Τρίτη 01.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταγγελίες νόθευσης της διαδικασίας των εκλογών στο Εργατικό Κέντρο

Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
23 Μαρτίου 2016 / 21:19

Για σωρεία παράτυπων ενεργειών καταγγέλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία τη σημερινή διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ενόψει των εκλογών στις 2 Απριλίου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη το πρωί ο εκπρόσωπος της παράταξης Σταμάτης Πελάης, παρέθεσε συγκεκριμένες πρακτικές που υπονομεύουν τη νομιμότητα των αρχιαιρεσιών: « Από τον έλεγχο των πρακτικών στο σύντομο χρόνο που αυτός έγινε προκύπτουν τα ακόλουθα:

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ ¨ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ¨:
• Κανείς εκ των ψηφισάντων δεν είναι στη λίστα των αποκλειστικών νοσοκόμων του ΓΝΚ.
• Το πρακτικό εκλογής της εφορευτικής επιτροπής δεν φέρει κατάσταση ψηφισάντων.
• Από τον σύντομο έλεγχο της κατάστασης ψηφισάντων για τα όργανα εμφανίζονται γνωστά σε μας πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με αποκλειστικές νοσοκόμες.
• Πρόκειται για σωματείο εξολοκλήρου «μαϊμού».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΑΓΕΙΡΩΝ – ΜΠΟΥΦΕΤΖΗΔΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
• Το πρακτικό εκλογής της εφορευτικής επιτροπής δεν αναφέρει ποια είναι η απαρτία της συνέλευσης που νομιμοποιεί και τη συνέχεια της διαδικασίας, ποιος είναι ο αριθμός τω ν μελών, ποιος είναι ο αριθμός των οικονομικά τακτοποιημένων, ποιος είναι ο αριθμός των παρόντων στην συνέλευση και ποιος των ψηφισάντων για την εφορευτική επιτροπή.
• Δεν υπάρχει ονομαστικός κατάλογος με τις υπογραφές των ψηφισάντων για εφορευτική επιτροπή.
Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα στοιχεία για να είναι νόμιμη η διαδικασία εκλογής εφορευτικής επιτροπής και προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι εκλογές για την ανάδειξη οργάνων. Ενώ λείπουν όλα τα παραπάνω εμφανίζεται ως μέλος της τριμελούς εφορευτικής η κα Χ.Α. του Α. η οποία όλως τυχαίως... και παρανόμως είναι παράλληλα μέλος της τριμελούς εφορευτικής του σωματείου εμποροϋπαλλήλων.

ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΩΝ ΕΣΚΑΠΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
• Δεν έχει πρωτόκολλο ψηφοφορίας για την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής.
• Μέλος της εφορευτικής επιτροπής είναι ο Ν.Σ του Σ. ο οποίος είναι ταυτόχρονα και παράνομα μέλος του σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο Κέρκυρας βέβαια δεν είναι μόνος έρχονται μαζί του άλλοι 5 τουλάχιστον εργαζόμενοι του Δήμου που ψηφίζουν ταυτόχρονα και στο σωματείο χειριστών. Παρεμπιπτόντως στην κατάσταση ψηφισάντων για όργανα εμφανίζονται και συγγενείς α΄ βαθμού εργολάβων δημοσίων έργων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ CORFU HOLIDAY PALACE
Παρότι το σωματείο ζητά να οριστεί δικαστικός και ορίζεται από το πρωτοδικείο για να διεξάγει αρχαιρεσίες για εφορευτική επιτροπή και όργανα στις 12/7/2014, παρουσιάζει στο πρακτικό της 12ης Ιουλίου σύνθεση εφορευτικής επιτροπής που έχει εκλεγεί δυο μέρες νωρίτερα 10/7/2014 χωρίς την παρουσία δικαστικού και χωρίς πρακτικό εκλογής της εφορευτικής, στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για την συνέχιση της διεξαγωγής των εκλογών για όργανα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Το πρακτικό εφορευτικής επιτροπής δεν αναφέρει πόσοι ψήφισαν, με τι τρόπο έγινε η εκλογή, ποιο το αποτέλεσμα, δεν υπάρχει κατάλογος ψηφισάντων για την εφορευτική επιτροπή απαραίτητα στοιχεία για την νομιμοποίηση της εφορευτικής επιτροπής και προϋπόθεση διεξαγωγής των εκλογών για τα όργανα. Και όλως τυχαίως μέλος της τριμελούς εφορευτικής επιτροπής είναι η γνωστή από την εφορευτική του Σωματείου Μαγείρων Χ.Α. του Α.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Στο πρακτικό για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής δεν αναφέρεται αν έγινε συνέλευση, αν είχε απαρτία, πόσοι συμμετείχαν, πόσοι ψήφισαν, με ποιο τρόπο εκλέχτηκε η εφορευτική και ποιο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Δεν υπάρχει ενυπόγραφη κατάσταση ψηφισάντων για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής, απαραίτητα στοιχεία για τη νομιμοποίηση της εκλογής της εφορευτικής και προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των εκλογών για τα όργανα. Και όλως τυχαίως μετά εκλέγονται στην εφορευτική παράνομα ο διοικητικός υπάλληλος του ΕΚΚ κος Γ.Ο.(είναι ταυτόχρονα και μέλος του Σωματείου υπαλλήλων της πρώην εργατικής εστίας) καθώς και η κα Α.Κ. η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΕΚΚ στη γενική συνέλευση δεν έχει εργασιακή σχέση με το ΕΚΚ αλλά προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες μαθαίνοντας ταυτόχρονα κομπιούτερ. Στον κατάλογο ψηφισάντων για όργανα εμφανίζονται και άλλοι εργαζόμενοι που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ –ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στο πρακτικό εκλογής εφορευτικής επιτροπής δεν υπάρχουν: αριθμός μελών, αριθμός ταμειακά εντάξει μελών, αριθμός παρόντων, αριθμός ψηφισάντων και δεν αναφέρει αν υπάρχει απαρτία ή όχι.
Επιπλέον δεν αναφέρεται ο τρόπος εκλογής της εφορευτικής και δεν υπάρχει ενυπόγραφη κατάσταση ψηφισάντων για την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής, απαραίτητα στοιχεία για τη νομιμοποίηση της εφορευτικής επιτροπής που αποτελεί προϋπόθεση για την διεξαγωγή των εκλογών για τα όργανα.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Για την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής εμφανίζεται ένα πρακτικό γενικής συνέλευσης χωρίς αποτέλεσμα ψηφοφορίας και χωρίς υπογραφή δικαστικού απαραίτητα στοιχεία για τη νομιμοποίηση της εφορευτικής επιτροπής και προϋπόθεση για την διεξαγωγή των εκλογών. Μέλος της εφορευτικής επιτροπής εμφανίζεται ο Κ.Ε. ο οποίος ταυτόχρονα είναι και υποψήφιος για το όργανο της εξελεγκτικής επιτροπής όπου και εκλέγεται.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ
Δεν έχει εκλέξει εφορευτική επιτροπή παρουσία δικαστικού.
Δεν έχει ενυπόγραφη κατάσταση ψηφισάντων για εφορευτική επιτροπή απαραίτητα στοιχεία για τη νομιμοποίηση της εφορευτικής επιτροπής και προϋπόθεση για την διεξαγωγή των εκλογών για τα όργανα.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΚΕΡΚΡΑΣ
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το σωματείο αυτό δεν έχει παραπάνω από δυο-τρία μέλη που ασκούν το επάγγελμα αυτό στο λιμάνι. Οι ψηφίσαντες που εμφανίζονται στο πρακτικό είτε εργάζονται σε άλλες εργασίες εκτός λιμανιού είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Δεν έχει καθόλου πρακτικό εκλογής εφορευτικής επιτροπής απαραίτητο στοιχείο για τη νομιμοποίηση της εφορευτικής επιτροπής και προϋπόθεση για την διεξαγωγή των εκλογών για τα όργανα.

Στα παραπάνω σωματεία καθώς και σε άλλα σωματεία εμφανίζονται να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και παρατυπίες. Επιπλέον παρουσιάστηκαν έγγραφα τα οποία δεν είχαν την σχετική ένδειξη που λαμβάνουν τα πρακτικά όταν ανακηρύσσονται οι εκλογικές διαδικασίες από το πρωτοδικείο... και φυσικά χωρίς επικύρωση. Τα έγγραφα αυτά ζητήσαμε από την πλειοψηφία να τα αποσύρει άμεσα. Οι παραπάνω ελλείψεις και παρατυπίες αποτελούν στοιχεία ακυρότητας των εκλογών αυτών των σωματείων και δεν είναι απλά τυπικά λάθη. Μέσα από αυτά αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση των σωματείων σφραγίδα που αδυνατούν να τηρήσουν τις προβλεπόμενες από το καταστατικό και το νόμο διαδικασίες λόγω κυρίως της έλλειψης πραγματικών μελών.
Τα σωματεία αυτά όπως και άλλα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ξεκομμένα από τους εργαζόμενους στήθηκαν για να υπηρετήσουν τις «ανάγκες» αλλοίωσης της σύνθεσης των αντιπροσώπων για το εργατικό κέντρο, τις ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ.
Τα σωματεία αυτά ποτέ δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την προβλεπόμενη απαρτία και αυτό αποτυπώνεται μέσα από τις ελλείψεις στα πρακτικά.
Για το λόγο αυτό σε αρκετές περιπτώσεις εξέλεξαν εφορευτική χωρίς δικαστικό και παράλληλα η έλλειψη πραγματικών μελών-εργαζομένων του υποτιθέμενου χώρου ευθύνης του σωματείου οδήγησε τους διοργανωτές αυτών των εκλογών στην παράνομη ανάδειξη μελών των εφορευτικών επιτροπών, σε διπλοψηφίες και στη συμμετοχή άσχετων με το σωματείο ανθρώπων και όλα αυτά με τη σιγουριά του αλαζόνα, ότι η άρνησή του να εμφανίσει τα πρακτικά στα 4 από τα 9 μέλη της διοίκησης μπορεί να αποτελέσει το φύλλο συκής που θα καλύπτει τη γύμνια του για πάντα. Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΚ που ευλογεί αυτού του είδους τις διαδικασίες συνεχίζει να πιστεύει αλαζονικά πως έχει τις πλάτες να τις νομιμοποιεί. Έτσι στη σχετική συνεδρίαση του ΔΣ με πλειοψηφία 5 έναντι 4 ενέκρινε όλες τις παράνομες και παράτυπες διαδικασίες και με περίσσευμα θράσους ενέκρινε εκ νέου τη συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ παρότι ομόφωνα η ΓΣΕΕ στο συνέδριό της πριν λίγες μέρες απέρριψε τη συμμετοχή των συνταξιούχων της Κέρκυρας ως παράνομη. Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο της πλειοψηφίας του ΕΚΚ όμως τους καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να αλλάξουν στάση και να επιτρέψουν τη διεξαγωγή νόμιμων και καθαρών εκλογών στο ΕΚΚ με τα πραγματικά σωματεία, με τις πραγματικά νόμιμες διαδικασίες, με πραγματικούς αντιπροσώπους εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση να γνωρίζουν ότι η έρευνά μας θα συνεχιστεί σε βάθος. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα λάβει όλα τα μέτρα ώστε να τεθούν στο περιθώριο οι λαθρεπιβάτες του ΕΚΚ, να αποδοθούν ευθύνες και να αντιπροσωπευτεί στο εργατικό κέντρο η γνήσια έκφραση της εργατικής τάξης με προοπτική τη μετατροπή του εργατικού κέντρου σε εργαλείο αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την οργάνωση της αντίστασης στις αντεργατικές πολιτικές. Το εργατικό κέντρο δεν μπορεί να είναι προτεκτοράτο της εργοδοσίας και της κυρίαρχης οικονομικής και πολιτικής τάξης.»