Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αρχαιολογικό & Κεραμικής, δύο κλειστά μουσεία, κι αυτό το καλοκαίρι!

Αρχαιολογικό Μουσείο
08 Αυγούστου 2017 / 11:58

Γράφει ο Γιώργος Ζούμπος

Σε μια πόλη που δεν έχει να δείξει μόνο φυσικό πλούτο, αλλά και μια πλούσια ιστορία, είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει εδώ και μερικά χρόνια. Δύο από τα μουσεία της παραμένουν κλειστά. Πρόκειται για το «Μουσείο παραδοσιακής κεραμικής» που στεγάζεται  στον αγγλικό στρατώνα του Νέου Φρουρίου (για τον οποίο παλιά υπήρχε σκέψη παραχώρησης στην Τράπεζα Πειραιώς) και για το Αρχαιολογικό Μουσείο δίπλα στη Ρολίνα. Το μεν Αρχαιολογικό είναι κλειστό εδώ και 4-5 χρόνια το δε Μουσείο Κεραμικής περισσότερα.
 
Το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής
 
Ο δάσκαλος και ερευνητής  Νίκος Πακτίτης, έχει  στο ενεργητικό του, πέρα από σειρά βιβλίων ιστορίας και λαογραφίας, την ίδρυση της «Ιστορικής & Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας» - που σήμερα έχει προς τιμήν του το όνομά του και τη δημιουργία δύο μουσείων: του Λαογραφικού που λειτουργεί στους Σιναράδες και της Παραδοσιακής Κεραμικής που στεγάστηκε στο Νέο Φρούριο και αγνοείται η τύχη του.
Ο Νίκος Πακτίτης συγκέντρωσε με πολύ κόπο κεραμικά αγγεία, οικοδομικά υλικά και διακοσμητικά κεραμουργήματα. Μετά από  συμφωνία (υπογράφτηκε σχετικό συμφωνητικό) με την τότε δημοτική αρχή (Χρύσανθος Σαρλής) το «Μουσείο παραδοσιακής Κεραμικής»  εγκαινιάστηκε στις 16 Αυγούστου 1999. Το στήσιμο έγινε από τον ίδιο το Νίκο Πακτίτη και το Γιώργο Σουρτζίνο σε τρεις αίθουσες του αγγλικού στρατώνα στην κορυφή του Νέου Φρουρίου και περιλάμβανε συνολικά 170 εκθέματα . Ο Δήμος, με βάση το συμφωνητικό, θα διαχειρίζονταν το μουσείο και θα έδινε μια μικρή οικονομική ενίσχυση στη Λαογραφική Εταιρεία  για να αντιμετωπίσει τα έξοδα συντήρησης και εμπλουτισμού του υλικού. Στην πράξη, ελάχιστη ήταν η χρηματική ροή προς την Εταιρεία. Τα δύο πρώτα χρόνια κύλησαν ομαλά αλλά  στη συνέχεια η φύλαξη ατόνισε και σταδιακά το Μουσείο  «χάθηκε» ενώ μέρος του υλικού (φωτογραφίες, σκαριφήματα) πρεπει να έχει καταστραφεί από την υγρασία και το, όπως αποδείχτηκε, δυσμενές περιβάλλον.  Σχετική αναφορά είχε γίνει από τις στήλες της «Ενημέρωσης» στις 28 Σεπτέμβρη 2008.
Όταν γινόνταν η συζήτηση για την εγκατάσταση Μουσείου Τυπογραφίας στον αγγλικό στρατώνα, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στο μέλλον του Μουσείο Κεραμικής και προσφατα, μετά την πυρκαϊά, ο Δήμος σχεδόν δηλώνει αναρμόδιος για το χώρο.
 
Αρχαιολογικό Μουσείο
 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο χτίστηκε μεταξύ των ετων 1962 και 1965  για να στεγάσει τα αρχαία αντικείμενα που έχει δώσει κατά καιρούς η  κερκυραϊκή γη.
Εντυπωσιακότερο έκθεμά του είναι το αέτωμα της Γοργούς (585 π.Χ.) που εκτίθεται σε ειδική αίθουσα και κοσμούσε τη δυτική πλευρά του μεγάλου δωρικού ναού της Αρτέμιδας . Πρόκειται για το αρχαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα. 
Στο κέντρο εικονίζεται η Γοργώ να τρέχει με λυγισμένα γόνατα προς τα δεξιά,  ενώ το πάνω μέρος του κορμιού της  και το δαιμονικό της πρόσωπο είναι στραμμένα προς το θεατή. Τα μάτια  της είναι διογκωμένα , η γλώσσα της κρέμεται από το ανοιχτό της στόμα, ενώ χονδροί βόστρυχοι, που απολήγουν σε φιδίσια κεφάλια, πλαισιώνουν το φοβερό αυτό πρόσωπο …. 
Το Μουσείο είχε κλείσει για τρία χρόνια αν θυμόμαστε καλά, με προοπτική να λειτουργήσει εκ νέου το 2015. Φεύγει όμως το 2017 και δεν φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα αυτό. Πριν το Πάσχα, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων σε δηλώσεις της στην “Ενημέρωση” έκανε λόγο για λειτουργία  εντός τριμήνου με την προϋπόθεση πρόσληψη διπλάσιου προσωπικού από το υπάρχον πριν την ανακαίνιση. Προφανώς αυτό σημαίνει ότι το Μουσείο δεν θα ανοίξει άλλο.
 
Αντιδράσεις;
 
Το απογοητευτικό είναι ότι ενώ τα δύο μουσεία θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή για την προσέλκυση επισκεπτών, είναι κλειστά, δεν φαίνεται προοπτική ανοίγματος και ουδείς αντιδρά.
Ενώ θάπρεπε να υπάρχει διαμαρτυρία από κάθε ένωση επαγγελματιών που ασχολείται με τον τουρισμό, κανένας δεν ενδιαφέρεται. Αρκεί να κυκλοφορούν τα λεωφορεία.
Να μην παραβλέπουμε όμως και το βασικότερο: Το Μουσείο είναι χώρος παιδείας πρώτα πρώτα για μας τους κατοίκους - για να γνωρίσουμε την ιστορία μας. Και εδώ θα αναμένονταν έντονη διαμαρτυρία από το Δήμο, τους εκπαιδευτικούς φορείς και τα διάφορα σωματεία.
Καμία  όμως αντίδραση από κανέναν εδώ και τόσα χρόνια. Λες και μας είναι αρκετά τα κόκκινα και πράσινα λεωφορεία, τα τραινάκια, τα μπαράκια, οι παραλίες και οι … μπόμπες.