Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Είδος υπό εξαφάνιση» οι κάτοικοι Παλιάς Πόλης - Ζητούν αλλαγές στο ΣΒΑΚ (video)

ΣΒΑΚ
09 Απριλίου 2024 / 12:32
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Μαζική αναμένεται να είναι παρουσία τους κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 10 Απριλίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το καυτό ζήτημα του κυκλοφοριακού προβλήματος καθώς και επικείμενη εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας προσέλκυσε το ενδιαφέρον πάρα πολλών κατοίκων της παλιάς πόλης αλλά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου το βράδυ της Δευτέρας ήταν ασφυκτικά γεμάτη και το κοινό φανερά προβληματισμένο.

Όπως επεσήμανε ο Σύλλογος, αν και κατέθεσε εγκαίρως τις προτάσεις του στο στάδιο της διαβούλευσης, ωστόσο το τελικό σχέδιο δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους και ιδιαιτέρως αυτό της κατοχύρωσης θέσεων στάθμευσης του συνόλου των κατοίκων. 

Το ζήτημα της κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων πλήττει ιδιαίτερα τους μονίμους κατοίκους καθώς δυσχεραίνει κατά πολύ τη μετακίνησή τους και τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης. Αυτός εξάλλου αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους της μεγάλης μείωσης του πληθυσμού του ιστορικού κέντρου. 

Πέρα από τους εκπροσώπους του Συλλόγου, τοποθετήσεις έκαναν επίσης ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος, ο πρώην Αντιδήμαρχος επί θητείας Υδραίου Νίκος Καλόγερος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Μπορμπότης, ο δημοτικός σύμβουλος Τάκης Μεταλληνός κ.α. Η συζήτηση πάντως ήταν ζωηρή, με το κοινό να παρεμβαίνει συχνά, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει. 

Φεύγουν να γλιτώσουν

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος  του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παναγιώτης Πέτρου, «είναι πρόβλημα που έγινε ιδιαίτερα έντονο από τις αρχές της δεκαετίας του 90 και που κυριολεκτικά αλλάζει την όψη και το χαρακτήρα της περιοχής. Πρώτα οι κάτοικοι χάνουν τα αυτοκίνητά τους, μετά τα καντούνια και οι πλατείες καταλαμβάνονται από τραπέζια, μετά χάνεται και η ησυχία, καθώς υψηλά ντεσιμπέλ χρησιμοποιούνται για να μαγνητίσουν τον κόσμο να γεμίσει τα τραπέζια και στο τέλος φεύγουν οι ...κάτοικοι.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στα ΑΜΕΑ και τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους με δυσκολία στην κίνηση καθώς, καμία δημόσια αρχή δεν ενδιαφέρθηκε για το πως θα πάνε στα σπίτια τους και κανένας γείτονας δεν ενδιαφέρθηκε να περιορίσει τα εμπόδια που έχει τοποθετήσει για την διευκόλυνσή τους»

Η τοποθέτηση Πουλημένου

Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε εκτενώς στην ποιότητα της διαβίωσης των κατοίκων της παλιάς πόλης αλλά και στη δραματική μείωση του πληθυσμού της, που έχει φθάσει τώρα πια στους 3.000, την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι Αλεπούς και Καναλίων είναι τριπλάσιοι. 

Ωστόσο, όπως τόνισε, «πρόκειται για ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο με οικονομικές διαστάσεις, που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. Η ανάγκη περιορισμού της εισόδου των αυτοκινήτων, επιβάλλει την ύπαρξη περιφερειακών χώρων στάθμευσης, όπως θα χρησιμοποιηθεί το Πάσχα ο χώρος του Λυρικού, με την προοπτική να γίνει η αλλαγή χρήσης στο Πολεοδομικό και να λειτουργήσει στο μέλλον κανονικά». Διευκρίνισε επίσης ότι το ΣΒΑΚ επιτρέπει τροποποίησεις κατά το στάδιο της εφαρμογής του. 

  

 

Στο δημοτικό συμβούλιο

Μαζική αναμένεται να είναι παρουσία τους κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 10 Απριλίου με αίτημα στο κείμενο της απόφασης να συμπεριληφθεί η παρατήρηση ότι κατά την εφαρμογή του ΣΒΑΚ θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των μονίμων κατοίκων για την κάλυψη των αναγκών τους στο θέμα της στάθμευσης.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.