Άρχισε το 13ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (photos)
Στην διοργάνωση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 300 μαθητές, ενώ θα προβληθούν έργα από πολλές περιοχές της Ελλάδας
ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεκίνησε το 13ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στο χώρο του 4ου Γενικού Λυκείου στην Κέρκυρα. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται δια ζώσης για πρώτη φορά από το 2018. Η πρώτη μέρα του Πέμπτη 18/04, περιλάμβανε παρουσιάσεις δημιουργιών μαθητών όλων των εκπαιδευτικών επιπέδων αλλά και ομιλίες.
Θα συνεχιστεί την Παρασκευή 19/04 όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να παρουσιάσουν τα έργα τους, αλλά να παρακολουθήσουν μέσω live streaming εργασίες μαθητών από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η «Ε» επικοινώνησε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Π. Αγγελόπουλο και με τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Κέρκυρας της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής Ευ. Σιώτο οι οποίοι μας μίλησαν για τη διοργάνωση.
Τα παιδιά στο προσκήνιο
Οι εργασίες που παρουσιάζουν τα παιδιά, είναι έργα που κάνουν στο πλαίσιο του μαθήματός τους. Όπως λέει ο Ευ. Σιώτος πρόκειται για εργασίες που κάνουν στο μάθημα της πληροφορικής ή σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν κάποιο software ή προγράμματα σχετικά με την πληροφορική. Όλα αυτά είναι υποψήφια προς παρουσίαση έργα.
Όπως μας είπε ο Π. Αγγελόπουλος, το Φεστιβάλ αποτελεί «μια εκπαιδευτική δυνατότητα, που έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από την εκδήλωση να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν αυτά τα ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν». Συνεχίζοντας τόνισε ότι «Το Φεστιβάλ γίνεται για τα παιδιά. Θα μπορούσε να είναι ένα συνέδριο. Είναι το πιο σημαντικό να δίνουμε το βήμα στα παιδιά».
Επιπλέον αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια που χρειάζεται στην εκπαίδευση καθώς «δεν αρκεί μόνο να έχουμε γνώσεις ή ικανότητες, θα πρέπει να τις έχουμε σε σχέση με την κοινωνία ή τη σύγχρονη εποχή που ζούμε. Και οι εργασίες που παρουσιάζονται έχουν αυτό το σκοπό».
Υβριδική διοργάνωση
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής- Παράρτημα Ιονίων Νήσων και για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης.
Όμως, καθώς υπάρχουν συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα, θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή από τους κόμβους συμμετοχής Βόλου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Λάρισας, Μυτιλήνης, Πάτρας, Πύργου Ηλείας, Σύρου, Χανίων και Χίου.
Το Φεστιβάλ έχει την υποστήριξη και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποστηρίζεται από Συλλόγους και Ενώσεις Πληροφορικής, καθώς και Τοπικούς Φορείς.
Ρεκόρ συμμετοχής
Όπως μας πληροφόρησε ο Ευ. Σιώτος, η φετινή χρονιά ξεπέρασε όλες τος προηγούμενες σε συμμετοχές και πρωτότυπα έργα. Περισσότερες από 38 συμμετοχές και πάνω από 26 σχολεία ενώ οι μαθητές που είτε παρακολούθησαν, είτε παρουσίασαν, είτε συμμετείχαν θα ξεπεράσουν τους 300.
Ο Π. Αγγελόπουλος από την πλευρά του, χαρακτήρισε εξαιρετικές τις εργασίες των μαθητών (από νηπιαγωγείο μέχρι λύκειο) τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και από θεματολογία (περιλάμβαναν θέματα περιβάλλοντος, ιστορίας, ψηφιακής προσέγγισης θεμάτων κ.α.).
Ομιλίες και παρακολούθηση άλλων συμμετοχών
Εκτός από τα έργα των παιδιών, την Πέμπτη οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα workshop του Μ. Μαγιολαδίτη σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ την Παρασκευή 19/04, θα μπορούν μέσω live stream να δουν έργα παιδιών από τους άλλους κόμβους που συμμετέχουν.
Τόσο ο Π. Αγγελόπουλος όσο και ο Ευ. Σιώτος εξέφρασαν τη θέληση και την ελπίδα αυτή η δράση να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, αφού και οι μαθητές ζήτησαν την συνέχιση του Φεστιβάλ.
ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.