Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για την νέα αντιπυρική περίοδο (photos + video)

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
07 Μαρτίου 2024 / 11:18
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Τουρνάς: Είναι ανάγκη η ενίσχυση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας στο σύνολό του

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλη Τουρνά πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην νομαρχίας ενόψει της αντυπυρικής περιόδου του 2024.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται παρουσία του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Νικόλαου Ρουμελιώτη, της Περιφερειακής Αρχής, των Δημάρχων του νησιού, αξιωματικών της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού και του Λιμενικού Κέρκυραςκαι της Γενικής Διευθύντριας των Δασών, ενώ διαδικτυακά συμμετέχουν αιρετοί της αυτοδιοίκησης από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.
Σκοπός της σύσκεψης είναι η προετοιμασία για την νέα αντιπυρική περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών. Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Τουρνάς τόνισε ότι η περσινή χρονιά ήταν οδυνηρή για τη χώρα μας, λόγω των φυσικών καταστροφών  όλων των ειδών που εκδηλώθηκαν από μεγάλες πυρκαγιές που έκαψαν περίπου 1.740.000 στρέμματα  μέχρι εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τόσο τη Θεσσαλία όσο και τη Μαγνησία.

Όπως είπε, η κλιματική κρίση φαίνεται ότι μας έχει προσπεράσει και τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται τεράστιες καταστροφές σε όλο τον πλανήτη από τα καιρικά φαινόμενα με ανυπολόγιστες ζημιές.

Για το λόγο αυτό, όπως επισήμανε, είναι ανάγκη να ενισχυθεί ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας στο σύνολό του όπως και το Πυροσβεστικό Σώμα που αποτελεί τον κυρίαρχο υπηρεσιακό  βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας.

Δασοκομάντος και στην Κέρκυρα

«Για το σκοπό αυτό προσπαθούμε πρώτον να ενισχύσουμε το Πυροσβεστικό Σώμα με ανθρώπινο δυναμικό κάθε χρόνο. Φέτος παίρνουμε άλλους 650 δασοκομάντος που έρχονται να προστεθούν στους 500 και σας ενημερώνω ότι μια μονάδα θα εγκατασταθεί στην Κέρκυρα ακριβώς για την ασφάλεια του νησιού. Επιπλέον προχωράμε στην ενίσχυση του μηχανισμού με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό, μέσω προγράμματος 2,2 δις ευρώ με 39 υποπρογραμματα ένα εκ των οποίων είναι προμήθεια 1.800 οχημάτων όχι μόνο για την Πυροσβεστική αλλά και τους Δήμους, μηχανήματα έργου, οχήματα απομάκρυνσης πληθυσμού, εναέρια μέσα», ανέφερε ο ίδιος.

Σημείωσε ωστόσο ότι η συνεργασία είναι αυτή που θα μας κάνει πιο αποτελεσματικούς για την αντιμετώπιση των πιθανών φαινομένων που θα προκύψουν.

Στην κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής,τονίζοντας ότι η Μεσόγειος βρίσκεται στον πυρήνα της κλιματικής αλλαγής. Όπως είπε Δήμοι και Περιφέρεια βρίσκονται δίπλα στο έργο της Πυροσβεστικής, ενώ ειδική μνεία έκανε στο Ινστιτούτο Φυσικών Καταστροφών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κεφαλονιά, τονίζοντας ότι η έρευνα και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα είναι οδηγός για το μέλλον.

 

 

ΦΩΤΟ/VIDEO@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.