Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

50 δασοκομάντος έρχονται στην Κέρκυρα πριν το Πάσχα

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
07 Μαρτίου 2024 / 15:44
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Τουρνά για την προετοιμασία ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με 50 δασοκομάντος θα ενισχυθεί πριν από το Πάσχα το Πυροσβεστικό Σώμα της Κέρκυρας, ενώ παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια, μέσω μίσθωσης 41 εναέριων μέσων, εκ των οποίων κάποια προορίζονται για τις ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας που θα καλύπτουν και τα Ιόνια Νησιά.

Στις ανακοινώσεις αυτές προέβη ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Τουρνάς μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην νομαρχίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας αντιπυρικής περιόδου, που ξεκινάει επίσημα την 1η Μαΐου.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Ρουμελιώτης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων Χρ. Μπόκας, η Περιφερειακή Αρχή, Δήμαρχοι του νησιού, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού και του Λιμενικού Κέρκυρας, η Γενική Διευθύντρια Δασών, ενώ διαδικτυακά συμμετείχαν αιρετοί της αυτοδιοίκησης από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

Ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα

Ο κ. Τουρνάς αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην κλιματική αλλαγή και στις σοβαρές επιπτώσεις της, τονίζοντας ότι για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να ενισχυθεί ο μηχανισμός της  πολιτικής προστασίας τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με εξοπλισμό και μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι στην Κέρκυρα θα εγκατασταθεί μια από τις 16 Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) που θα αναπτυχθούν ανά την χώρα, με σκοπό οι «δασοκομάντος» που θα αερομεταφέρονται να μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα και να προλαμβάνουν τις πυρκαγιές.

«Φέτος παίρνουμε άλλους 650 δασοκομάντος που έρχονται να προστεθούν στους 500 και σας ενημερώνω ότι μια μονάδα θα εγκατασταθεί στην Κέρκυρα ακριβώς για την ασφάλεια του νησιού. Η μονάδα δασοκομάντος, η οποία θα εδρεύει εδώ, θα μπορεί να μεταφέρεται άμεσα και γρήγορα στο σημείο της φωτιάς με ελικόπτερο που θα έρχεται, θα τους παίρνει και θα τους πηγαίνει εκεί που χρειάζεται», ανέφερε ο ίδιος.

Αναφορικά με το ζήτημα στέγασής τους, δεδομένου ότι η εύρεση στέγης αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα στην Κέρκυρα, τόνισε ότι θα επιλυθεί πριν την έλευση της μονάδας και ήδη έχει ζητηθεί η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης για το σκοπό αυτό.

 

Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»

Επιπλέον αναφέρθηκε στο εθνικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας «ΑΙΓΙΣ», π/υ 2,2 δις ευρώ, με 39 υποπρογράμματα, ένα εκ των οποίων αφορά στην προμήθεια 1.800 οχημάτων όχι μόνο για την Πυροσβεστική αλλά και για τους Δήμους, που θα ενισχυθούν σε βάθος χρόνου με μηχανήματα έργου, οχήματα απομάκρυνσης πληθυσμού, εναέρια μέσα κ.α.

Ειδικά για τα τελευταία ανακοίνωσε ότι η Δυτική Ελλάδα θα ενισχυθεί με επιπλέον εναέρια μέσα, μέσω του διαγωνισμού που «τρέχει» για μίσθωση 41 συνολικά. «Σύντομα θα έχουμε εναέρια μέσα που θα μπορέσουν να κάνουν και επιτηρήσεις και άμεση επέμβαση και προσβολή της φωτιάς για την καταστολή των φαινομένων. Οι έδρες θα είναι ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που κάνει το Πυροσβεστικό Σώμα. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι και η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος και τα Ιόνια νησιά ενισχύονται σε αυτό το κομμάτι», διευκρίνισε ο κ. Τουρνάς.

Καθαρισμοί

Ο Υφυπουργός ζήτησε τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τους Δήμους να προβούν στους απαιτούμενους καθαρισμούς των υδατορεμάτων και όλων των μέτρων που προβλέπει το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ».

Παράλληλα αναφορά έγινε και στα ιδιαίτερα ζητήματα της παλιάς πόλης, λόγω της ιδιομορφίας της. Ερωτηθείς σχετικά τόνισε: «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει τα μέσα, βεβαίως έχουν τεθεί και οι επιχειρησιακές απαιτήσεις όσον αφορά τα ιδιαίτερα οχήματα που χρειάζεται να μπουν σε μια τέτοια περιοχή, με στενούς δρόμους και σοκάκια και σχετικά υψηλά κτίρια. Βεβαίως με τις δυνάμεις που έχει, μπορεί να ανταποκριθεί, όμως έχει προβάλλει τις σχετικές επιχειρησιακές απαιτήσεις που είναι στη φάση της υλοποίησης».

 

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.