Τετάρτη 15.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αργίτης: «Πολυπαραγοντική η επιπλοκή, φως θα ρίξει το πόρισμα της ΕΔΕ»

Νοσοκομείο Κέρκυρας
03 Nov 2023 / 16:44
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

«Διαβεβαιώνω τους Κερκυραίους ότι οι συναδελφοί μας ακολούθησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τα ιατρικά πρωτόκολλα για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη έκβαση για την ασθενή»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανασφάλεια δημιούργησε στους πολίτες η καταγγελία χειρουργημένης ασθενούς ότι "έζησε" την επέμβασή της, σε προγραμματισμένο χειρουργείο κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου στο Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Σε ερώτημα της "Ε" απαντά ο Πέτρος Αργίτης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γιατρών Κέρκυρας (ΕΓΕΣΥΚ) και του Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος επισημαίνει ότι η πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή που δεν πρέπει να κλονίζει την εμπιστοσύνη των ασθενών.

«Έλαβε αναισθησία και εν συνεχεία έγινε επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Κατά την αφύπνισή της ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αντιλαμβανόταν και είχε επίγνωση για ότι ο,τι συνέβαινε, παρόλο που δεν αισθανόταν πόνο. Να σημειωθεί ότι ουδέποτε απειλήθηκε η ζωή της, η μετεγχειρητική της πορεία εξελίχθηκε ομαλά και πήρε εξιτήριο.

Η περίπτωση ένας ασθενής κατά τη διάρκεια της εγχείρησης να έχει επίγνωση της διαδικασίας ονομάζεται awareness (αφύπνιση) κατά τη διάρκεια της αναισθησίας και αναφέρεται στη βιβλιογραφία σε 1 στις 2.000 εγχειρήσεις.

Τα αίτια δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένα και οι τεχνικές που εφαρμόζονται δεν εξασφαλίζουν 100% την αποφυγή αυτού του φαινομένου. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι μέσα στις στις επιπλοκές που αναμένονται σε ένα χειρουργείο.

Από την πλευρά μου διαβεβαιώνω τους Κερκυραίους ότι οι συναδελφοί μας ακολούθησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τα ιατρικά πρωτόκολλα για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη έκβαση για την ασθενή.

Ωστόσο η επιπλοκή είναι μια γνωστή αλλά σπάνια περίπτωση που μπορεί να συμβεί ακόμα και στις καλύτερες συνθήκες. Μπορεί να οφείλεται είτε στην ουσία που χορηγήθηκε, είτε στο μηχάνημα, είτε σε αντίδραση του οργανισμού. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, τα αίτια του οποίου θα αποσαφηνιστούν από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που έχει διαταχθεί» ανέφερε ο Πέτρος Αργίτης. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.