Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μητσοτάκης: Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να αποκαταστήσουν μία εκπαιδευτική ανορθογραφία (video)

Υπουργείο Παιδείας
20 Δεκεμβρίου 2023 / 14:49

Τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει να τηρούν πολύ συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις

ΑΘΗΝΑ.  Στην σημερινή τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2023 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του «Ελεύθερου Πανεπιστήμιου», του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μια πραγματικά ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα  είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, που θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, με ακόμα πιο ενισχυμένο το αυτοδιοίκητό του, σε συνέχιση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν την πρώτη τετραετία συμπληρώνοντας ότι με πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω πολλών διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων, θα μπορεί να διευρύνει και τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα.

Όπως είπε το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική, ο τόπος μας να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει έτσι ώστε να μείνουν στην πατρίδα, να σπουδάσουν και να εργαστούν πολλοί από τους 40.000 νέους, οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό. «Αυτοί είναι οι φοιτητές που επιλέγουν να φύγουν, να πάνε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Φυσικά, οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται και στην πολύ μεγάλη, στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, που τώρα αποκτά μία ευνοϊκή οδό επιστροφής», επισήμανε.

Ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια

Επιπλέον ανέφερε ότι την ίδια ώρα που η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση απελευθερώνεται από τη γραφειοκρατία, τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται ουσιαστικά να αποκαταστήσουν μία ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία. «Κι αυτό γιατί παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση. Τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, από τα οποία πρέπει να σας πω ότι ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει κι αυτές με τη σειρά τους να τηρούν πολύ συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην οικονομική διάσταση  αναφορικά με τα πολύ μεγάλα ποσά που ξοδεύουν σήμερα οι ελληνικές οικογένειες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκτός συνόρων, σημειώνοντας ότι αυτά τα ποσά θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα και να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία.
«Θα μπορούσα να επισημάνω και το παράδειγμα της Κύπρου, στην οποία φοιτούν -αν δεν κάνω λάθος- κοντά στους 20.000 από την Ελλάδα. Στη Μεγαλόνησο, μάλιστα, η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση καλύπτει ένα πολύ σοβαρό μέρος του ΑΕΠ της χώρας, γι’ αυτό και εκεί η αντίστοιχη μεταρρύθμιση υπήρξε ένα σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλες οι δυνάμεις», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση του άρθρου 16

Ο πρωθυπουργός μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σήμερα κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα. «Θα έχει, συνεπώς, μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής», σχολίασε, κλείνοντας την τοποθέτησή του για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Photo: primeminister.gr