Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι έγινε με τη δοκιμαστική πτήση του υδροπλάνου που αναβλήθηκε

υδροπλάνα
31 Οκτωβρίου 2017 / 15:31
Γιώργος Κατσαΐτης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε μια εβδομάδα το αργότερο αναμένεται να έχουν παρασχεθεί οι πιστοποιήσεις που ζητάει η πλευρά της Κ-2 και των Ελληνικών Υδατοδρομίων

από την Setouchi Holdings και την κατασκευάστρια εταιρεία Quest όσον αφορά στο αξιόπλοο του αμφίβιου αεροσκάφους. Το υδροπλάνο επρόκειτο να πραγματοποιήσει δοκιμαστική πτήση την Κυριακή 29/10, χρησιμοποιώντας και την εγκατάσταση του υδατοδρομίου στον ΟΛΚΕ. Ο εκπρόσωπος της Κ-2, συνεταίρου των Ελληνικών Υδατοδρομίων, που είναι συνεταίροι του ΟΛΚΕ στα Ιόνια υδατοδρόμια, επικαλέσθηκε τις ειδικές του γνώσεις για να ζητήσει τον επιπλέον έλεγχο στους πλωτήρες του αεροσκάφους. Η απαίτησή του έγινε αποδεκτή κι έτσι ανεστάλη η κυριακάτικη, δοκιμαστική πτήση σε αναμονή του επιθεωρητή της αμερικανικής ΥΠΑ, που θα ελέγξει και θα χορηγήσει την πιστοποίηση. Σύμφωνα με πηγές της Κ-2 η εμπλοκή της αμερικανικής Υπηρεσίας FAA επιβάλλεται λόγω του ότι αυτός ο τύπος υδροπλάνων κατασκευάζεται στις ΗΠΑ (Αϊντάχο) και διέπεται από τους εκεί Κανονισμούς. Ο ελεγκτής αναμένεται από τη Γερμανία, όπου η ευρωπαϊκή έδρα της FAA, εντός της εβδομάδας. Η Κ-2 και τα Ελληνικά Υδατοδρόμια σκοπεύουν να προμηθευτούν, διαχειριστούν περί τα 30 αμφίβια αεροσκάφη, που θα δρομολογηθούν στο ελληνικό δίκτυο των υδατοδρομίων σε Ιόνιο και Αιγαίο. Συγκεκριμένα, ο λόγος γίνεται για τα μικρά τύπου Kodiak κα. μεγαλύτερης χωρητικότητας. Πιστεύουν μάλιστα ότι η σχολαστικότητα, με την οποία αντιμετωπίζονται τα ζητήματα σφάλειας των πτήσεων πιστώνονται στο προφίλ των εταιρειών.
 
Από τη Ν. Ζηλανδία
 
Η προγραμματισμένη για την Κυριακή δοκιμαστική πτήση του αμφίβιου αεροσκάφους στο κερκυραϊκό υδατοδρόμιο του ΟΛΚΕ αναβλήθηκε. Την ανακοίνωση έκαναν από κοινού,  το απόγευμα του Σαββάτου η ελληνική εταιρεία διαχείρισης και η Setouchi holdings, επικαλούμενες την αντιμετώπιση απρόβλεπτου θέματος συντήρησης του λόγω της υφιστάμενης υψηλής στάθμης προδιαγραφών ασφαλείας και πάντως μέχρι την επιθεώρηση του υδροπλάνου από τον ελεγκτή πτήσεων και τους μηχανικούς της Federal Administration Aviation (FAA). Tο συγκεκριμένο αμφίβιο αεροσκάφος πέταξε στην Κέρκυρα για τις δοκιμαστικές πτήσεις από τη βάση του στη Ν. Ζηλανδία, διατρέχοντας τον μισό πλανήτη σε κάτι παράπανω από επτά ημέρες, χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσους σταθμούς όμως, αεροδρόμια και όχι υδατοδρόμια. 
 
Συνεδριάζει
 
Στο μεταξύ αναμένεται εντός της εβδομάδας και η συνεδρίαση της Διοίκησης του ΟΛΚΕ, με τουλάχιστον τρία ενδιαφέροντα θέματα στην ημερήσια διάταξη. Και τα τρία αφορούν στην κατ' αρχάς έγκριση πίστωσης για την προμήθεια/κατασκευή νέου μεγαλύτερου πλωτού προβλήτα για την προσέγγιση του υδροπλάνου. Την προμήθεια της τέντας συνολικής έκτασης 1 στρ. εστεγασμένου χώρου για την επέκταση του Σταθμού, όπου σημειώνεται το αδιαχώρητο τις μέρες αιχμής των κρουαζιερών και την προμήθεια ενός ειδικού σκαπτικού μηχανήματος για την απελευθέρωση του βυθού των μικρών (σ.σ. βυθίσματος έως 8 μ.) λιμανιών από τα φύκια και άλλα φερτά υλικά. Σήμερα η εργασία αυτή κατά κανόνα ανατίθεται σε εργολάβο και αποδεικνύεται δαπανηρότερη ενώ συνήθως απαιτείται περισσότερος χρόνος. Όσον αφορά στη δοκιμαστική πτήση του υδροπλάνου, η Διοίκηση του λιμανιού τελεί σε αναμονή των εξελίξεων και κατά δήλωση του προέδρου και διευθύντος συμβούλου, Σπ. Στεφανίδη, οι εγκαταστάσεις, σταθερές και διαιρούμενες, είναι ήδη έτοιμες γι' αυτήν.
Γιώργος Κατσαΐτης

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.