Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατάθεση στεφάνων στην προτομή του αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή

21η Απριλίου
21 Απριλίου 2017 / 12:50

ΑΘΗΝΑ. «Σήμερα το μάθημα της Δημοκρατίας δεν είναι άλλο από ένα: Ο διχασμός φέρνει δεινά» ανέφερε κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου,

εκ μέρους του Προεδρείου της Βουλής, ο Προεδρεύων Αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, προσθέτοντας ότι «οι σημερινές συνθήκες που βιώνουμε επιβάλλουν όσο ποτέ ξανά τη σύμπνοια και την ενότητα των Ελλήνων. Απαιτούν να πορευόμαστε με σύνεση και ομόνοια σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον».
Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, η Γ΄ Αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου μετέβη εξάλλου στο Πάρκο Ελευθερίας και κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του αγωνιστή αξιωματικού Σπύρου Μουστακλή, σύμβολο της Αντιδικτατορικής και Δημοκρατικής Αντίστασης.

Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή που βασανίστηκε απάνθρωπα από τη χούντα των συνταγματαρχών, στον μαρτυρικό τόπο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ, έκανε και η βουλευτής Κέρκυρας και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη (φωτό).

Για τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την κατάλυση της Δημοκρατίας και την επιβολή της χούντας η Φωτεινή Βάκη δήλωσε:
«Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη νύχτα που οι ερπύστριες συνέθλιψαν τη Δημοκρατία, έβαλαν ταφόπλακα στη «χαμένη άνοιξη» και καταδίκασαν την Ελλάδα σε μια νύχτα που διήρκεσε επτά χρόνια.
Τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που αψήφησαν τον φόβο, όρθωσαν ανάστημα και αντιστάθηκαν.
Σήμερα, μισό αιώνα μετά, οι εχθροί της Δημοκρατίας είναι η φτώχεια, η λιτότητα και η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που γεννούν ακροδεξιά μορφώματα, ξενοφοβία, ρατσισμό και μισαλλοδοξία.
Ας γίνει η σημερινή μαύρη επέτειος υπόμνηση ότι ο αγώνας για την πραγμάτωση και θωράκιση της Δημοκρατίας είναι διαρκής. Να μην ξεχνούμε οι νεότεροι. Διότι τα κηρύγματα μίσους, ο σκοταδισμός, τα εμφυλιοπολεμικά παραληρήματα, οι αντεπιθέσεις μιας εθνικοφροσύνης που κάλυπτε επιμελώς ένα «ψεύδο-ευρωπαϊστικό» λούστρο, οι νοσταλγοί της χούντας και οι ιδεολογικοί απόγονοι του φασισμού πληθαίνουν επικίνδυνα, ασελγώντας στην ιστορική μνήμη και προσπαθώντας να αποκαθηλώσουν τους αγωνιστές της αντίστασης και τη Μεταπολίτευση».

Σύμβολο αντίστασης κατά της δικτατορίας

Ο Σπύρος Μουστακλής υπήρξε μια από τις συγκλονιστικότερες μορφές στην αντίσταση κατά της δικτατορίας, ένας από τους ελάχιστους στρατιωτικούς που αντιστάθηκε έμπρακτα.Ο Μουστακλής, που πέθανε πριν από 30 χρόνια, στις 28 Απριλίου 1986, κρατήθηκε στο κολαστήριο του ΕΑΤ – ΕΣΑ για 47 ατέλειωτα μερόνυχτα, κατά τη διάρκεια των οποίων υπέστη πολύ άγρια βασανιστήρια.

Ενώ τον βασάνιζαν, ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα του προκάλεσε εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να διακομιστεί, με καθυστέρηση πολλών ωρών, στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., όπου εισήλθε με το ψευδώνυμο «Μιχαηλίδης» και αιτιολογία εισαγωγής… «τρακάρισμα στον Ιππόδρομο».

Το εγκεφαλικό τού προκάλεσε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων. Η αρχική διάγνωση ήταν «αφασία κινητικού τύπου, με μπλοκαρισμένο το κέντρο της κίνησης και της ομιλίας, εξαιτίας του εγκεφαλικού που προκλήθηκε από βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα».

Μετά το θάνατό του, δόθηκε τιμητικά το όνομά του στο στρατόπεδο – κέντρο νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου (Σύνταγμα Πεζικού). Προτομή του έχει αναγερθεί στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ (σήμερα πάρκο Ελευθερίας) στην Αθήνα. Υπάρχουν οδοί με το όνομά τους στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στην Καλαμαριά, στην Ερμούπολη, στα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, στο Ίλιον, στη Λυκόβρυση και στο Αιγάλεω της Αθήνας.