ΚΚΕ Κέρκυρας: «Μέχρι που θα φτάσει η κατηφόρα του δημόσιου συστήματος υγείας;»
"Πρόσφατα είχαμε την αποδυνάμωση του ακτινολογικού λόγω συνταξιοδότησης αλλά και παραιτήσεων γιατρών. Ογκολόγος δεν υπάρχει πλέον ενώ συνεχώς έχουμε και άλλες συνταξιοδοτήσεις ή παραιτήσεις που είτε αντικαταστάθηκαν μερικώς ή καθόλου."
ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΚΕ). Άλλος ένας τομέας του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας (ΓΝΚ) αποδυναμώνεται ή κλείνει, χωρίς κανείς να ξέρει για πόσο διάστημα, μετά την αποχώρηση, λόγω συνταξιοδότησης της υπεύθυνης βιολόγου από την Μονάδα Πρόληψης της Μεσογειακής Αναιμίας.
Καλούμε τους κερκυραίους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του νησιού, τους εργαζόμενους στο ΓΝΚ να αναλογιστούν μέχρι που θα φτάσει η κατηφόρα του δημόσιου συστήματος υγείας λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.
Πρόσφατα είχαμε την αποδυνάμωση του ακτινολογικού λόγω συνταξιοδότησης αλλά και παραιτήσεων γιατρών. Ογκολόγος δεν υπάρχει πλέον ενώ συνεχώς έχουμε και άλλες συνταξιοδοτήσεις ή παραιτήσεις που είτε αντικαταστάθηκαν μερικώς ή καθόλου.
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες της έχουν τεράστιες ευθύνες, για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Μετά βίας καλύπτεται το 50% των οργανικών θέσεων και αυτές σε μεγάλο ποσοστό από επικουρικούς και συμβασιούχους εργαζόμενους.
Οι ευθύνες γίνονται εγκληματικές, όταν δημιουργούνται κενά, λόγω προγραμματισμένων αποχωρήσεων σε κρίσιμους τομείς. Το σύνθημα που ακούστηκε από χιλιάδες στόμα την περασμένη εβδομάδα, «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» αγκαλιάζει και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας στο νησί μας αλλά και σε όλη τη χώρα. Όσοι προσπαθούν να πείσουν ότι είναι μια «κερκυραϊκή ιδιαιτερότητα» το ότι δεν έρχονται υγειονομικοί στο νησί, ας κοιτάξουν και στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της Ελλάδας.
Προφανώς, η Διοίκηση του ΓΝΚ και το Υπουργείο γνώριζαν για το κενό που θα δημιουργούταν, λόγω συνταξιοδότησης της συγκεκριμένης βιολόγου. Τί έκαναν ώστε έγκαιρα να καλύψουν το κενό που θα δημιουργούνταν;
Η κυβέρνηση που με μεγάλη ταχύτητα σχεδιάζει και υλοποιεί τα απογευματινά χειρουργεία, που νομιμοποιούν το φακελάκι, είναι επιλεκτικά ανίκανη να καλύψει τα κενά σε προσωπικό. Η κυβέρνηση μπορεί να ξοδεύει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, να χαρίζει απλόχερα εκατομμύρια για φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών αλλά για τη δημόσια υγεία «οι πόροι είναι περιορισμένοι» στο πλαίσιο «των αντοχών της οικονομίας»
Ο λαός της Κέρκυρας, οι εργαζόμενοι στο ΓΝΚ δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνηθίζουν στον δρόμο προς τον κατήφορο. Τα μηνύματα της μεγάλης απεργίας στις 28 Φλεβάρη πρέπει να γίνουν ακόμα πιο δυνατά, το επόμενο διάστημα. Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας δεν βάζει σε κίνδυνο μόνο το επίπεδο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά βάζει σε κίνδυνο τις ζωές μας.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ