Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε βαρύ κλίμα η κινητοποίηση των αγροτών της Κέρκυρας (video)

ΟΑΣΚ
13 Φεβρουαρίου 2024 / 10:58

Μηχανοκίνητη πορεία από το αεροδρόμιο με κατάληξη τον κόμβο της Επτανήσου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε κλίμα πένθους λόγω της απώλειας του προέδρου της ΟΑΣΚ Βασίλη Αρμενιάκου, έγινε σήμερα η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών.

Με φόντο τη σημερινή συνάντηση που θα έχει στις 12 μ.μ. ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας (ΟΑΣΚ) με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησε νέα διαμαρτυρία, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των αγροτών.

Η μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Κέρκυρας, ενώ στη συνέχεια κινήθηκε από την παραλιακή της Γαρίτσας, στη Λ. Αλεξάνδρας και στο Σαρόκο με κατάληξη τον κόμβο της Επτανήσου.

 

Στην πανελλαδική σύσκεψη

Η κινητοποίηση λαμβάνει χώρα μετά τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΟΑΣΚ στην πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού των μπλόκων, που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου. Στη σύσκεψη αυτή, όπου δόθηκε δυναμικό «παρών» από δεκάδες μπλόκα, αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες, λήφθηκε ομόφωνη απόφαση για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πολύμορφες δράσεις στις πόλεις, κλείσιμο δρόμων και κάθοδο στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Το πλαίσιο αιτημάτων αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής με θέσπιση αφορολόγητου πετρελαίου (όπως και στους εφοπλιστές), πλαφόν 7 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα για το αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση σε αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που υπέστησαν ζημιές από φυσικές καταστροφές και ασθένειες και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στην λαϊκή κατανάλωση, ενώ επιπλέον ζητούν να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ.

Σε τοπικό επίπεδο

Πέρα από τα γενικά αιτήματα των αγροτών, η ΟΑΣΚ σε τοπικό επίπεδο διεκδικεί την επιστροφή του γραφείου ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κέρκυρα, τη σωστή δακοκτονία από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με έξοδα του κράτους αλλά και την ενίσχυση των υποδομών με αιχμή την αγροτική οδοποιία, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στα χωράφια για να μπορούν να τα καλλιεργήσουν.

Τα ζητήματα αυτά, τα έχουν ήδη γνωστοποιήσει στην Περιφέρεια, στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της ΟΑΣΚ με τους Αντιπεριφερειάρχες Χρ. Άνθη και Αλ. Δήμου, την προηγούμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στις 05/02 μπροστά από την πρώην νομαρχία. Οι κινητοποιήσεις πάντως της ΟΑΣΚ θα συνεχιστούν με επόμενο σταθμό, το συλλαλητήριο που επίκειται στην Αθήνα.