν ξεχασμένα στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης. Ύστερα από την ακύρωση του Εθνικού Ειδικού Χωροταξικού για τον τουρισμό από το ΣτΕ, κι έτσι την αναστολή κάθε προόδου σε περιφερειακό επίπεδο, εφόσον δεν τελούν εν ισχύει όλα τα Εθνικά Χωροταξικά, τα Περιφερειακά θα περιμένουν ώστε να αντιστοιχηθούν με αυτά όταν...

Βεβαίως ο Σταθάκης, προσφάτως στο αναπτυξιακό Συνέδριο της Κρήτης, παρουσία του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε την υπογραφή του στο χωροταξικό της Κρήτης, κι έτσι δεν αποκλείεται να πράξει αναλόγως σε δυο εβδομάδες και στην Κέρκυρα για τα Ιόνια, γεγονός που ανατρέπει τον ως άνω συλλογισμό, όμως το δημοκρατικό πρόβλημα παραμένει: Δεν φτουράνε οι επενδύσεις, που γίνονται με το ζόρι ενώ και η στείρα αντιπαράθεση, κατά τα ειωθότα, δεν συνιστά μορφή δημοκρατικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας! Κάθε άλλο μάλιστα, προκαλεί γενική και μακροχρόνια παραλυσία...