Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νοσοκομειακοί Γιατροί: Αφήστε τη λασπομαχία, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές

Νοσοκομείο Κέρκυρας
21 Μαρτίου 2017 / 14:11

ΚΕΡΚΥΡΑ (video). «Η αντιπαράθεσή μας με τον Διοικητή του Νοσοκομείου δεν είναι προσωπικό ζήτημα», τόνισε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Χρυσόστομος Μπούκας.

Επανέλαβε το χρόνια αιτήματα των γιατρών για το Νοσοκομείο Κέρκυρας, δηλαδή: - Επαναλειτουργία ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων
- ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα 
- Αύξηση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου μας 
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο 1/100 από τις προκηρύξεις 
- Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών 

Απαντώντας στις τελευταίες ανακοινώσεις του Διοικητή Φοίβου Κακαβίτσα και του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου ανέφερε:


«Το δελτίο τύπου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας που εκδόθηκε την 15η/3/2017, κατέγραψε απολύτως πιστά τις αποφάσεις που λήφθηκαν ομόφωνα στην μαζική γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών, όλων των βαθμίδων, όλων των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου και δεν είναι προϊόν προσωπικών απόψεων του προέδρου. Επιμένουμε σε κάθε λέξη της ανακοίνωσής μας.
 
Την απάντηση του διοικητή την εκλαμβάνουμε ως πρόσκληση σε λασπομαχία. Δεν θα μετέχουμε.
 
Εμείς απευθυνόμαστε στον Κερκυραϊκό λαό για την ουσία των προβλημάτων λειτουργίας του νοσοκομείου. Θεωρούμε ότι προσωπικές αναφορές, διανθισμένες με ανακρίβειες και ψεύδη, παραπέμπουν σε υποπροϊόν φθηνής τηλεοπτικής εκπομπής, παρά βοηθούν την κατανόηση και λύση των προβλημάτων.
 
Αυτό γίνεται και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Ο διοικητής προσπαθεί να σπρώξει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Είναι όμως τόσα πολλά τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, που ξεχείλισαν.
 
Γνωρίζουμε καλύτερα παντός άλλου, τη λειτουργία του νοσοκομείου και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε.
 
Το νοσοκομείο μας διαθέτει γιατρούς, υψηλών επιστημονικών δυνατοτήτων λόγω της ποιότητας του ιατρικού του δυναμικού, το οποίο όμως δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας στο νομό, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης γιατρών σε πολλούς τομείς.  Αυτή είναι η κυριότερη αιτία του μεγάλου ρεύματος μεταναστών υγείας που παρατηρείται προς τα Γιάννενα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και αλλού, όταν το νοσοκομείο μας θεωρείται ένα από τα καλύτερα περιφερειακά νοσοκομεία της Ελλάδας από άποψη επιστημονικών κριτηρίων.
 
Πρέπει να απαντηθούν από τον καθένα προσωπικά τα ερωτήματα:
 
·         Είναι δυνατόν να λειτουργεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με έναν και μοναδικό γιατρό; Γιατί σε όμορους νομούς, με ηπειρωτικό χαρακτήρα και μικρότερου πληθυσμού, οι αντίστοιχες μονάδες διαθέτουν τρεις και τέσσερις νεφρολόγους; Ποιος ευθύνεται;
 
·         Είναι δυνατόν να λειτουργεί Νευρολογική Κλινική με έναν και μοναδικό γιατρό; Ας απαντήσει όποιος θεωρεί τον εαυτό του αρμόδιο, τι πρόκειται να γίνει, εκτός του μόνιμου πληθυσμού, με τα παιδιά του σχολικού τουρισμού, με τους επισκέπτες του νησιού τις ημέρες του Πάσχα, με τους επισκέπτες την καλοκαιρινή περίοδο; Χρήστες υγείας, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, θα ψάχνουν ενδεχομένως ιδιώτη νευρολόγο γιατρό μέσα στα μεσάνυχτα ή την ημέρα του Πάσχα;
 
·         Είναι δυνατόν να μην υπάρχει αναγκαίος αριθμός παθολόγων ώστε να συνταχθεί τουλάχιστον μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών; Έχουν αποχωρήσει τρεις παθολόγοι, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αντικατασταθεί.
 
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα για την δυσλειτουργία τμημάτων και κλινικών που αναφέρθηκαν, άλλες φορές γλαφυρά, άλλες φορές με πάθος και ένταση στη γενική μας συνέλευση. Δώσαμε στη διοίκηση κατάλογο με αριθμό γιατρών κατά ειδικότητα που προέκυψε, προτάθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από τη γενική συνέλευση που έχει άμεση ανάγκη το νοσοκομείο για να λειτουργήσει ομαλά και με ασφάλεια.
 
Η διοίκηση όμως μας διατάσσει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο για να καλύψει την ανικανότητά της να φέρει τους γιατρούς που λείπουν. Μπορεί το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα ιατρικής κατάρτισης και να εργάζεται με περισσή αυτοθυσία για να εξυπηρετήσει  τις ανάγκες, αλλά, το ομολογούμε, δεν έχουμε φθάσει σε επίπεδο της λύσης του τετραγωνισμού του κύκλου.
 
Εμείς δείχνουμε στους αρμόδιους το πρόβλημα και εκείνοι προσπαθούν να μας δαγκώνουν το δάχτυλο.
 
Είναι ανάγκη να υπάρξει ειλικρινής συζήτηση για τις αληθινές ανάγκες του νοσοκομείου και την διεκδίκηση των ελλείψεων  με στοιχειοθετημένες προτάσεις  σε ένα αρραγές μέτωπο βουλευτών, περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου, διοίκησης, κομμάτων, αλλά και συλλογικών επιστημονικών, επαγγελματικών, οικονομικών και τουριστικών φορέων.
 
Βουλευτής, χωρίς γνώση του αντικειμένου, επιλέγει να έρθει σε αντιπαράθεση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. 
 
Άλλοι, αδιαφορούν και εκπλήσσονται, δυσανασχετούν ή εκφράζουν παράπονα, ακόμα και αγανάκτηση,  μόνο όταν η ανάγκη τους οδηγήσει στο νοσοκομείο.
 
Ορισμένοι, εστιάζουν αποκλειστικά στα δικά τους συμφέροντα, αγνοώντας ότι το νοσοκομείο είναι εκ των πραγμάτων  μέγιστη οικονομική μονάδα, εξυπηρετώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την οικονομική ανάπτυξη του νομού, αλλά και εξοικονομώντας χρήματα (εκτός της ψυχικής τους και σωματικής ταλαιπωρίας) από τους χιλιάδες μετανάστες υγείας του τόπου μας.
 
Στην τελευταία εκδοχή, αντιλαμβάνεται κανείς το ταξικό πρόσημο, για το ύψιστο αγαθό της υγείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του: έχεις χρήματα; Μπορείς να.. μεταναστεύσεις για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημά σου!  
 
Τι ζητάμε λοιπόν; Να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας προς όφελος όλων των πολιτών.
 
Η διοίκηση δίνει την εντύπωση ότι διορίστηκε για την ανάσχεση των κυμάτων της δίκαιας και έντονης διαμαρτυρίας και αγανάκτησης των γιατρών και των πολιτών.
 Σαν έλληνες πολίτες, γνωρίζουμε και εμείς με όλους τους άλλους, την οικονομική ανέχεια της πατρίδας μας. 

Ανάγκες υπάρχουν παντού. Αλλά θα θέλαμε να διατυπώσουμε δύο απλά ερωτήματα:
 
·         Από τις συντάξεις γίνεται παρακράτηση του ποσού 6,9% για “υγειονομική περίθαλψη”. Το ποσό ανέρχεται στα 776 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 33.000 θέσεις προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού) στα νοσοκομεία της πατρίδας μας. Σε ποια μαύρη τρύπα εξαϋλώνεται αυτός ο μόχθος των εργαζομένων;
 
·          Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, όμορα νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, με ευχερή πρόσβαση σε τριτοβάθμια νοσοκομεία, έχουν κάλυψη του μόνιμου ιατρικού τους προσωπικού 70, 80 ή και 90%. Στο νοσοκομείο του νομού μας η κάλυψη αυτή είναι 44,36% με επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του νοσοκομείου για το 2016 (από το ποσοστό κάλυψης 54,13% το έτος 2011 και 57,14% το έτος 2012). Γιατί;
 
Θεωρεί κανείς αρμόδιος εαυτόν εκ της θέσεώς του να απαντήσει;
 
Μας γίνεται έμμεσα η παραίνεση από το διοικητή, αν θέλουμε να καλέσουμε τον υπουργό, πρέπει να είμαστε καλά και υπάκουα παιδιά. Η δική μας αλήθεια πρέπει να ταυτίζεται ή τουλάχιστον να συγκλίνει με τη δική του! Η αλήθεια όμως βασίζεται σε γεγονότα και είναι μια. Εξάλλου, δεν ζητήσαμε την άδεια του να καλέσουμε τον υπουργό στην Κέρκυρα.
 
Εμείς, πολλά χρόνια τώρα, εργαζόμαστε σκληρά και με αυταπάρνηση κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
 
Θα συνεχίσουμε επίσης να αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση της λειτουργίας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου, προς όφελος του κερκυραϊκού λαού. Με όσες διώξεις και αν προσπαθήσουν να μας φιμώσουν ή νομίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν, απαντάμε σταθερά: αγωνιζόμαστε γιατί γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας, το δίκαιο είναι με το μέρος του λαού.
 
Οι διαχρονικές μας θέσεις απόλυτα κρυστάλλινες:
 
·         Επαναλειτουργία ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων
 
·         ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα
 
·         Αύξηση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου μας
 
·         Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο 1/100 από τις προκηρύξεις
 
·         Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών
 
Σε αυτές τις θέσεις, ποιοι διαφωνούν; Γιατί διαφωνούν; Αν είναι σύμφωνοι, ας καταθέσουν δημόσια τις ενέργειες και τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτών των ουσιαστικών στόχων.
 
Είναι αλήθεια ότι η διοίκηση λογοδοτεί σε εκείνους που την διόρισαν.
 
Στον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ προβλέπονταν και ίσχυε, η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων, ώστε να υπάρχει έλεγχος από πιθανές αυθαιρεσίες της διοίκησης και λογοδοσία στις τοπικές κοινωνίες.
 
Αυτή είναι δημοκρατία και όχι η δημόσια διοίκηση να γίνεται απόλυτο λάφυρο στην εκάστοτε κυβέρνηση.
 
Διεκδικούμε τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου ως εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Να συνδέσει άμεσα την κοινωνία με τις δίκαιες διεκδικήσεις.
 
Καλούμε όλους τους φορείς που συνιστούν τη δημοκρατία στον τόπο μας, βουλευτές, παρατάξεις στο περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο, κόμματα, φορείς επιστημονικούς, επαγγελματικούς, επιμελητήρια και τουριστικούς φορείς, να λάβουν δημόσια θέση.
 
Τέλος, καλούμε επίσημα την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο να θέσει προς συζήτηση το ζήτημα της υγείας του νομού και της λειτουργίας του νοσοκομείου, ώστε να προκύψουν  προτάσεις και ειδικά να συμφωνηθεί το πλαίσιο διεκδίκησης και αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών παροχής υγείας στο νομό μας.
 
Ιδιαίτερα φέτος και μάλιστα στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου που προβλέπεται μεγάλη αύξηση επισκεπτών στα νησιά μας.
 
Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να διορθωθούν άμεσα οι μεγάλες δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σήμερα στο νοσοκομείο και για έναν επιπρόσθετο λόγο: γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτεθούμε αρνητικά στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη.
 
Και μην ξεχνάμε ποτέ ότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές».