Πέμπτη 03.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διοικητής Νοσοκομείου: Αν καλέσετε τον Υπουργό, να είστε ειλικρινείς

Νοσοκομείο Κέρκυρας
16 Μαρτίου 2017 / 18:16

Απάντηση έδωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Φοίβος Κακαβίτσας στην ανακοίνωση του προέδρου του συλλόγου νοσοκομειακών ιατρών.

1) Σε σχέση με τη προσπάθεια κλεισίματος κλινικών
Ποτέ κάνεις δε μίλησε για κλείσιμο κλινικών, μείωση κλινών ή γιατρών στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Αυτό που ζήτησε η διοίκηση είναι να υπάρξει εξορθολογισμός της κατανομής κλινών και ανθρώπινου δυναμικού στις παθολογικές κλινικές. Αυτή τη στιγμή η μια παθολογική κλινική λειτουργεί με μόνο 2 ειδικευμένους παθολόγους που να δεν μπορούν να πάρουν άδεια ή ρεπό και στην έταιρη κλινική με τον ίδιο αριθμό κλινών στην οποία προΐσταται ο πρόεδρος του συγκεκριμένου συνδικαλιστικού σωματείου, κ. Μπούκας λειτουργούν 4 ειδικευμένοι παθολόγοι. Το ΔΣ του νοσοκομείου πήρε απόφαση να συλλειτουργήσουν όσον αφορά το προσωπικό οι 2 κλινικές, αλλά ο συγγραφέας του κειμένου και διευθυντής τους αρνείται να την εφαρμόσει εδώ και 3 μήνες. Να τονίσουμε εδώ ότι αθροιστικά οι δυο παθολογικές κλινικές έχουν 36 κλίνες, όσες δηλαδή και πολλές ακόμα ενιαίες κλινικές του νοσοκομείου, που όμως ακριβώς επειδή λειτουργούν ενιαία λύνουν πολλά καθημερινά προβλήματα (βασική αρχή της οικονομίας κλίμακος). Είναι προφανές ότι ο παραλογισμός και η ανικανότητα που καταλογίζει στη διοίκηση μάλλον αφορά πρώτιστα τον ίδιο.
2) Περί εντέλλεστε για μακροημέρευση από την καινούρια διοίκηση.
Αν ο διευθυντής της παθολογικής αρνείται την εφαρμογή της ισχύουσας ελληνικής  νομοθεσίας και ως επιστημονικά υπεύθυνος της κλινικής προασπίζεται τα προγράμματα που εισηγούνται στο επιστημονικό συμβούλιο οι υφιστάμενοι του, τα οποία προγράμματα σχεδόν κάθε μήνα κατατίθενται χωρίς να υπάρχει παθολόγος για ολόκληρες ημέρες είναι δικαίωμα του. Όμως είναι και υποχρέωση της διοίκησης να μην αφήσει το νοσοκομείο χωρίς παθολόγο για ολόκληρες μέρες κάθε μήνα. Υποχρέωση της είναι να εφαρμόσει την νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα για τον τρόπο εφημέρευσης των κλινικών. Υποχρέωση απέναντι σε όσους θα απευθυνθούν εκείνες τις μέρες στο νοσοκομείο και θα χρειαστούν τη βασικότερη ίσως ειδικότητα του νοσοκομείου. Υποχρέωση απέναντι στις αποφάσεις του επιστημονικού συμβουλίου κάθε μήνα και της Διευθύντριας ιατρικής υπηρεσίας που συνέχεια ζητούν να κατατίθενται πλήρη προγράμματα από την κλινική του προέδρου της ένωσης και υπογράφοντα το κείμενο. Υποχρέωση απέναντι στηνυγειονομική ασφάλεια του νησιού μας. Είναι σαφώς προβληματικό όμως ο πρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών ιατρών να εμπλέκει τη συνδικαλιστική του ιδιότητα του, με την ιδιότητα του ως διευθυντή κλινικής ο οποίος οφείλει να διασφαλίζει την ασφαλή εφημέρευση του τμήματος στο οποίο προΐσταται.
Από την πλευρά της διοίκησης υποχρέωση επίσης είναι να ζητήσει ή και να αυξήσει τη στελέχωση της κάθε κλινικής που έχει πρόβλημα. Συγκεκριμένα για την Παθολογική κλινική έχει προκηρυχτεί μία μόνιμη θέση η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν την πρόσληψη του Ιατρού και μία θέση επικουρικού ιατρού που παραμένει κενή παρότι έχει προκηρυχθεί εδώ και 6 μήνες, σύμφωνα και με αντίστοιχες εισηγήσεις του επιστημονικού συμβουλίου και της διευθύντριας ιατρικής υπηρεσίας.
3) Δεν έχει γίνει καμία περικοπή εφημεριών με βάση οικονομικά κίνητρα.
Αντίθετα το κόστος και ο αριθμός των εφημεριών που πραγματοποιούν οι γιατροί έχουν αυξηθεί από πέρυσι (ιδία περίοδο ΙΑΝ-ΜΑΡ) κατά 16.000 ευρώ περίπου. Το ΔΣ πρόσφατα μάλιστα αποφάσισε την αναπροσαρμογή προς τα πάνω, των προγραμμάτων εφημέρευσης πολλών κλινικών. Αυτή η απόφαση είναι πολύ πέραν των αποφάσεων του επιστημονικού συμβουλίου στις αρχές του 2016 και παλαιότερες των προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων.
4) Δε θεωρούμε ότι είναι εκφοβισμός και ότι πρέπει να αποφεύγεται από τη διοίκηση:
a) H κλήση σε απολογία όσων βρέθηκαν σε ελέγχους να μην εφημερεύουν εντός του νοσοκομείου, ενώ βρίσκονταν σε ενεργό εφημερία.
b) H κλήση σε απολογία όσον δεν εφαρμόζουν όσα ορίζει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και η κείμενη νομοθεσία για την ασφαλή εφημέρευση του νοσοκομείου. Η κλήση σε απολογία δεν αποτελεί πειθαρχική ποινή, αλλά διερεύνηση γεγονότων. Εκτός και αν η συγκεκριμένη συνδικαλιστική ομάδα που εκπροσωπεί ο κ.Μπούκας ως πρόεδρος επιθυμεί καθεστώς πλήρους ασυλίας για τους υπαλλήλους που πιθανά να έχουν υποπέσει σε αυτά τα πειθαρχικά παραπτώματα.
5) Όσα γράφονται περί “περισσότερων/σχεδόν καθημερινών εντολών/δίκην υποδεκανέα σε στρατώνα σε σχέση με κάθε άλλη διοίκηση”, πρέπει να τεκμηριωθούν συγκριτικά. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση απλά η συγκεκριμένη παράγραφος αποτελεί συκοφαντία. Για την αντιπαράθεση επίσης με το ιατρικό προσωπικό, που επικαλείται η ανακοίνωση μιας συνέλευσης που ο ίδιος ο πρόεδρος χαρακτηρίζει ως μαζική, να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο σωματείο έχει μέλη μόλις 50 από τους 118 ιατρούς του νοσοκομείου, και μας είναι άγνωστο πόσα εξ αυτών παρευρέθησαν στη “μαζική” όπως την χαρακτηρίζει το κείμενο συνέλευση.
Να θυμίσουμε επίσης πως ο ίδιος ως πρόεδρος της συγκεκριμένης ένωσης το ίδιο λεξιλόγιο περί αντιπαράθεσης χρησιμοποιούσε από την πρώτη δημόσια συνέντευξη τύπου τονΣεπτέμβρη του 2016 , μόλις στον πρώτο μήνα από την ανάληψη της νέας διοίκησης. Να θυμίσουμε επίσης πως ο πρόεδρος του συγκεκριμένου σωματείου είχε χαρακτηρίσει ως «τον χειρότερο» διοικητή του νοσοκομείου, το νέο διοικητή μόλις στις 30 μέρες ανάληψης υπηρεσίας και τη διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας ως «Τα δικά μας παιδιά! Όπως πάντα! Αυτά που θα εξυπηρετήσουν σχέδια κυβερνητικά». Οι τοποθετήσεις έκτοτε κινούνται στο ίδιο κλίμα. Παρότι ως διοίκηση έχουμε ακούσει πολλά προσβλητικά από το συγκεκριμένο σωματείο, έχουμε επιλέξει να μην απαντάμε στις προκλήσεις.
Καλό λοιπόν ο πρόεδρος του σωματείου αυτού, θα ήταν να δει την πραγματικότητα. Αν θέλει να κάνει πρόσκληση του υπουργού υγείας στην Κέρκυρα όπως αναφέρει, με ειλικρινείς προθέσεις για διάλογο, καλό θα ήταν να τεκμηριώσει την ειλικρίνεια του, γιατί δεν προκύπτει από τις ανακοινώσεις που εκδίδει.