Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Β΄φάση του ΣΒΑΚ από το Δημ. Συμβούλιο Κεντρ. Κέρκυρας

ΣΒΑΚ
14 Nov 2023 / 12:27
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Επί τάπητος έθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τα σοβαρά και μεγάλα ζητήματα της πόλης σε επίπεδο υποδομών και έργων για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού. Τι είπε η δημοτική αρχή για τις παρακάμψεις, τα υπόγεια πάρκινγκ και τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Κέρκυρας  η β’ φάση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη.

Το θέμα απασχόλησε την χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του οργάνου με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να θέτουν επί τάπητος όλα τα σοβαρά και μεγάλα ζητήματα της πόλης σε επίπεδο υποδομών και έργων για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού που δεν έχουν επιλυθεί έως σήμερα, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμοστεί το ΣΒΑΚ.

Μεταξύ αυτών η μικρή και μεγάλη παράκαμψη της πόλης, τα υπόγεια πάρκινγκ αλλά και οι περιφερειακοί χώροι στάθμευσης.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κερκυραϊκή Αναγέννηση» Χρύσανθος Σαρλής χαρακτήρισε την πρόταση του μελετητή για τα περιφερειακά πάρκινγκ που προτείνονται σε απόσταση  3-4 χλμ μακριά από την πόλη άτολμη, ενώ όπως είπε έδειξε δειλία στην υπόθεση των υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Τοπικό δημοψήφισμα με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του νησιού πρότεινε από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Κερκυραϊκής Συμμαχίας» Γιώργος Καρύδης  τονίζοντας ότι το ΣΒΑΚ θα πρέπει να προχωρήσει με άλλον οραματικό στόχο, τον οποίο θα πρέπει να αποφασίσει η πλειοψηφία του κερκυραϊκού λαού.

Η Εκκίνηση επισήμανε ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά στον σχεδιασμό. Στα υπέρ κατέταξε τη δέσμευση για την αποκλειστική χρήση θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους στο 80%, τη δημιουργία 450 νέων θέσεων που θα προκύψουν από μονοδρομήσεις οδών, την ένταξη στον σχεδιασμό του ΣΒΑΚ των περιφερειακών χώρων στάθμευσης στο Λυρικό και στου Καμπανιόλου τονίζοντας ωστόσο οτι θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο χώρος στο Εμπορικό. Ωστόσο κριτική ασκήθηκε για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι περιφερειακοί χώροι στάθμευσης.

Ο Γιάννης Τρεπεκλής τόνισε την αναγκαιότητα να προχωρήσει ο σχεδιασμός για το υπόγειο πάρκινγκ στο Σαρόκο και τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης πάρκινγκ ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του ΣΒΑΚ.

Η ΛΑΣΥ επισήμανε ότι απαιτείται άλλο σχέδιο απο το προτεινόμενο με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, σημειώνοντας ότι το ΣΒΑΚ επιχειρεί να εισαχθεί ως τεχνικό ζήτημα.

Ο Γ. Καλούδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υλοποίησης των παρακάμψεων και στη σημασία τους για την εκτόνωση του κυκλοφοριακού. Από την πλευρά της η Χρ. Χαλικιοπούλου από την παράταξη 180 μοίρες τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση με το κυκλοφοριακό είναι μια αφιλόξενη εμπειρία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες και ότι είναι ποlύ σημαντικό η κατάσταση αυτή να αλλάξει. Όπως είπε το ΣΒΑΚ είναι στη σωστή κατεύθυνση διευκρινίζοντας ότι η προτεραιότητα είναι οι κάτοικοι και μετά οι επισκέπτες. 

 

Δεν συμμετείχαν

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπήρχε η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν όπως και στην ηλεκτρονική στην ιστοσελίδα του δήμου.

Τόσο η απερχόμενη Δήμαρχος Μ. Υδραίου όσο και ο Αντιδήμαρχος Ν. Καλόγερος υπεραμύνθηκαν του ΣΒΑΚ, τονίζοντας ότι η εφαρμογή του θα βελτιώσει το μείζον ζήτημα του κυκλοφοριακού και ότι είναι ένα «μπόνους» για τις πόλεις που το έχουν σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις για έργα. Τη συζήτηση παρακολούθησε χωρίς να παρέμβει και ο νέος Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος μαζί με δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του.

Απαντήσεις για τις υποδομές

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα που ακόμη εκκρεμούν, η ενημέρωση που παρείχε η Δημοτική Αρχή ήταν η εξής:

Μικρή παράκαμψη (Πλατυτέρα): Η δημοτική αρχή βρήκε το έργο σε ημιτελή φάση και γι’ αυτό δεν μπορούσε να δημοπρατηθεί. Όταν επιλύθηκαν τα πολεοδομικά και νομικά ζητήματα, και ο Δήμος  ήταν έτοιμος για τη συμβολαιογραφική πράξη για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις, απεβίωσε η ιδιοκτήτρια που έπρεπε να υπογράψει. Στη συνέχισε ξεκίνησε μια διαδικασία 18 μηνών (εκ νέου ανάρτηση πινάκων, πράξεις,ενστάσεις κ.α ) για να οριστεί και πάλι τιμή μονάδος αποζημίωσης, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με τους κληρονόμους, για να πληρώσει ο Δήμος τις αποζημιώσεις αλλά και να αποζημιωθούν μεταξύ τους κάποιοι ιδιοκτήτες στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, στο τεχνικό πρόγραμμα του 2023 έχει εγγραφεί το έργο με ένα πολύ μικρό π/υ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ορισμού τιμής μονάδας αποζημίωσης για τις αποζημιώσεις. Εφόσον η νέα δημοτική αρχή το θέσει στις προτεραιότητές της, μπορεί να προχωρήσει το σχεδιασμό για την υλοποίηση του έργου.

Μεγάλη παράκαμψη: Παρότι έγιναν πολλές επαφές από την αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής με το Υπουργείο Υποδομών, ωστόσο η παράκαμψη αυτή είναι   αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς ενώνει δυο περιφερειακούς δρόμους. Το πλάνο ήταν να αναλάβει όλο το project, το Υπουργείο Υποδομών με τριμερή προγραμματική σύμβαση (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος), όμως δεν κατέστη εφικτό, καθώς προκρίθηκε η επικαιροποίηση των μελετών από το πρόγραμμα ΠΔΕ της Περιφέρειας.

Υπόγειο πάρκινγκ Σαρόκο: Θα πρέπει να επανεξεταστεί  το ζήτημα. Ωστόσο η δημοτική αρχή θεωρεί ότι θα προκύψουν εμπόδια, αναφορικά με τις αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες που ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα το έργο να μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας μέσα στην καρδιά της πόλης. Τονίστηκε ότι αξίζει η διερεύνηση του φακέλου αν και εκφράστηκε η δυσκολία ότι δε θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και θα πρέπει αναγκαστικά να εκτελεστεί με ΣΔΙΤ.

Υπόγειο πάρκινγκ στην Πλατεία: Υπάρχει απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο ότι το πάρκινγκ στην Πλατεία το απορρίπτει, διότι η «καρδιά» του ιστορικού κέντρου θα μετατραπεί για χρόνια σε ανοιχτή» πληγή» μέχρι να διευθετηθεί, ότι εντοπιστεί στις εκσκαφές. Το Υπουργείο θεωρεί δυσανάλογη την ωφέλεια που θα προκύψει για την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες μέχρι την ολοκλήρωσή του. Επίσης το Υπουργείο θεωρεί επιβαρυντικό παράγοντα για το Μνημείο και τα καυσαέρια  από τα ΙX που θα προσεγγίζουν το χώρο για να σταθμεύουν.

Περιφερειακό πάρκινγκ στο οικόπεδο του Λυρικού: Δημοπρατήθηκε για διαμόρφωση πράσινου χώρου και δημιουργία ελεύθερο χώρου (αλάνα) 7-10 στρεμμάτων. Ο διαγωνισμός βγήκε άγονος. Στο μεταξύ στο σημείο που είχε σκαφτεί για τα θεμέλια του Λυρικού εντοπίστηκε ταφικό μνημείο. Ήδη ο Δήμος έχει ενημερώσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και αναμένει την απάντησή του. Εφόσον ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό θα προχωρήσει ο σχεδιασμός και θα ζητηθεί η τροποποίηση του ελεύθερου χώρου (αλάνα) σε χώρο στάθμευσης.

Περιφερειακό πάρκινγκ στο Εμπορικό: Πρόβλεψη στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ, για χώρο στάθμευσης 100 θέσεων στο Βιολογικό. Απαιτείται η συνεργασία με την αστική συγκοινωνία για μεταφορά των χρηστών στην πόλη. Το έργο θα πρέπει να μελετηθεί

Πώς ψήφισαν

Μετά από δυο ώρες και πλέον συζήτησης το συλλογικό όργανο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη β’ φάση του ΣΒΑΚ. Θετικά ψήφισαν οι παρατάξεις του Γ. Τρεπεκλή, του Χρ. Σαρλή (με τις παρατηρήσεις της παράταξης) και της Χρ. Χαλικιοπούλου. Παρόν ψήφισε η Εκκίνηση και ο Γ. Καλούδης, λευκό ο Γιώργος Καρύδης και η ΛΑΣΥ κατά.

Άξονες

H  β’ φάση του ΣΒΑΚ αφορά στους εξής άξονες:
Κυκλοφοριακή οργάνωση πόλης
Οργάνωση από τις δημόσιες συγκοινωνίες
Δημιουργία διαδρομή πεζών και ποδηλάτων
Διατήρηση στάθμευσης

Το οριστικό σχέδιο κυκλοφοριακής οργάνωσης του ΣΒΑΚ περιλαμβάνεται στην τρίτη και τελευταία φάση του σχεδίου, με ενεργή ενημέρωση του κοινού και παρουσίαση της τελικής έκδοσης του ΣΒΑΚ, με ορίζοντα εφαρμογής  τη 15ετία.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.