Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν συμμαζεύεται η κατάσταση με τα σκουπίδια στη Νότια Κέρκυρα

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
16 Δεκεμβρίου 2023 / 11:31
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Καμπανάκι από τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας που δηλώνει αποφασισμένος να κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ζωντανός» παραμένει ο εφιάλτης των σκουπιδιών στη νότια Κέρκυρα, με πολλές περιοχές αλλά και δρόμους να κατακλύζονται από τόνους απορριμμάτων. Η υγειονομική βόμβα που έχει δημιουργηθεί, προκάλεσε χθες την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, που δηλώνει αποφασισμένος να κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των πολιτών.

Η προσωρινή λύση που «υιοθετήθηκε» στα τέλη Νοεμβρίου, με σκοπό να εκτονωθεί η κατάσταση δεν φέρεται να αποδίδει, αφού εστίες που καθαρίζονται, μετά από δυο ημέρες γεμίζουν πάλι με σωρούς από σκουπίδια. Κεντρικοί δρόμοι αλλά και πολλά χωριά εξακολουθούν να βρίσκονται σε κλοιό σκουπιδιών, αφού η αποκομιδή εδώ και ένα μήνα περίπου έχει σταματήσει, καθώς κάτοικοι που αντιδρούν στη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα Άνω Ψαχνά, είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στα απορριμματοφόρα. Αποτέλεσμα, ολόκληρη η νότια Κέρκυρα, να έχει γεμίσει από τόνους εκατοντάδων σκουπιδιών.

Η ασφυκτική κατάσταση με τους λόφους σκουπιδιών από άκρη σε άκρη του Δήμου οδήγησε την απερχόμενη δημοτική αρχή να λάβει προσωρινά μέτρα ως λύση. Με τη σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Καθαριότητας και του εργολάβου που έχει το έργο της μεταφόρτωσης και μεταφοράς των απορριμμάτων στην Πάλαιρο, έγινε τροποποίηση της σύμβασης χωρίς επιπλέον χρέωση, ώστε ο ίδιος να κάνει την αποκομιδή απευθείας από τους κάδους, με press containers που θα φορτώνονται και θα φεύγουν κατευθείαν για Πάλαιρο, χωρίς ενδιάμεση στάση στο ΣΜΑ.

Χωρίς αποτέλεσμα

 Ωστόσο η περιοχή δυο εβδομάδες μετά, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον εφιάλτη των σκουπιδιών. «Η κατάσταση είναι άσχημη και η προσωρινή λύση που υιοθετήθηκε, δεν φέρνει αποτέλεσμα. Μαζεύουμε τα σκουπίδια, ωστόσο μετά από δυο ημέρες, οι εστίες γεμίζουν πάλι. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, παντού στο Δήμο. Αν δεν υπάρχει Υπηρεσία με απορριμματοφόρα και ΣΜΑ δεν μπορεί να γίνει η καθαριότητα στην περιοχή», ανέφερε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Μπόγδος.

 Όπως είπε, προτεραιότητα έχει δοθεί στους κάδους που βρίσκονται έξω από τα σχολεία και προχωράει στους οικισμούς και στους δρόμους. «Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πάμε στα Επισκοπιανά και στον Άγιο Ματθαίο. Ο περιφερειακός δρόμος ξεκίνησε να καθαρίζεται μέχρι τους Αργυράδες και σήμερα (σσ χθες) θα πάμε στο Περιβόλι. Υπάρχουν όμως αρκετοί οικισμοί που δεν προλαβαίνουμε να πάμε. Δεν υπάρχει τρόπος να μαζευτούν όλα αυτά τα σκουπίδια. H λύση αυτή που δίνουμε τώρα, είναι καταπραϋντική ασπιρίνη. Χωρίς ΣΜΑ, καθαριότητα δεν μπορεί να υπάρξει», επισήμανε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η δημοτική αρχή δεν θα οδηγηθεί σε σύγκρουση με την κοινωνία.

Το σενάριο πάντως να κάνουν Χριστούγεννα με σκουπίδια, οι κάτοικοι της Νότιας Κέρκυρας, δεν φαίνεται να απομακρύνεται. Με το χρόνο μάλιστα να μετρά αντίστροφα για τη λήξη της θητείας της απερχόμενης δημοτικής αρχής, ο νέος Δήμαρχος Β. Χειμαριώτης θα πρέπει να είναι έτοιμος από 1η Ιανουαρίου για να λύσει το «γρίφο» της εξίσωσης. Σε επικοινωνία της «Ε» μαζί του, ο ίδιος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί τις επόμενες ημέρες.

Καμπανάκι από τον Ιατρικό Σύλλογο

 Στο μεταξύ την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, από την παρατεταμένη και ανεξέλεγκτη εναπόθεση μεγάλου όγκου απορριμμάτων στους δρόμους του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, εξέφρασε χθες δημόσια, ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας, επισημαίνοντας ότι είναι αποφασισμένος να κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των πολιτών. Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Η ανεξέλεγκτη συσσώρευση τόνων σκουπιδιών σε δημόσιους χώρους, παρά την έναρξη της διαδικασίας αποκομιδής τους, η οποία όμως γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, δημιουργεί ένα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία περιβάλλον. Με υπαρκτό το υγειονομικό πρόβλημα και με τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας είναι αποφασισμένος να κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των πολιτών. Εφιστά δε την προσοχή στους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε και στο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις».

 

ΦΩΤΟ@ FB ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.