58 συμπληρώθηκαν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών

Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες, με το καθεστώς να καταρρέει μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή των Τούρκων στο νησί.

ΑΘΗΝΑ. 58 χρόνια συμπληρώνονται από το 1967 όταν η δικτατορία των Συνταγματαρχών κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία στην Αθήνα.
Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, η δημοκρατία καταλύθηκε, το Σύνταγμα ανεστάλη και η τριανδρία των Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου κατέλαβε την εξουσία.
Η χώρα εκείνες τις μέρες βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, με τις εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου τελικά να μην γίνονται ποτέ.
Εξουσία ασκούσε από τις 3 Απριλίου η ΕΡΕ του Π. Κανελλόπουλου με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και του Παλατιού.
Λίγες ώρες πριν το πραξικόπημα, είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τα μέλη του να πηγαίνουν σπίτι τους χωρίς να έχουν ιδέα για το τι θα επακολουθούσε.
Η τριάδα των Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου, εκμεταλλεύτηκαν την άγνοια των δημοκρατικών κυβερνήσεων και φρόντισαν να τοποθετήσουν σε νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος ανθρώπους μυημένους στα σχέδιά τους. Τους βοήθησε, επίσης, το γεγονός ότι μέσα στην Αθήνα υπήρχαν μεγάλες μάχιμες μονάδες με διοικητή τον ταξίαρχο, τότε, Παττακό.
Οι δυνάμεις των πραξικοπηματιών κατέλαβαν στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας (Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ, Ανάκτορα), ενώ ο συνταγματάρχης Λαδάς έστειλε πιστές στους πραξικοπηματίες δυνάμεις για να συλλάβουν το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.
Οι συνομότες έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Προμηθεύς», για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.
Από τις πρώτες κινήσεις των χουντικών ήταν η σύλληψη του Αρχηγού του ΓΕΣ, αντιστράτηγου Σπαντιδάκη και η αντικατάστασή του με τον αντιστράτηγο Οδυσσέα Αγγελή, ο οποίος έδωσε εντολή να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Προμηθεύς».
Η μοναδική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πραξικόπημα έγινε από την πλευρά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόλαβε, αφού το σχέδιο «Προμηθεύς» είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή.
Μόνο δύο πρωινές εφημερίδες πρόλαβαν να περιλάβουν στην ύλη τους την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Η «Καθημερινή» στην πρώτη της σελίδα είχε ένα μονόστηλο με τίτλο «Την 2αν πρωινήν εξερράγη στρατιωτικόν κίνημα. Συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες», ενώ η «Αυγή» πάνω από τον τίτλο της έγραφε: «Συνελήφθησαν από στρατιωτικούς οι Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος, Α. Παπανδρέου. Ασυνήθιστες κινήσεις στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων».
Στις 07:00 η ηγεσία του πραξικοπήματος πήγε στα Ανάκτορα και ζήτησε από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο να ορκίσει την κυβέρνησή τους, με την περιοχή να είναι περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα.
Ο βασιλιάς, παρά την προτροπή του συλληφθέντα πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου να αντισταθεί, συμβιβάστηκε και αργά το απόγευμα όρκισε την κυβέρνηση, με πρωθυπουργό- μαριονέτα τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Κόλλια.
Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Κόλλιας, προσχώρησε στους στασιαστές και έγινε Υπουργός Άμυνας.
Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες, με το καθεστώς να καταρρέει μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή των Τούρκων στο νησί.
ΠΗΓΗ: sansimera.gr
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.