Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαθητές παίρνουν υπό την προστασία τους το περιβάλλον

Υπουργείο παιδείας
20 Οκτωβρίου 2023 / 17:15

Το Υπουργείο Παιδείας με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές προτρέπει μαθητές δημοτικού και γυμνασίου να «υιοθετήσουν» χερσαία και παράκτια οικοσυστήματα για να τα προστατέψουν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις δυνάμεις τους καλούνται να ενώσουν μαθητές και από σχολεία της Κέρκυρας για την προστασία του περιβάλλοντος σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν τα παιδιά μια θετική στάση ζωής απέναντι σε αυτό.

Οι πρωτοφανείς καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές με τις οποίες σημαδεύτηκε το 2023¨, κινητοποίησε το Υπουργείο Παιδείας για να υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα σχολεία "υιοθετούν" χερσαία και παράκτια οικοσυστήματα της Ελλάδας», με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την ενεργό συμμετοχή τους σε δράσεις προστασίας των χερσαίων και παράκτιων οικοσυστημάτων της Ελλάδας.

Ήδη η σχετική εγκύκλιος έχει προωθηθεί στα δημοτικά και τα γυμνάσια όλης της χώρας,  προκειμένου οι μαθητές να μάθουν βιωματικά πώς να προστατεύουν το περιβάλλον αλλά και να κατανοήσουν την αξία της πρόληψης από φυσικές καταστροφές και το κόστος της κλιματικής αλλαγής.

Το θέμα «ακουμπά» και την Κέρκυρα, καθώς τον περασμένο Ιούλιο, ένα μεγάλο μέρος του βορειανατολικού τμήματος του νησιού κάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά που μαίνονταν για ημέρες, αφήνοντας πίσω του στάχτες από χιλιάδες στρέμματα αλλά και μια μεγάλη καταστροφή στο οικοσύστημα.

«Υιοθεσία»

Στο πλαίσιο του προγράμματος προτείνεται το κάθε σχολείο να «υιοθετήσει» μία συγκεκριμένη έκταση (πάρκο, αλσύλλιο, περιαστικό πράσινο, ζώνη μεικτών δραστηριοτήτων, δρυμό, πεδινή έκταση, περιοχή που κάηκε ή πλημμύρισε πρόσφατα, συγκεκριμένη έκταση ακτής, κ.τ.λ.) με σκοπό:  Να αντλεί και να επεξεργάζεται δεδομένα σχετικά με το οικοσύστημα που υιοθέτησε, να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή του με έμφαση στις αλλαγές χρήσεις γης, ενδεχόμενες καταπατήσεις και παρεμβάσεις σε αυτό, και να πραγματοποιεί δράσεις πρόληψης, προστασίας, ευαισθητοποίησης αειφορικών πρακτικών για την περιοχή που υιοθέτησε στη σχολική κοινότητα, στην τοπική και την ευρύτερη κοινωνία, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο καθώς επίσης και με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ήδη οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται ιδέες για το πώς οι μαθητές τους μπορούν να συμβάλλουν, ώστε ως «πρεσβευτές»  να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας στην περιοχή τους και με τον τρόπο αυτό να συνεισφέρουν στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Για παράδειγμα οι μαθητές του Γυμνασίου Λιαπάδων θα «υιοθετήσουν» δυο από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της περιοχής, τη Ροβινιά και την παραλία Λιαπάδων, στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας, τις οποίες θα θέσουν υπό την προστασία τους. Η δράση θα υλοποιηθεί με καθαρισμό των παραλιών, συλλογή και καταγραφή τους και διάχυση των αποτελεσμάτων.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο διευθυντής του σχολείου Κωνσταντίνος Κωστάλης οι μαθητές όχι μόνο θα ενεργοποιηθούν αλλά θα αναπτύξουν με τον τρόπο αυτό περιβαλλοντική συνείδηση και μια κουλτούρα σωστής συμπεριφοράς στις παραλίες ξεκινώντας από την συλλογή των δικών τους καταρχάς σκουπιδιών.

ΦΩΤΟ: FB/Liapades Korfu