Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι λέει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κέρκυρας για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Νοσοκομείο Κέρκυρας
07 Μαρτίου 2017 / 13:55

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Τα πράγματα στη θέση τους» επιχειρεί να βάλει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κέρκυρας, σε σχέση με τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες

που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Η ανακοίνωση του Γραφείου του Διοικητή του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας Φοίβου Κακαβίτσα αναφέρει τα εξής:

1) Η μονάδα νεφρού του νοσοκομείου λειτουργεί υποστελεχωμένη εδώ και τουλάχιστον 7 χρόνια. Μέχρι και την αποχώρηση του πρώην διευθυντή στα τέλη του 2014 λόγω παραίτησης είχε μόνος 2 νεφρολόγους. Το αποτέλεσμα είναι η μονάδα να λειτουργεί με μόνο 1 μόνιμο νεφρολόγο τα τελευταία 2,5 έτη.

2) Η μοναδική νεφρολόγος που απέμεινε βοηθήθηκε με προσωρινές εσωτερικές μετακινήσεις.

3) Η νέα Διοίκηση τον Αύγουστο του 2016 ζήτησε τη μετακίνηση 2 παθολόγων του ΠΕΔΥ για την ΜΤΝ ενίσχυση της μονάδας από την 6η ΥΠΕ. Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε όμως η Δ/ντρια της Μονάδας αρνήθηκε τη μετακίνηση εγγράφως ζητώντας μετακίνηση μόνο νεφρολόγων (παρότι βάση νόμου στη ΜΤΝ μπορούν να εργαστούν και παθολόγοι και καρδιολόγοι). Παρά τις προσπάθειες τις 6ης ΥΠΕ, δεν βρέθηκε κάποιος νεφρολόγος να θέλει να μετακινηθεί.

4) Παρότι όπως αποδεικνύεται από τα προαναφερόμενα το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2010 μέχρι σήμερα δεν είχε προκηρυχθεί ποτέ όλα αυτά τα χρόνια θέση μόνιμων νεφρολόγων για την ενίσχυση της μονάδας με μόνιμο προσωπικό. Για πρώτη φορά αυτό έγινε τον Ιούλιο του 2016. Στην προκήρυξη υπέβαλλαν τα χαρτιά 5 υποψήφιοι, οι οποίοι στη συνέχεια δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους. Η Διοίκηση αντέδρασε άμεσα και με την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου ζήτησε από την 6η ΥΠΕ την επαναπροκήρυξη της θέσης σε βαθμό Διευθυντή ώστε να δοθεί το οικονομικό και βαθμολογικό κίνητρο για την προσέλκυση υποψηφίων. Ταυτόχρονα ζήτησε ως υπερεπείγουσα τον Δεκέμβρη την προκήρυξη και 2ης μόνιμης θέσης Επιμελητή Β΄ από το Υπουργείο.

5) Για τη στελέχωση της μονάδας η Διοίκηση ζήτησε από τον Αύγουστο και θέση επικουρικού νεφρολόγου ή παθολόγου ή καρδιολόγου. Για τη θέση αυτή μάλιστα είχε επικριθεί έντονα από συγκεκριμένο σωματείο ιατρών του νοσοκομείου καθώς για να καλύψει την ανάγκη αυτή, είχε ακυρώσει (ως μη τόσο επείγον) το αίτημα για επικουρικό ακτινολόγο του προηγούμενου Διοικητή. Δηλαδή σε μόλις 6 μήνες ζητήθηκαν 2 θέσεις μόνιμων ιατρών και 1 θέση επικουρικού ιατρού για τη μονάδα νεφρού. Κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια...

6) Με το που ανακοίνωσε την πρώιμη αποχώρηση στα μέσα Φεβρουαρίου ο υπηρετών νεφρολόγος, η Διοίκηση ζήτησε κατεπειγόντως τη μετακίνηση προσωρινά μέχρι την κάλυψη από τις προκηρύξεις, μετακινήσεις νεφρολόγων από όμορες περιοχές, αίτημα στο οποίο η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ ανταποκρίθηκε άμεσα και θα ξεκινήσουν εντός Μαρτίου.

7) Όσον αφορά τη συντήρηση των μηχανημάτων η καταγγελία δεν ισχύει καθώς είναι όλα σε πλήρη λειτουργία. Μάλιστα την Παρασκευή 3/3/2017 παραλάβαμε ένα επιπλέον μηχάνημα αιμοκάθαρσης (δωρεά από ΟΛΚΕ).

8) Ανταποκρινόμενη στο αίτημα από 2ετίας των νεφροπαθών η νέα Διοίκηση προ διμήνου προχώρησε στην πλήρη αντικατάσταση του δαπέδου της μονάδας.

9) Όσον αφορά το θέμα της τουαλέτας για ΑΜΕΑ, αυτό τέθηκε πρώτη φορά από το σύλλογο νεφροπαθών προ 20ημέρου. Είναι προφανές ότι κατά την κατασκευή του νοσοκομείου από τη ΔΕΠΑΝΟΜ θα έπρεπε πιθανά να είχε προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Απορούμε όμως που δεν έγινε αντίστοιχο αίτημα για κατασκευή ή έστω δεν ανταποκρίθηκε καμιά προηγούμενη διοίκηση στη κατασκευή ποτέ από το τέλος του 2010 που λειτουργεί το νέο νοσοκομείο μέχρι σήμερα. Παρά ταύτα είναι ένα λογικό αίτημα που δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην πραγματοποίηση του στο προσεχές διάστημα, τηρουμένων των αναγκών όλου του Νοσοκομείου.