Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τη μείωση του κόστους παραγωγής ζητούν οι αγρότες της Κέρκυρας

Αγρότες
05 Φεβρουαρίου 2024 / 14:48
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί στην πρώην νομαρχία. Μεταβαίνουν αύριο στην πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρώην νομαρχία πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας (ΟΑΣΚ), με κύρια αιτήματα την μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο αλλά και εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα οι αγρότες διεκδικώντας ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον κλάδο τους.
Όπως επισήμαναν μέλη της ΟΑΣΚ,  η συρρίκνωση του εισοδήματος μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής και το «τσεκούρι» της νέας ΚΑΠ, έχουν δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα και δυσκολίες στην επιβίωση των αγροτών. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης, η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά και η ελαιοκαλλιέργεια σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής και  την περικοπή της επιδότησης, μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά.

«Τα γενικά αιτήματα είναι κοινά όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας αλλά και Ευρώπης, καθώς βλέπουμε ότι ξεσηκώνονται και οι αγρότες στη Γερμανία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Αφορούν κυρίως το κόστος παραγωγής και το αφορόλογητο πετρέλαιο. Οι εφοπλιστές για το πετρέλαιο πληρώνουν 0,50 ευρώ/λίτρο και οι αγρότες  1,60-1,70 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα είναι μια χρονιά που οι αγρότες ετοιμάζονται να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους για τη σοδειά που έρχεται του χρόνου, όμως οι τιμές στα λιπάσματα έχουν εκτοξευθεί», ανέφερε το μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Λευκίμμης Σπύρος Σαμοϊλης.

Συνάντηση με Δήμου και Άνθη

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία της ΟΑΣΚ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Χρήστο Άνθη και τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Αλέξανδρου Δήμου για τα επιμέρους αιτήματα σε τοπικό επίπεδο αναφορικά με τον έγκαιρο προγραμματισμό της δακοκτονίας αλλά και την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας. Μάλιστα όπως τόνισαν, μολονότι η περσινή χρονιά είχε καρπό, ωστόσο δεν έγινε έγκαιρα η δακοκτονία, με αποτέλεσμα αν και η παραγωγή ήταν καλή στο σύνολό της, στο τέλος να είναι μειωμένη σε σχέση με το αναμενόμενο.

«Η χρονιά που διανύουμε είναι χρονιά που περιμένουμε σοδειά και σε συνδυασμό με την τιμή του λαδιού, είναι μία ανάσα για τους βιοπαλαιστές αγρότες του νησιού μας. Απαιτούμε η νέα περιφερειακή αρχή να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να γίνει σωστή και ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας με την αναγκαία στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με το απαιτούμενο προσωπικό με ευθύνη του κράτους», ανέφερε ο κ. Σαμοϊλης.

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κ. Δήμου ενημέρωσε ότι έχει υπογράψει το σχετικό κονδύλι για τη υλοποίηση του προγράμματος, με τους αγρότες να επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα, ώστε να γίνει ο πρώτος ψεκασμός τον Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά τα θέματα της αγροτικής οδοποιίας οι Αντιπεριφερειάρχες τόνισαν ότι ανήκει στην αρμοδιότητα των Δήμων και ήδη η Ομοσπονδία έχει σκοπό να το θέσει υπ’ όψιν των νέων δημοτικών αρχών, ώστε να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα χωράφια τους για να μπορούν να τα καλλιεργήσουν.

Μεταβαίνουν στη Λάρισα

Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Σαμοϊλης, η ΟΑΣΚ θα δώσει αγωνιστικό παρών στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Νίκαια της Λάρισας, όπου οι αγρότες θα αποφασίσουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο για κορύφωση των κινητοποιήσεων και σε τοπικό επίπεδο

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.