Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέο πρόβλημα για το Έργο Ύδρευσης

ΥΔΡΕΥΣΗ
27 Απριλίου 2024 / 11:27
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Μετά την καθυστέρηση λόγω της μεταφοράς από το υπ. Υποδομών, της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης κλπ (αναθέτουσα Αρχή του έργου), στο υπ. Περιβάλλοντος, τώρα πρόβαλε ξανά και πρόβλημα με τη χρηματοδότηση.

ΑΘΗΝΑ. Το έργο, ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με προϋπολογισμό 165 εκ. €, θα χρηματοδοτούταν με 60 εκ. € από το Δημόσιο και το υπόλοιπο με ίδια ή δανεικά κεφάλαια του ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ).

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δημόσια 60 εκ. € δεν διατίθενται πλέον (σ.σ.;), κάτι που σημαίνει πως αναζητείται άλλη προέλευση της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων προτείνει να εξασφαλιστεί η πίστωση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μέχρι ώρας πάντως δεν έχει υπάρξει πρόοδος ούτε είναι γνωστό για ποιο λόγο τα λεφτά από το Σχέδιο Ανάκαμψης, δεν υπολογίζονται πλέον.

Άρχισε ο ανταγωνιστικός διάλογος

Ο διαγωνισμός φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε πριν από καιρό, βρίσκεται στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών, παράλληλα με τη διαδικασία δημοπράτησης, εξελίσσεται και διαδικασία ωρίμανσης τεχνικών στοιχείων (σ.σ. επιπλέον μελέτες, που κρίθηκαν αναγκαίες). Η Μονάδα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την αναθέτουσα Αρχή, εκπονεί μελέτες που αφορούν σε τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου (όπως είναι π.χ. τα περιβαλλοντικά).

Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε φάση «ανταλλαγής πληροφοριακών στοιχείων», όπου τα τρία σχήματα που συμμετέχουν στη Β΄ Φάση μαζί με το Δημόσιο, διερευνούν τυχόν βελτιώσεις, στον αρχικό σχεδιασμό. 

Στο τέλος του ανταγωνιστικού διαλόγου, η Επιτροπή του Διαγωνισμού θα δημοσιεύσει ένα «πρακτικό πέρατος» και η αναθέτουσα Αρχή θα "κλείσει" αυτή τη φάση. Αυτό θα συμβεί όταν σταλούν τα σχέδια των συμβατικών κειμένων και συζητηθούν τα σχόλια των υποψηφίων. Ακολούθως, θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για δεσμευτικές προσφορές.

Μετά την κατάθεσή και την αξιολόγησή τους, θα επιλεγεί ο προσωρινός ανάδοχος. Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής δεν έχει ανακοινωθεί.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.