Πέμπτη 03.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα πεπραγμένα του πρώτου 8μήνου της θητείας του ΔΣ του Νοσοκομείου Κέρκυρας

Νοσοκομείο Κέρκυρας
05 Απριλίου 2017 / 17:55

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Νοσοκομείου στο πρώτο οκτάμηνο της θητείας του ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου το διοικητικό Συμβούλιο:


Διαχείριση Προσωπικού
1)      Επάνοδος νοσηλευτικού προσωπικού που επί χρόνια είχε μετακινηθεί σε γραφεία, στις κλινικές για ενίσχυση του προσωπικού από τη πρώτη ημέρα της ανάληψης καθηκόντων της νέας διοίκησης.
2)      Μεταφορά το Νοέμβριο του 2016, 3 μόνιμων φυλάκων του Νοσοκομείου, στους χώρους υποδοχής του νοσοκομείου (επείγοντα – κεντρική είσοδος), ώστε να υπάρχει προσωπικό αναφοράς/πληροφοριών και φύλαξης τα σαββατοκύριακα και κάθε απόγευμα.
3)      6 νέες προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ, που ξεκίνησαν το 2015. Οι προσλήψεις ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2016  και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2016. (Οι 4 για το Γενικό Νοσοκομείο και οι 2 για τον Ψυχιατρικό Τομέα)
4)      3 νέες προσλήψεις διοικητικού προσωπικού για το ΓΝ Κέρκυρας, που ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016.
5)      Ολοκληρώθηκαν το Φεβρουάριο, 18 νέες προσλήψεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού με συμβάσεις 1 έτους (9 νοσηλευτές, 6 τραυματιοφορείς, 1 τεχνολόγος ακτινολόγος, 2 παρασκευαστές εργαστηρίων). Με τις προσλήψεις αυτές, πλέον, όλα τα τμήματα έχουν ενισχυθεί στις βάρδιες και δίδονται οι άδειες του τρέχοντος έτους, ώστε να μη συνεχίζεται η επαύξηση οφειλόμενων αδειών και ρεπό, που γινόταν όλα τα τελευταία χρόνια.
6)      Προσπαθήσαμε,εις διπλούν, να προκηρύξουμε θέσεις εργασίας με ατομικές συμβάσεις, μέχρι τα τέλη του 2018 για την καθαριότητα και την τραπεζοκομία του Νοσοκομείου, απομακρύνοντας τα ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία. Παρά τις νομικές κινήσεις των εργολαβικών εταιριών, που σταμάτησαν τις διαδικασίες με ασφαλιστικά μέτρα, το Νοσοκομείο θα επανέρθει σε νέο διαγωνισμό, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, που δίνει αυξημένη μοριοδότηση στις ήδη εργαζόμενες καθαρίστριες, στο επόμενο χρονικό διάστημα.  Οι μισθοί των εργαζομένων, με τις ατομικές συμβάσεις, θα φτάνουν τα 1200-1300 ευρώ μικτά (αποδοχές σαφώς βελτιωμένες σε σχέση με τις εργολαβικές), αυξάνοντας τόσο τον αριθμό των εργαζομένων (43 από 36), αλλά και με πλήρη ωράρια εργασίας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος για το Νοσοκομείο.
7)      Για πρώτη φορά άλλαξε το πρόσημο στις προσλήψεις-αποχωρήσεις στο σύνολο του Νοσοκομείου. Το προσωπικό του Νοσοκομείου, το 2016 είχε αύξηση για πρώτη φορά μετά το 2012. Αντίστοιχη είναι η τάση τους πρώτους μήνες του 2017.
8)      Στο προσεχές διάστημα θα γίνουν προκηρύξεις για 6 ακόμα άτομα- προσωπικό φύλαξης με ατομικές συμβάσεις. Δεδομένων όμως των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο Νοσοκομείο εδώ και 3 χρόνια, στα οποία έχει σταμάτησε η φύλαξη του Νοσοκομείου, και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προκηρύξεων με ατομικές συμβάσεις μέσω του ΑΣΕΠ, ολοκληρώσαμε διαγωνισμό για μερικούς μήνες για σύμβαση με ιδιωτική εταιρία φύλαξης. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανάληψη υπηρεσίας των φυλάκων της εταιρίας που μειοδότησε.
9)      Ανοίξανε 8 νέες θέσεις επικουρικών ιατρών (από 14 έγιναν 22). Αναδιαρθρώθηκαν οι 3 θέσεις που είχε ζητήσει η προηγούμενη Διοίκηση, καθώς δεν είχε ζητηθεί ιατρός για τη ΜΤΝ, παραιτήθηκε ο ένας εκ των 3ων οφθαλμιάτρων, και είχε ζητηθεί ακτινολόγος χωρίς να απαιτείται γνώση μαγνητικού τομογράφου (γεγονός που πιθανά να καθιστούσε τη θέση άσκοπη, εφόσον προσλαμβανόταν επικουρικός ιατρός για τον μαγνητικό τομογράφο, που όμως δεν θα γνώριζε να τον χειριστεί).
Σε αυτές τις νέες θέσεις ήδη προσλήφθηκαν:
Παιδίατρος (4η θέση ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις εφημερίες της κλινικής),
Αιματολόγος (κάλυψη του κενού μετά την αποχώρηση του κ.Γεωργόπουλου),
Γενικός χειρουργός (εξισορρόπηση προγράμματος εφημέρευσης ,με δυνατότητα πλέον να γίνονται επείγοντα χειρουργεία και να υπάρχει και ειδικευμένος για την κλινική και τα επείγοντα),
και ΩΡΛ (κάλυψη όλων των εφημεριών του μήνα). Να τονίσουμε ότι αρκετές από αυτές τις θέσεις έχουν έρθει με διαπροσωπικές επαφές και αρκετό ψάξιμο, καθώς οι λίστες αναμονής ήταν και παραμένουν κενές.
Προσλαμβάνονται αυτές  τις ημέρες, ακόμα 1 Μαιευτήρας, 1 ιατρός ΤΕΠ για το Χειρουργικό Τομέα.
Παραμένουν μόνιμα ανοικτές οι θέσεις του Νευρολόγου (υπηρετεί μόνο ένας (1) στο Νοσοκομείο) και του ιατρού Επειγόντων Παθολογικού Τομέα ,στις οποίες υπάρχει κενό στις λίστες αναμονής της 6ης ΥΠΕ. Ελπίζουμε  να προσέρθουν ιατροί και τις κρατάμε ανοικτές, καθώς οι ανάγκες είναι υπαρκτές και τις κατανοούμε. Στόχος μας είναι η πλήρης κάλυψη του Τμήματος Επειγόντων με ειδικευμένους γιατρούς, τόσο στον Παθολογικό όσο και στο Χειρουργικό Τομέα (αυτή τη στιγμή υπάρχει κάλυψη μόνο στον παθολογικό τομέα, ενώ στον χειρουργικό η κάλυψη γίνεται από 1 γιατρό σε κλινική και επείγοντα ταυτόχρονα.) Στόχος είναι οι ειδικευμένοι ιατροί στην εφημερία του Τμήματος Επειγόντων να απασχολούνται αποκλειστικά σε αυτό, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων από το τμήμα αυτό υπηρεσιών. Πλάνο ολοκλήρωσης των προσλήψεων είναι εντός του καλοκαιριού, εφόσον υπάρξουν γιατροί που θα θελήσουν να εργαστούν.
Για το σκοπό της πλήρους κάλυψης του τμήματος επειγόντων με ειδικευμένους ιατρούς σε κάθε εφημερία, απαιτείται πρόσληψη ακόμα ενός (1) ειδικευμένου ιατρού στον Χειρουργικό Τομέα του Τμήματος Επειγόντων, η οποία προγραμματίζεται μετά τον Ιούνιο που θα υπάρξουν κονδύλια από την τροποποίηση του προϋπολογισμού. Μετά την 1η τροποποίηση του προϋπολογισμού λοιπόν (τέλη Μαΐου 2017), θα μπορέσουμε ελπίζουμε να προκηρύξουμε ακόμα 8 θέσεις επικουρικών ιατρών, αυξάνοντας συνολικά τις υπάρχουσες θέσεις στις 30 (από 14 όταν αναλάβαμε). Οι υπόλοιπες θέσεις που θα προκηρυχθούν τον Ιούνιο θα είναι μία(1) ακόμα θέση Μαιευτήρα (ώστε να φτάσουν στις πέντε(5), καθώς είναι υπό συνταξιοδότηση ο ένας εκ των 3ων διευθυντών), μία(1) θέση Πνευμονολόγου (καθώς είναι υπό συνταξιοδότηση ο διευθυντής), μία(1) θέση Ακτινολόγου με εξειδίκευση στο μαγνήτη (με σκοπό την πλήρη λειτουργία του 5 ημέρες τη βδομάδα και ταυτόχρονα την λειτουργία του μαστογράφου και του μηχανήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας ), μία(1) θέση Νευρολόγου (για να γίνουν 3 και να καλύπτεται εφημεριακά όλος ο μήνας), μία(1) θέση Οφθαλμιάτρου (για να γίνουν 3 και να καλύπτεται εφημεριακά όλος ο μήνας) και μία(1) θέση Παιδιάτρου με εξειδίκευση στη νεογνολογία. Ταυτόχρονα προβλέπουμε στον προϋπολογισμό και μία(1) θέση, για όποια επείγουσα ανάγκη προκύψει στο μεσοδιάστημα, ώστε να μη χρειαστεί να καταργήσουμε κάποια από τις προαναφερόμενες. Με αυτό το προσωπικό θεωρούμε ότι το Νοσοκομείο θα ισορροπήσει και θα μπορεί να λειτουργήσει μέχρι της αφίξεως των μόνιμων ιατρών, των οποίων η πρόσληψη ήδη προχωράει.
Πιέσαμε και πετύχαμε την έγκαιρη επαναπροκήρυξη ακόμα μιας θέσης ιατρού και 4 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού για τη ΜΕΘ ,μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, με διετή θητεία. Υπενθυμίζουμε ότι η θητείες των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, συνήθως ανανεώνονται μετά τη λήξη τους. 
10)  Στους μόνιμους ιατρούς έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις στις θέσεις μόνιμου Παθολόγου, Αιματολόγου, ΩΡΛ και τα χαρτιά τους είναι ήδη στο Υπουργείο Υγείας για το διορισμό, ενώ αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί η κρίση για τις θέσεις των δύο(2) Παιδιάτρων. Στις δύο(2) θέσεις της Ψυχιατρικής  υπήρξε αναπομπή από το Υπ. Υγείας, όταν τελείωσε η διαδικασία για τον εκ νέου ορισμού ενός κριτή από την ΥΠΕ, (λόγω αναρμοδιότητας εξαιτίας του βαθμού του). Θεωρούμε ότι  μέσα στον επόμενο μήνα θα επανεκκινηθεί  η διαδικασία. Για τη θέση του Παιδοψυχιάτρου, μία  εκ των δύο εισηγητών, παρά τα έγγραφα και τα τηλεφωνήματα δεν καταθέτει την εισήγηση της καθυστερώντας την κρίση. 
11)  Στις δύο(2) θέσεις μονίμων ιατρών που δεν υπήρξαν υποψήφιοι (ενδοκρινολογίας) ή απέσυραν όλοι οι υποψήφιοι τα χαρτιά τους (Νεφρολογίας) έχουμε ήδη φροντίσει για την επαναπροκήρυξη των θέσεων. Η θέση της ενδοκρινολογίας μετατράπηκε σε θέση Παιδιατρικής και η οποία είναι η 4η μόνιμη θέση της κλινικής και ήδη έχει προκηρυχθεί όπως προαναφέρθηκε. Να αναλογιστεί κανείς ότι ο χρόνος επαναπροκήρυξης είναι χρόνος ρεκόρ σε σχέση με το παρελθόν, καθώς ακόμα αγνοούνται εννέα (9) θέσεις μονίμων ιατρών που δόθηκαν στο Νοσοκομείο το 2009.
Με την κάλυψη μέσα στον επόμενο χρόνο και των δύο (2) αυτών μόνιμων θέσεων Παιδιατρικής και τις δύο (2) ακόμα θέσεις επικουρικών ιατρών που ήδη υπηρετούν, οι γιατροί της κλινικής θα ανέρθουν συνολικά σε έξι(6). Αναφερόμαστε σε ένα τμήμα που προ 1,5 έτους ήταν στα πρόθυρα κλεισίματος με κινητοποιήσεις των κατοίκων για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Με αυτόν τον αριθμό Παιδιάτρων, όταν ολοκληρωθούν οι προσλήψεις, τίθενται για πρώτη φορά οι αριθμητικές βάσεις για τη λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Νεογνών. Να συμπληρωθεί ότι προ λίγων ημερών, επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του Νοσοκομείου μας, ζητήθηκαν δύο (2) θέσεις Νεογνολόγων για τη λειτουργία της ΜΑΦ Παίδων, καθώς και επιπλέον θέσεις για ΜΕΘ Ενηλίκων, ΜΑΦ Ενηλίκων και για το Τμήμα Επειγόντων, που μας ζήτησε το Υπουργείο.
Ταυτόχρονα στη θέση Νεφρολόγου, που ενώ είχε ολοκληρωθεί η κρίση, όλοι οι υποψήφιοι απέσυραν το ενδιαφέρον τους, ήδη ζητήσαμε να προκηρυχθεί ως θέση Διευθυντή για να προσελκύσουμε υποψηφίους. Η μετατροπή ήδη εγκρίθηκε από την 6η Υ.Πε. και είμαστε στο στάδιο αναμονής των εγκρίσεων το Υπουργείο Υγείας.
Ζητήσαμε επιπλέον στα τέλη Δεκεμβρίου, ως έκτακτη ανάγκη, ακόμα μια θέση Νεφρολόγου (δεύτερη) για το Νοσοκομείο μας,διαβλέποντας το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν στα τέλη του 2016 με την αποχώρηση του ενός Νεφρολόγου που είχε μετακινηθεί από τη Θεσσαλονίκη, Η θέση εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας και προκηρύχθηκε στις 22/3 από το Νοσοκομείο μας. Δυστυχώς όμως η πρόωρη αποχώρηση του ιατρού στα τέλη Φεβρουαρίου, αντί τον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με την μη κάλυψη της θέσης που είχε προκηρυχθεί τον Ιούνιο, δημιούργησε το ασφυκτικό πρόβλημα της Μονάδας, που προσωρινά καλύπτεται  με μετακινήσεις ιατρών από όμορες περιοχές.
12)  Από το Δεκέμβριο μια Παθολόγος του Νοσοκομείου ξεκίνησε εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Σκοπός είναι μετά την αποτυχία προσέλκυσης ενδοκρινολόγου στις πρόσφατες προκηρύξεις μονίμων θέσεων ιατρών στο Νοσοκομείο, να υπάρχει και μόνιμος νοσοκομειακός ιατρός που θα δουλεύει στο τμήμα αυτό και θα μπορεί βάση νόμου να αντιμετωπίσει περιστατικά με αντλίες ινσουλίνης. (Το τμήμα αυτή τη στιγμή στηρίζεται σε 2 γενικούς ιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με μετεκπαίδευση στο διαβήτη).
13)  Από τον Μάρτιο του 2017 και δεδομένης της επάρκειας προσωπικού παρασκευαστών, ως αποτέλεσμα των προσλήψεων μέσω του ΟΑΕΔ, ξεκίνησε η εκπαίδευση παρασκευάστριας για το παθολογοανατομικό εργαστήριο. Έτσι το Παθολογοανατομικό τμήμα θα μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα εάν παρουσιαστεί ο ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας, που αναμένεται από παλαιότερη προκήρυξη, ή εάν βρεθεί εκ νέου κάποιος ιατρός με αυτή την ειδικότητα που να κάνει αγροτικό, όπως την τελευταία διετία, όταν παρά τη μετακίνηση του ιατρού στο Νοσοκομείο, δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του εργαστηρίου.
14)  Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 13 θέσεις επικουρικών ιατρών, με το Νοσοκομείο να λαμβάνει 325.000 ευρώ για το σκοπό αυτό. Η διαδικασία αυτή εξοικονομεί κονδύλια για την επαναπροκήρυξη ακόμα περισσότερων θέσεων επικουρικών ιατρών στο προσεχές διάστημα.
15)  Επαναπροκηρύχθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ οι θέσεις που είχαν μείνει ακάλυπτες για το Νοσοκομείο μας στα μέσα του 2016.
 
Αναβάθμιση Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών
            Θεωρούμε το τμήμα αυτό ως πρωτεύον τμήμα του Νοσοκομείου, που χρήζει αναβάθμισης καθώς είναι γνωστή σε όλους τους χρήστες του Νοσοκομείου, η κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα σε αυτό. Ταυτόχρονα είναι το πρώτο τμήμα που αντικρίζει κανείς όταν επισκέπτεται το νοσοκομείο και αντανακλά την εξωτερική εικόνα του. Κυρίως όμως η σωστή του στελέχωση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι ίσως το πιο καίριο για τη ζωή των ασθενών. Για το λόγο αυτό οι προσπάθειες μας σε αυτό το τμήμα αναφέρονται ξεχωριστά.
Σκοπός μας είναι το αναδιαμορφωμένο Τμήμα Επειγόντων, να αποτελέσει το ένα κομμάτι του δίπολου ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας στο νησί μας.
Το άλλο κομμάτι είναι η λειτουργία του ΚΥ Αστικού Τύπου από ειδικευμένους γενικούς ιατρούς όλων των Κέντρων Υγείας του νησιού μέχρι το βράδυ. Η διαδικασία της λειτουργίας του είναι σε πολύ  προχωρημένο στάδιο από τη νέα διευθύντρια της Μονάδας Υγείας ΠΕΔΥ της Κέρκυρας κας Κιπενή και από τη διοίκηση της 6ης Υ.Πε και έχει την πλήρη στήριξη της Διοίκησης του Νοσοκομείου.
Στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου:
1)      Κατ’ αρχή ορίσαμε το χώρο των επειγόντων ως αυτοτελές τμήμα και ορίσαμε διευθυντή ως επιστημονικά υπεύθυνο σε αυτό.
2)      Ενισχύσαμε το Τμήμα Επειγόντων με πέντε (5) επιπλέον άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Πλέον έχει νοσηλεύτρια που ασχολείται αποκλειστικά με τα επείγοντα παιδιατρικής και τη βραχεία νοσηλεία στην πρωινή και απογευματινή βάρδια.
3)      Εκπαιδεύσαμε 5 νοσηλευτές/τριες στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης στη διαδικασία διαλογής ασθενών (triage). Σκοπός είναι μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, να λειτουργήσει γραφείο διαλογής ασθενών, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις του παρελθόντος, όπου περίμενε κόσμος να εξεταστεί με σοβαρό πρόβλημα εκτός του χώρου των επειγόντων στη σειρά και πιθανά στο εσωτερικό των επειγόντων να εξεταζόταν λιγότερο επείγοντα περιστατικά.
4)      Ξεκινάνε άμεσα μέχρι το Πάσχα, οι εργασίες αναδιαμόρφωσης της πρόσβασης στο χώρο των επειγόντων.
Με την ολοκλήρωση τους προβλέπεται να υπάρξει:
a.      νοσηλευτής εξωτερικά του χώρου των επειγόντων για τη διαλογή των ασθενών, ανάλογα με τη βαρύτητα των περιστατικών,
b.      ελεγχόμενη είσοδος στο χώρο με παρουσία θυρών ασφαλείας και security, ώστε να μπαίνουν ιεραρχικά πρώτα τα περιστατικά με μεγαλύτερη βαρύτητα,
c.       Χώρος Βραχείας Νοσηλείας που θα λειτουργεί ως κανονική κλινική και στην οποία θα εισέρχονται μόνο οι ασθενείς που οι γιατροί των ΤΕΠ θεωρούν ότι χρειάζονται προσωρινή νοσηλεία. Ελπίζουμε πριν το Πάσχα (πριν το καλοκαίρι σε κάθε περίπτωση) να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με τον τρόπο αυτό κατά την πρωινή και απογευματινή βάρδια.
5)      Παρουσία ειδικευμένων ιατρών στα επείγοντα. Ήδη υπάρχει πλήρης παρουσία ειδικευμένων παθολόγων στον Παθολογικό τομέα των επειγόντων και με τις προσλήψεις επικουρικών ιατρών προγραμματίζουμε την πλήρη παρουσία ειδικευμένων και στον Χειρουργικό τομέα, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πλήρους κάλυψης με μόνιμη παρουσία ειδικευμένων και στο χειρουργικό τομέα μέσα στο καλοκαίρι.
6)      Λειτουργία χειρουργείων τμήματος επειγόντων. Προγραμματίζουμε τη λειτουργία για πρώτη φορά των 2 χειρουργείων του τμήματος επειγόντων για περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Θεωρούμε πως μέσα στο επόμενο διάστημα με την ύπαρξη ειδικευμένων ιατρών του χειρουργικού τομέα στα επείγοντα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και τις αίθουσες αυτές για επείγουσες μικροεπεμβάσεις που θα αφορούν τους προσερχόμενους στο τμήμα.
7)      Έγινε αναδιάρθρωση του Οργανογράμματος του Νοσοκομείου, με μια διαδικασία ανοιχτή στα συλλογικά όργανα και στο Επιστημονικό Συμβούλιο για πρώτη φορά. Το αποτέλεσμα είναι τελικά να υπάρξει αύξηση του αριθμού των ιατρών που προβλέπονται σε 143 (από 133 του σημερινού οργανογράμματος). Δεδομένης της κατάργησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου το 2012 και τις απώλειας των κλινών που είχε αυτό το νοσοκομείο, η αριθμητική αύξηση αυτή  αποτελεί επιτυχία, πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί ότι σε προηγούμενες προσπάθειες αναδιάρθρωσης στα τέλη του 2014 ο αριθμός των ιατρών που είχαν προταθεί από το προηγούμενο ΔΣ, προς την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, (χωρίς καμία ανοιχτή διαδικασία στο Επιστημονικό Συμβούλιο, τα συλλογικά όργανα και την κοινωνία) έφτανε μόλις τους 137 ιατρούς.
8)      Σταμάτησε η καταβολή χρηματικού αντιτίμου για βασικές εξετάσεις στα Επείγοντα, όπως η τροπονίνη, η οποία αποτελεί βασικό διαφοροδιαγνωστικό μέσο σε περίπτωση προκάρδιου άλγους με αμφίβολη ηλεκτροκαρδιογραφική εικόνα. Η συγκεκριμένη μόνο εξέταση κόστιζε για τον κάθε ασφαλισμένο 20 ευρώ, καθώς δεν καλυπτόταν από τον ΕΟΠΥΥ.
 
 
Υλικοτεχνικός εξοπλισμός/υποδομή – Ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών
1)      Έχει δοθεί κονδύλι για την επισκευή του μηχανήματος οστικής πυκνότητας (βλάβη από 5ετίας). Θα είχε ήδη επιδιορθωθεί μέσα στο 2016, αλλά ο προμηθευτής δεν μπόρεσε εντός του 2016 να φέρει το ανταλλακτικό από τις ΗΠΑ. Ελπίζουμε μέσα στους επόμενους 2 μήνες να ολοκληρωθεί η επισκευή και να ξεκινήσουν οι εκ νέου οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας στο Νοσοκομείο.
2)      Αναδομήθηκε πλήρως ο τρόπος προμηθειών της Ορθοπεδικής Κλινικής. Εφαρμόστηκε μετά από χρόνια, η εγκύκλιος του υπ. Υγείας για την προμήθεια παρακαταθήκης υλικών μέσω διαύγειας και δημόσιου διαγωνισμού. Συμμετείχαν 10 εταιρίες σε μια ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία και σταμάτησε ένα σαθρό σύστημα παραγγελιών που υπήρχε στο Νοσοκομείο ,σε σχέση με τα ορθοπεδικά υλικά. Ο χρόνος για τη δημιουργία της παρακαταθήκης ήταν και αυτός ελάχιστος (1,5 μήνας), για μια διαδικασία που καρκινοβατούσε στο Νοσοκομείο, τουλάχιστον από το 2010.
Να υπενθυμίσουμε εδώ πως πέρα από το σκάνδαλο της Depuis των αρχών του 2000, στο οποίο και το Νοσοκομείο Κέρκυρας εμπλέκεται, στο Νοσοκομείο μας υπάρχει σε εξέλιξη έταιρη δικαστική διαδικασία για προμήθειες παλαιότερων ετών, αλλά και πρόσφατη έρευνα του Εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, που έως και το Φεβρουάριο του 2016, ζητούσε στοιχεία για συγκεκριμένες προμήθειες ορθοπεδικών υλικών παλαιότερων ετών. Το αποτέλεσμα είναι, από το καλοκαίρι του 2015, οι προηγούμενοι διοικητές και τα ΔΣ να μην υπογράφουν αρκετές προμήθειες υλικών που είχαν γίνει με το παλαιό καθεστώς. Έτσι είχε δημιουργηθεί μείζον ζήτημα επάρκειας υλικών στο Νοσοκομείο καθώς οι εταιρίες δεν προμήθευαν πλέον με νέα υλικά το νοσοκομείο. Έτσι αναγκαστήκαμε να λειτουργήσουμε από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 με προμήθεια υλικών ανά περιστατικό πάντα μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω διαύγειας ,για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές του παρελθόντος και για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τους ασθενείς. Αυτό προκάλεσε μικρές καθυστερήσεις στις χειρουργικές επεμβάσεις των ημερών εκείνων και αποτελεί πλέον παρελθόν.
3)      Αξονικός τομογράφος. Ο υπάρχον έχει πλέον καταστεί πεπερασμένης ηλικίας (end of life) από το 2011. Υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης ακόμα και ανταλλακτικών.
Πάραυτα μπορέσαμε να βρούμε λυχνία για πιθανή αντικατάσταση (υπήρχε μόνο μια παγκοσμίως), από παλαιό μηχάνημα από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης καθώς οι τομές της υπάρχουσας λυχνίας είχαν ξεπεράσει το 1.100.000 τον Σεπτέμβριο (μέσος όρος ζωής 300.000).
Καταφέραμε παρά τις επαναλαμβανόμενες βλάβες, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 (4 φορές χρειάστηκε η επιδιόρθωση του), να μη μείνουμε χωρίς αξονικό για συνολικά πάνω από 7 ημέρες. Οι βλάβες κόστισαν περίπου 50.000 ευρώ, όταν ένας νέος αξονικός 16 τομών (ο υπάρχον είναι 1 τομής), έχει 160.000 – 180.000€ προϋπολογισμό. Έχουμε ήδη τη δέσμευση από το Υπουργείο ότι το Νοσοκομείο Κέρκυρας ,θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς μέσω leasing, που προωθεί το Υπουργείο για 20 αξονικούς τομογράφους πανελλαδικά στο 2017.
Ταυτόχρονα δεν έχουμε αφήσει πίσω το σχέδιο για αξονικό τομογράφο 64 τομών μέσω ΕΣΠΑ. Η προμήθεια του είχε κολλήσει μετά την απόφαση του παλαιότερου ΔΣ το καλοκαίρι του 2015, να σταματήσει η προμήθεια και να απενταχθεί το έργο από το παλαιό ΕΣΠΑ. Αυτό έγινε καθώς το προηγούμενο ΔΣ αποδέχτηκε μια προσωρινή δικαστική απόφαση που ανέστειλε το διαγωνισμό, μέχρι να αποφασιστεί εάν το νοσοκομείο είχε πράξει σωστά προκηρύσσοντας τον με τις ενιαίες προδιαγραφές της επιτροπής προμηθειών υγείας ως τετελεσμένη και οριστική. Η απόφαση απένταξης δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα καθώς δυσχεραίνει τον τρόπο εκ νέου προκήρυξης της διαδικασίας όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές.
Σήμερα έχουμε πλέον ολοκληρώσει τη ηλεκτρονική διαβούλευση για την κατάρτιση νέων τεχνικών προδιαγραφών και θα θέσουμε εκ νέου το έργο στο νέο ΕΣΠΑ ελπίζοντας σε μια ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας.
4)      Μαγνητικός τομογράφος: Μετά την προεργασία για τη λειτουργία του, από τον προηγούμενο Διοικητή κ.Δερδεμέζη, έγινε έναρξη λειτουργίας του,  την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Από τότε μέχρι σήμερα,  συμπληρώνουμε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για την πλήρη λειτουργία του μηχανήματος. Συγκεκριμένα:
Παραγγείλαμε τον Οκτώβριο toy 2016 και ήδη βρίσκονται στο νοσοκομείο από τον Ιανουάριο του 2017, τα αντιμαγνητικά φορεία και τον συμπληρωματικό εξοπλισμό (κάμερα, αντιμαγνητικό πυροσβεστήρα κοκ). Έτσι ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου γίνονται εξετάσεις και σε κλινήρεις ασθενείς.
Από τα μέσα Νοεμβρίου έχουμε ανοίξει τα ραντεβού και για εξωτερικούς ασθενείς, ώστε να αποφεύγεται η δαπάνη συμμετοχής των ασθενών στα ιδιωτικά κέντρα.
Έφυγε, σε νοσοκομείο των Αθηνών, για εκπαίδευση στις μαγνητικές τομογραφίες και δεύτερη ακτινολόγος του Νοσοκομείου, στα μέσα του Σεπτεμβρίου. Η εκπαίδευση θα διαρκέσει ένα χρόνο.
Στις αρχές Φεβρουαρίου ξεκίνησε η εκπαίδευση και δεύτερου χειριστή για το μηχάνημα, που θα ολοκληρωθεί στο Μάιο.
Ταυτόχρονα στα τέλη Μαΐου, με τη  θέση επικουρικού ιατρού εξειδικευμένου στο μαγνήτη που θα ανοίξει, εφόσον βρεθεί ο ιατρός, θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καθημερινά νωρίτερα από την επιστροφή της δεύτερης ιατρού, το μηχάνημα αυτό.
Τέλος προωθείται και σύμβαση συντήρησης του ώστε να αποφεύγονται δαπανηρές επισκέψεις στις βλάβες που μέχρι τώρα έχουν κοστίσει περίπου 7.000.
5)      Καρδιολογικός Υπέρηχος: Έχει ενταχθεί με γεφύρωση η προμήθεια του στο νέο ΕΣΠΑ, από τα τέλη Δεκεμβρίου. Έχει ανοίξει η προσφορά της μειοδότριας εταιρίας και έχει σταλεί στη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ προς έγκριση. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Υπάρχει ήδη μια πρώτη συνεννόηση με την εταιρία για την δωρεάν αναβάθμιση του μηχανήματος που αν τελικά τελεσφορήσει, ο υπέρηχος που θα παραλάβει το νοσοκομείο θα έχει σημερινές προδιαγραφές και όχι αυτές που υπήρχαν προ 5ετίας (όταν ξεκίνησε η προμήθεια). Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί μια αντίστοιχη γραφειοκρατική διαδικασία περίπου 2-3 μηνών.
6)      Ψηφιακός μαστογράφος: Έχει ενταχθεί με γεφύρωση η προμήθεια του στο νέο ΕΣΠΑ από τα τέλη Δεκεμβρίου. Στα μέσα του Φεβρουαρίου έφτασε η δικαστική απόφαση της προσφυγής των εταιριών. Με αυτή έχει μείνει μόνο 1 εκ των 4 αναδόχων να διεκδικεί το έργο. Πρέπει να ανοιχτούν οι προσφορές, να γίνει διαπραγμάτευση της τιμής, και να περάσει από την έγκριση της διαχειριστικής αρχής του ΕΣΠΑ.
7)      Έργο νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας-Μουστοξίδου: Το έργο που ξεκίνησε το 2007 έχει κολλήσει εκ νέου μετά την προσφυγή κατοίκων παρακείμενης οικίας και αντίστοιχη δικαστική απόφαση. Πρέπει να γίνει τροποποίηση της μελέτης του δεύτερου κτηρίου σε συνεργασία με το μελετητικό γραφείο και τη διαχειριστική αρχή και να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ. Είναι αμφίβολο εάν υπάρχουν τα οικονομικά δεδομένα και τα χρονικά περιθώρια για την νέα μελέτη και την ολοκλήρωση της μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου που κλείνει το νέο ΕΣΠΑ. Η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα με πιθανότητα σοβαρής εμπλοκής του έργου.
8)      Μετακίνηση υφιστάμενου Κέντρου Ψυχικής Υγείας σε ιδιόκτητους χώρους του Νοσοκομείου, δίπλα από τα κτήρια του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συνολική εξοικονόμηση 50.000€ ετησίως.
9)      Προμήθεια αδειών συστήματος μετάδοσης ακτινολογικών εικόνων στους υπολογιστές του νοσοκομείου. Η αγορά έγινε το Δεκέμβριο του 2016, με εφάπαξ κόστος μικρότερο από 50.000 €με σκοπό την απεξάρτηση του Νοσοκομείου από την αγορά ακτινογραφικού φιλμ, το οποίο κοστίζει ετησίως στο Νοσοκομείο 120.000 €περίπου. Ταυτόχρονα θα υπάρχει δυνατότητα προβολής με την κάθε εικόνα της γνωμάτευσης του ακτινολόγου και δυνατότητα εγγραφής σε cd. Έγινε επιπλέον προμήθεια 2 πολυεγγραφέων cd, για τον ίδιο σκοπό.
10)  Επαναπροκήρυξη όλων των ενοικίων που πληρώνει το Νοσοκομείο σε ιδιώτες για τη φιλοξενία Δομών Ψυχικής Υγείας. Τα ενοικιοστάσια, τα οποία βρίσκονται σε τιμές προ κρίσης ,έχουν λήξει όλα. Ταυτόχρονα από επιτόπιους ελέγχους διαπιστώθηκαν προβλήματα στη συντήρηση των κτηρίων (παρουσία υγρασίας, μη λειτουργία ανελκυστήρων κοκ). Με την επαναπροκήρυξη ευελπιστούμε να διασφαλίσουμε την φιλοξενία των φιλοξενουμένων σε καλύτερες συνθήκες και τη μείωση του κόστους για το νοσοκομείο. Πρόκειται για 10 ακίνητα (7 δομών και 3 διαμερισμάτων) με προηγούμενο κόστος από 2700-4000 ευρώ ανά δομή και 700-1000 ευρώ για κάθε διαμέρισμα.
11)  Έγινε επιστροφή του χώρου του πρώην φυσικοθεραπευτηρίου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας από τον ΚΟΙΣΠΕ στο Νοσοκομείο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και η δομή αυτή, που είναι κλειστή από διετίας μέσα στην Πόλη της Κέρκυρας. Απαιτούνται πρώτα να γίνουν  εργασίες επισκευής της σκεπής.
12)  Προστασία παλιού Ψυχιατρείου από την εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Συμμετέχουμε πλέον με φυσική παρουσία νομικού συμβούλου ως φορέας, στην εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής των φορέων της Κέρκυρας. Η υπόθεση στις 9 Μαρτίου πήρε εκ νέου αναβολή για την 25η Απριλίου.
13)  Ανακατασκευάσαμε τον Δεκέμβριο με έξοδα του Νοσοκομείου το φθαρμένο από διετίας, δάπεδο της μονάδας τεχνητού νεφρού και με τη βοήθεια δωρητών καλύφθηκε και ο χώρος που είχε σχετικό πρόβλημα με κλιματισμό, από δυο νέα κλιματιστικά. Ταυτόχρονα έγινε διαχωρισμός του χώρου των ιατρείων από το χώρο της αιμοκάθαρσης με πόρτα.
14)  Επισκευάστηκε ένα καθηλωμένο από 5ετίας ασθενοφόρο του νοσοκομείου, και έγινε μερική ανακαίνιση στα υπόλοιπα (αλλαγή στις καρέκλες των ασθενών, εξοπλισμός κοκ)
15)  Προμηθευτήκαμε στα τέλη του 2016, 1000 σεντόνια για βελτίωση της προβληματικής εικόνας, σε σχέση με την επάρκεια κλινοσκεπασμάτων και μαξιλαριών στους νοσηλευόμενους. Με τις επιπλέον δωρεές από συλλόγους και από τον Δήμο και την Περιφέρεια (από τα Ξεν/χεια Χανδρής), η εικόνα του να μην υπάρχουν σεντόνια και μαξιλαροθήκες για τους νοσηλευόμενους αποτελεί ήδη μια άσχημη ανάμνηση.
16)  Αντικαταστήσαμε στις Δομές Ψυχικής Υγείας του νησιού κρεβάτια 60 ενοίκων, μέσω δωρεών από το Νοσοκομείο Χανδρής.
17)  Επισκευάσαμε δεκάδες σπασμένες πρίζες ρεύματος σε θαλάμους ασθενών που ήταν χαλασμένες από τριετίας με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Παραμένουν για επισκευή κάποιες πρίζες από κουδούνια ασθενών και γραμμές τηλεόρασης που δεν εγκυμονούν κίνδυνο για τους ασθενείς και τους επισκέπτες. Είμαστε σε διαδικασία επισκευών στις τουαλέτες του κοινού καθώς και των θαλάμων των ασθενών. Σε αυτές δεν υπήρχε καμία συντήρηση καθώς τα τελευταία 3 χρόνια δεν γινόταν ουσιαστικές προμήθειες υδραυλικών και ηλεκτρολογικών υλικών. Ήδη είναι λειτουργικές όλες οι τουαλέτες του κοινού (επισκεπτών) και επισκευάζουμε σταδιακά και αυτές στους θαλάμους.
18)  Επανενεργοποιήσαμε τον Δεκέμβριο, μετά από 12 μήνες παντελούς έλλειψης υποστήριξης του πληροφοριακού συστήματος του Νοσοκομείου, τη σύμβαση με τη μοναδική ανάδοχο πληροφορικής του ΟΠΣΥ Ιονίων, καθώς υπήρχε σοβαρό πρόβλημα μηχανοργάνωσης και υποστήριξης, παρά τις αρχικές υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις της εταιρίας. Με τον τρόπο αυτό πέραν της υποστήριξης, δώσαμε τη δυνατότητα για ανάπτυξη νέων εφαρμογών ,όπως η δυνατότητα της εφαρμογής barcode για κάθε ασθενή που προσέρχεται στο Νοσοκομείο και η ενιαία διαχείριση της πορείας του στο Νοσοκομείο στη συνέχεια.
19)  Ολοκληρώθηκε η παραλαβή το Νοέμβριο του 2016 του εργαλείου  Touris, για τις χειρουργικές διουρηθρικές επεμβάσεις στο Ουρολογικό Τμήμα.
20)  Προχωρήσαμε στη συντήρηση όλων των μηχανημάτων ψύξης -θέρμανσης που ήταν ασυντήρητα τουλάχιστον από διετίας. Να υπενθυμίσουμε ότι η μία μονάδα (εκ των 4) είναι καμένη, από την παράδοση του Νοσοκομείου.
 
21)  Προχωρήσαμε σε συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου. Οι συμβάσεις συντήρησης επανενεργοποιήθηκαν μετά από αρκετά χρόνια για τα περισσότερα μηχανήματα του εξοπλισμού από την προηγούμενη διοίκηση του κ.Δερδεμέζη στις αρχές του 2016 και αποτελούν οικονομικότερη επιλογή από τις πληρωμές ανά βλάβη που πραγματοποιούταν μέχρι σήμερα.
 
 
22)  Συντηρούμε τα πλυντήρια για πρώτη φορά από τη μετακόμιση του Νοσοκομείου. Αυτά παρουσίαζαν συνεχόμενες βλάβες στα τέλη του 2016 και κινδυνέψαμε πολλές φορές να μην έχουμε καθαρό ιματισμό.
 
23)  Υποβάλλαμε αίτηση μέσω της 6ης ΥΠε για το πρόγραμμα Interreg για κατασκευή μονάδας οξυγόνου στο Νοσοκομείο μας. Ταυτόχρονα για τον ίδιο σκοπό (ως εναλλακτική λύση) προωθούμε και διαδικασία επιδοτούμενου προγράμματος κατασκευής μέσω της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
 
 
Περιουσία Νοσοκομείου.
Μετά την επιστροφή της Πολιτικής Μηχανικού από πολύχρονη άδεια, κάνουμε επανεκτίμηση όλων των οικημάτων του Νοσοκομείου ,για να διαπιστώσουμε την κατάσταση τους και την αξιοποίηση τους, ένα προς ένα.
Δυστυχώς το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι αρκετά δεσμευτικό για τις μακροχρόνιες μισθώσεις (πέραν της 12ετίας) και θα χρειαστούν πολύπλευρες κινήσεις σε περίπτωση που κάποια από τα κτήρια δεν μπορούν να ανακατασκευαστούν με αυτοχρηματοδότηση μέσω ενοικίων. Για το λόγο αυτό, έχουμε απευθυνθεί πρόσφατα στο ΤΕΕ και στο Οικονομικό Επιμελητήριο, με σκοπό μια εκτίμηση της κατάστασης από του καθ’ ύλην αρμόδιους, για την αξιοποίηση της περιουσίας. Δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας με το Οικονομικό Επιμελητήριο, για την εκτίμηση και θα κατατεθούν προτάσεις για τις δυνατότητες αξιοποίησης της περιουσίας.
Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί σε συναντήσεις για την αξιοποίηση κτηρίων του Νοσοκομείου και από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις για το σκοπό αυτό με τα συνεργαζόμενα τμήματα.
Ταυτόχρονα για κτήρια που είναι σε άσχημη κατάσταση απευθυνθήκαμε στην Πολεοδομία, με σκοπό την εκτίμηση τους και την αδειοδότηση στη συνέχεια από το Δήμο, για την προσωρινή αντιστήριξη τους.
 
Πληρωμές προμηθευτών
Μέσα στο 2016 έγιναν αποπληρωμές προμηθευτών παλαιότερων ετών ,με έκτακτη επιχορήγηση 6.000.000 ευρώ, ενώ τις μέρες αυτές έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής επιπλέον 5.000.000 ευρώ παλαιότερων χρεών, πέραν του τακτικού προϋπολογισμού.
Με τα ποσά αυτά και το υπάρχον ταμειακό διαθέσιμο του Νοσοκομείου, ευελπιστούμε να φτάσουμε στα μέσα του 2017 να χρωστάμε μόλις τα χρέη του τρέχοντος έτους, γεγονός που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον. Είναι προφανές ότι μια τέτοια διαδικασία θα φέρει επανάκτηση των προμηθευτών στο Νοσοκομείο και πτώση των τιμών, καθώς θα αυξηθούν και οι συμμετέχοντες στις διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς τα παλαιότερα χρόνια το Νοσοκομείο αποπλήρωνε μετά την πάροδο διετίας ή και τριετίας πολλές φορές.
Άλλες δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών
1)      Η καθημερινή λίστα εφημερευόντων αναρτάται καθημερινά πλέον, με ανάλυση του τρόπου εφημέρευσης του κάθε γιατρού σε κοινόχρηστο χώρο στο χώρο των επειγόντων για την ενημέρωση των ασθενών. Καθημερινή επίσης ενημέρωση γίνεται και μέσω του ιστοτόπου του Νοσοκομείου, όπου και εκεί αναρτάται η λίστα των εφημερευόντων ιατρών.
2)      Λίστα χειρουργείου. Έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες για την τοποθέτηση νέου Διευθυντή Χειρουργικού Τομέα και στις 22/3 αναδείχτηκε η Επιτροπή που προβλέπει ο νόμος. Στις 24/4 ξεκινάει και επίσημα η λειτουργία της λίστα στο Νοσοκομείο μας.
3)      Δημιουργήθηκε Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Είναι μια υπηρεσία που έλειπε από το Νοσοκομείο μας επί χρόνια, παρά τις συνέχεις υπουργικές αποφάσεις. Μετά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας στα μέσα Μαρτίου του 2017, διαμορφώσαμε σχετικό χώρο στο χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η λειτουργία του.
4)      Μαζί με εθελοντικούς φορείς πραγματοποιήσαμε την δεντροφύτευση του εξωτερικού χώρου του Νοσοκομείου, για τη βελτίωση της εξωτερικής εικόνας του ιδρύματος.
5)      Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, για συνεργασία στην έρευνα στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Η συνεργασία αυτή την περίοδο συνεχίζεται και επεκτείνεται , ώστε να υποστηριχθεί και στον Ελλαδικό χώρο  η έρευνα του συγκεκριμένου εργαστηρίου, με τα αντίστοιχα οφέλη  για το ΓΝ Κέρκυρας.
6)      Υπογράφηκε η συνεργασία με το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, για την οργάνωση του ενεργού και ημιενεργού Αρχείου του Νοσοκομείου, ενώ βρισκόμαστε σε διαδικασία αντίστοιχης συνεργασίας με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, για την αξιοποίηση του ανενεργού αρχείου του παλαιού Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου.
7)      Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Τμήμα Κέρκυρας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, για την αξιοποίηση και διάσωση του ανενεργού αρχείου του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου.
8)      Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών, δώσαμε λύση στο κενό εξυπηρέτησης υπερήλικων ασθενών που υπήρχε, από την έλλειψη συμβεβλημένων ιατρών για την εξυπηρέτηση υπερήλικων οδηγών, παρά την έλλειψη απογευματινών ιατρείων στο Νοσοκομείο.
9)      Ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία δικτύου wifi για το προσωπικό και τους επισκέπτες του Νοσοκομείου. Το έργο που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο  του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και η χρηματοδότηση του  προήρθε από το ίδιο το ΕΔΕΤ, χωρίς να καταβάλει το Νοσοκομείο ιδίους πόρους.
10)  Παρά την αύξηση των απαιτούμενων κονδυλίων για τα φάρμακα υψηλού κόστους, που πλέον διακινούνται από τα νοσοκομεία, έγιναν έγκαιρα οι απαραίτητες τροποποιήσεις του προϋπολογισμού και το Νοσοκομείο επιδοτήθηκε με 730.000 ευρώ μέσα στο 2016, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στην επάρκεια (όπως συχνά γινόταν στο παρελθόν). Αντίστοιχα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στις προμήθειες φαρμακευτικού υλικού (γάζες, σύριγγες κοκ) σε αντίθεση με όσα γινόταν τα παλαιότερα χρόνια.
11)  Από τις επόμενες ημέρες θα διανέμεται σε όλους όσους νοσηλεύονται και στη συνέχεια και σε όσους επισκέπτονται το Νοσοκομείο για ιατρικούς λόγους, ερωτηματολόγιο ικανοποίησης ασθενών. Το ερωτηματολόγιο είναι ένα σημαντικό για τη Διοίκηση εργαλείο, που πέραν της συνολικής εικόνας του Νοσοκομείου, θα μπορέσει να μας υποδείξει τις ανάγκες που έχουν οι εξυπηρετούμενοι από το Νοσοκομείο και τι θεωρούν και οι ίδιοι ως προτεραιότητες και σημαντικά ζητήματα. Είναι αρκετά σημαντικό, το ερωτηματολόγιο να επιστρέφεται συμπληρωμένο από τους ίδιους, μετά την επίσκεψη τους στο Νοσοκομείο μας.
12)  Έχει γίνει η μελέτη και προγραμματίζουμε την αλλαγή των περίπου 200 πλακών του πεζοδρομίου στην είσοδο του Νοσοκομείου, που είναι σπασμένες από την ημέρα παραλαβής του Νοσοκομείου.
13)  Είμαστε σε διαδικασία ενεργοποίησης του συστήματος αναμονής (νούμερο προτεραιότητας) στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Υπάρχει εμπλοκή γιατί η εταιρία που εγκατέστησε το σύστημα από τη ΔΕΠΑΝΟΜ έχει ακριβά ανταλλακτικά και πλέον επεξεργαζόμαστε νέα λύση για να λειτουργήσει το σύστημα προτεραιότητας.
14)  Έχει ξεκινήσει η προμήθεια για αντικατάσταση στα κομμάτια των ψευδοροφών που λείπουν στα ταβάνια και δημιουργούν αποκαρδιωτική εικόνα σε ένα σύγχρονο κτήριο.
Είναι προφανές πως δεν είμαστε ακόμα ικανοποιημένοι από τη συνολική εικόνα. Η κατάσταση διάλυσης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια σε πληθώρα τμημάτων και ζητημάτων του Νοσοκομείου, δε μπορεί να μαζευτεί σε ένα εξάμηνο. Πιστεύουμε λοιπόν πως στο διάστημα των 8 μηνών της νέας Διοίκησης, μπήκαν οι βάσεις για μια αλλαγή εικόνας του Νοσοκομείου στους πολίτες και σε συνδυασμό με τις προσλήψεις προσωπικού που έγιναν και αυτές που προγραμματίζονται, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για μια συνολική ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης στο προσεχές μέλλον.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εργαζομένους για τις προσπάθειες τους όλα αυτά τα χρόνια για να κρατήσουν όρθιο το Νοσοκομείο. Έχουμε ήδη επαναφέρει συνθήκες ομαλότητας με τη βελτίωση της στελέχωσης, ώστε σε όλα τα τμήματα να έχουν τις νόμιμες άδειες και τα ρεπό τους και ελπίζουμε στον επόμενο χρόνο να μπορέσουμε να τους επιστρέψουμε όσα οι προηγούμενες διοικήσεις τους οφείλανε.