Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παραμένει το τέλος χρήσης του Δημοτικού Θεάτρου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
29 Αυγούστου 2024 / 15:43
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Εντάσεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 28/08. Το θέμα της επιβολής τέλους χρήσης του Δημοτικού Θεάτρου, που συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης για περισσότερες από δύο ώρες, προκάλεσε εντάσεις και αποχωρήσεις από μερίδα των δημοτικών παρατάξεων.

Οι ομιλητές, με αντεγκλήσεις και διακοπές δυσκόλεψαν τη διαδικασία και μάλιστα στο τέλος του συγκεκριμένου θέματος, οι παρατάξεις Υδραίου και Μεταλληνού, που έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αποχώρησαν από την αίθουσα.

Η απόφαση της δημοτικής αρχής, βασισμένη στον κανονισμό λειτουργίας του 2018, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, πριν καν εφαρμοστεί. Υπενθυμίζεται ότι ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της απόφασης, έχει οριστεί η 15η Σεπτεμβρίου.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τέθηκαν σύσσωμες ενάντια στην εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης.

Προτροπή ανάκλησης της απόφασης

Το θέμα έφερε προς συζήτηση η παράταξη «Αλλάζουμε Ρότα» του Τάκη Μεταλληνού, ο οποίος στην τοποθέτησή του, ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση και να έρθει σε επόμενη ημερομηνία προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Τ. Μεταλληνός ζήτησε το θέμα να επανέλθει όταν τα οικονομικά του δήμου του επιτρέπουν να στηρίξει τα πολιτιστικά σωματεία, ενώ πρότεινε ως πιθανά εναλλακτικά μέτρα την φορολόγηση πολιτών και πολιτικών που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις αλλά και την φορολόγηση με ένα μικρό ποσό των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κέρκυρα για τον πολιτισμό. Δεν παρέλειψε επιπλέον να αναφερθεί και στις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στο Θέατρο, οι οποίες αναγκάζουν τους Συλλόγους να χρηματοδοτούν με δικά τους κεφάλαια τις παραστάσεις τους.

Η πρώην δήμαρχος Μ. Υδραίου ανέφερε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει μια γενική στρατηγική για τον πολιτισμό, ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι αυθαίρετη, διότι γίνεται επιλεκτική εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας του Θεάτρου, καθώς δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις του δήμου που αναφέρονται σε αυτόν, όπως η εξασφάλιση καθαριότητα, εξασφάλιση και λειτουργία τεχνικού εξοπλισμού ήχου και φωτισμού, τεχνική υποστήριξη από υπαλλήλους του δήμου κ.α.. Ακόμη στάθηκε στην ανάγκη να ξεκαθαριστούν τα μισθώματα των καταστημάτων που βρίσκονται στο χώρο ώστε να βρεθούν τα χρήματα για τη συντήρησή του.

Στόχος η εξυγίανση

Ο Στ. Πουλημένος, παίρνοντας το λόγο, τόνισε ότι «φτάσαμε εκεί που φτάσαμε εξαιτίας της λογικής «να μην πληρώνει κανένας», ενώ συμπλήρωσε ότι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι  να χρηματοδοτηθούν τα πολιτιστικά σωματεία, όταν εξυγιανθούν τα οικονομικά του δήμου.

Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποκρυσταλλωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα αυτής της στήριξης τις επόμενες εβδομάδες.

Ένταση και αντεγκλήσεις

Η συζήτηση σε αρκετά σημεία εκτροχιάστηκε, με μέλη του δημοτικού συμβουλίου να καταφέρονται ο ένας εναντίον του άλλου και μάλιστα, χρειάστηκε σε ένα σημείο της συζήτησης ο πρόεδρος Ξ. Αλαμάνος να διακόψει τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά.

Τελικά, μετά και τις δευτερολογίες και τις τοποθετήσεις και με την απόφαση του Δημάρχου για την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου του κανονισμού να παραμένει, οι παρατάξεις Υδραίου και Μεταλληνού αποχώρησαν εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Μάλιστα, η Μ. Υδραίου φεύγοντας είπε ότι αποχωρεί "ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απολυταρχική απόφαση του Δημάρχου".

Αναβολή για το θέμα του ΣΒΑΚ

Αναφορικά τώρα με το θέμα του ΣΒΑΚ, το οποίο ήταν και αυτό προγραμματισμένο να συζητηθεί στην συνεδρίαση, μετά από αίτημα των κατοίκων της Παλαιάς Πόλης, επειδή απουσίαζε και ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος, θα οριστεί άλλη ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.