Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στήριξη για την φετινή ακαρπία της ελιάς ζητούν οι αγρότες (photos + videos)

ΑΓΡΟΤΕΣ
07 Δεκεμβρίου 2023 / 11:50
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Μολονότι η περσινή χρονιά είχε καρπό, ωστόσο δεν έγινε έγκαιρα η δακοκτονία. Αποτέλεσμα ήταν ότι παρότι η παραγωγή ήταν καλή στο σύνολό της, ωστόσο ήταν μειωμένη σε σχέση με το αναμενόμενο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρώην νομαρχία πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης λιγοστά μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Κέρκυρας (ΟΑΣΚ), στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που εξαγγέλθηκε για τα ζητήματα της ελαιοκαλλιέργειας.

Όπως επισήμαναν, η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε μια από τις δυσκολότερες, λόγω της ακαρπίας της ελιάς, ενώ και στην Κέρκυρα περιοχές που και πέρσι δεν είχαν καρπό, οπότε θα έπρεπε να έχουν φέτος, παραμένουν άκαρπες. «Εξαιτίας της ακαρπίας που υπάρχει και είναι πανελλαδικό φαινόμενο, υπολογίζεται ότι οι αγρότες θα χάσουν γύρω στο 1 δις ευρώ από την παραγωγή του λαδιού που δεν έγινε, λόγω της κατάστασης αυτής. Φέτος η χρονιά στην Κέρκυρα είναι ανέσοδη. Σοδειά είχαμε πέρσι. Παρατηρείται όμως να έχουμε περιοχές, όπως οι Λιαπάδες που έχουν να καρπίσουν οι ελιές τρία χρόνια», τόνισε το μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Λευκίμμης Σπύρος Σαμοΐλης.

Παράλληλα, όπως είπαν, μολονότι η περσινή χρονιά είχε καρπό, ωστόσο δεν έγινε έγκαιρα η δακοκτονία. Αποτέλεσμα ήταν ότι παρότι η παραγωγή ήταν καλή στο σύνολό της, ωστόσο ήταν μειωμένη σε σχέση με το αναμενόμενο. Μάλιστα, ζήτησαν τον έγκαιρο προγραμματισμό της δακοκτονίας της νέας χρονιάς, που είναι καλλιεργητική, για να μη χαλάσει ο καρπός της ελιάς και κατ’ επέκταση επηρεαστεί η παραγωγή.

Σε οικονομική στενότητα

 Οι αγρότες επισήμαναν ότι ο οικονομικός κλοιός σφίγγει για εκείνους, καθώς το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί, το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο, τα λιπάσματα είναι ακριβότερα και η φετινή χρονιά στην Κέρκυρα είναι ανέσοδη.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Σαμοΐλης, η α΄ δόση της επιδότησης που δόθηκε στους αγρότες ήταν περικομμένη κατά 50%-60%, δημιουργώντας μεγάλα αδιέξοδα για εκείνους, καθώς σχετίζεται με το εισόδημά τους. Σημείωσε δε, ότι αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης  η ύπαιθρος θα καταρρεύσει και η ελαιοκαλλιέργεια σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής και την περικοπή της επιδότησης, μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά.

Για το σκοπό αυτό οι αγρότες ζητούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την βεβαιωμένη ακαρπία της ελιάς με καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ το στρέμμα. Παράλληλα διεκδικούν σωστή και ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, μείωση του κόστους παραγωγής και της τιμής του αγροτικού ρεύματος, αναβάθμιση της αγροτικής οδοποιίας, κατάργηση του ΦΠΑ στα λιπάσματα κ.α.

Στη Λάρισα

 Σύμφωνα με την γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας Μάντε Λευθεριώτη, η Ομοσπονδία που αριθμεί 600 μέλη, θα δώσει αγωνιστικό παρών στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στη Λάρισα, με σκοπό να συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα και από κοινού να αποφασίσουν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Παράλληλα η ΟΑΣΚ θα λάβει μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας στις 15 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα για τον προϋπολογισμό.

 

Οι δηλώσεις της Γραμματέως της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας  Μάντε Λευθεριώτη και του μέλους του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Λευκίμμης Σπύρου Σαμοΐλη:

ΦΩΤΟ/VIDEO@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.