Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
17 Σεπτεμβρίου 2023 / 18:49
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. Κατά τη διάρκειά της ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε:

Για τις πλημμύρες ο πρωθυπουργός ανέφερε

«Το καιρικό φαινόμενο το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πράγματι πρωτοφανές και, θα έλεγα, έξω από τα δεδομένα και τα μοντέλα τα οποία κρίνουμε πάντα με γνώμονα προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά»

Για τη χρήση του «112» και την εμπλοκή του Στρατού

«Προειδοποιητικά «112» είχαν σταλεί επανειλημμένως σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, το δε πρωτόκολλο το οποίο αφορά το «112» για περιπτώσεις πλημμυρών είναι διαφορετικό από το πρωτόκολλο σε περιπτώσεις πυρκαγιών, για τον απλούστατο λόγο ότι στην πυρκαγιά η εντολή είναι πολύ σαφής: «φύγε και τρέξε μακριά από το σπίτι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Στην πλημμύρα οι ειδικοί μάς υποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, αν σε πιάσει η πλημμύρα, να βρίσκεσαι στον δρόμο».

«Έρχομαι τώρα στην ανάμειξη του στρατού. Διότι και εκεί έχει διακινηθεί ένα ψέμα ότι δήθεν ο στρατός «άργησε να παρέμβει». Πρέπει να σας πω ότι προσωπικά ήμουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων την Πέμπτη το πρωί, όταν ακόμα τα καιρικά φαινόμενα ήταν σε μεγάλη ένταση. Σε απόλυτη συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και με την ηγεσία του στρατεύματος αποφασίσαμε το αυτονόητο. Ποιο είναι αυτό; Ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν αμέσως με το που θα είναι ασφαλές και αμέσως με το που θα μας δώσει η Πολεμική Αεροπορία και η Πυροσβεστική το «ΟΚ» ότι τα ελικόπτερα μπορούν να πετάξουν».

Μεταφορά στην Πολιτική Προστασία της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπίου

«Γι’ αυτό και μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες θα είναι η μεταφορά στην Πολιτική Προστασία και της ΕΜΥ αλλά και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, έτσι ώστε κάτω από έναν φορέα να βρίσκεται όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Ξέρετε, οι επιστήμονες δεν συμφωνούν πάντα σε όλα μεταξύ τους, αλλά είναι πολύ σημαντικό να συνομιλούν όλοι στην Πολιτική Προστασία, ώστε να μπορούμε και εμείς να κρίνουμε τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία θέτουν στη διάθεσή μας».

Εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση κρίσεων

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη να μπορέσουμε να εμπλέκουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο. Χρειαζόμαστε πιο πολλά αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς, θα έλεγα, τη γραφειοκρατία που πολλές φορές αυτή η διαλειτουργικότητα συνήθως συνεπάγεται».

Για το επιτελικό κράτος

«Το επιτελικό κράτος είναι ένας τρόπος προσέγγισης και συντονισμού της κεντρικής κυβέρνησης εκεί που απαιτείται διαλειτουργικότητα, και συγκεκριμένης στοχοθεσίας και λογοδοσίας για όλους τους Υπουργούς, για όλα τα κυβερνητικά στελέχη, έτσι ώστε να μπορούν να υλοποιούν μια πολιτική η οποία αποφασίζεται κεντρικά.

Αυτό είναι το επιτελικό κράτος, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ. Ένας τρόπος διοίκησης. Αν με ρωτάτε για το επιτελικό κράτος την επόμενη της μεγάλης συμφοράς που μας βρήκε στη Θεσσαλία, ναι, λειτούργησε το επιτελικό κράτος, γιατί δημιουργήθηκε αμέσως ένα συντονιστικό κέντρο στη Θεσσαλία, στη Λάρισα. Όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς. Ο καθένας είχε τη δική του αρμοδιότητα, γίνονταν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα.

Δεν έχουμε κάνει ακόμα την πρόοδο την οποία θα θέλαμε σε αυτό το επίπεδο και είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει. Ήταν, θέλω να θυμίσω, στις Προγραμματικές μου Δηλώσεις πριν τις φυσικές καταστροφές μια κεντρική προτεραιότητα της δεύτερης  τετραετίας».

Για τα ελληνοτουρκικά

«Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. επίπεδα. Στο ανώτατο δυνατό επίπεδο μέσα από τακτικές συναντήσεις μεταξύ εμού και του Προέδρου Erdoğan, στο πολιτικό επίπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών μέσα από μία τακτική επικοινωνία του Υπουργού, αλλά και της Υφυπουργού, με τους ομολόγους τους»

Επίσης αναφέρθηκε στη δρομολόγηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα εκκινήσουν στο επόμενο διάστημα αλλά και την προώθηση μιας θετικής ατζέντας σε πολλά επίπεδα (π.χ. τουρισμός, κλιματική κρίση, εμπόριο).

Ενώ συμπλήρωσε ότι «Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Αυτή ήταν η βούλησή μου και η επιθυμία μου από το 2019: να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας».

«Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά. Είναι ζητήματα τα οποία δεν είμαι διατεθειμένος, υπό οποιονδήποτε όρο, να συζητήσω με την Τουρκία».

Για την ακρίβεια και τα μέτρα που πρόκειται να λάβει

«Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους. Ο πρώτος θα έλεγα ότι είναι επιδερμικός και έχει να κάνει με τα διάφορα βοηθήματα, τα επιδόματα τα οποία δίναμε και εξακολουθούμε να δίνουμε για να μπορέσουμε συγκυριακά να βοηθήσουμε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι, όμως, δομική λύση και δομική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας.

Η δομική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας στηρίζεται σε δύο πυλώνες: ο πρώτος είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό την τελευταία τετραετία μέσω της μείωσης φόρων, τώρα πρέπει να γίνει και γίνεται μέσα από την αύξηση των μισθών».

«Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση έχει να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς. Εκεί, όπως ξέρετε, έχουμε πια μία μονάδα, τη ΔΙΜΕΑ, η οποία κάνει πολύ συστηματικούς ελέγχους για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια η οποία υπάρχει και την οποία θα πολεμήσουμε με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα, είτε αφορά προμηθευτές είτε αφορά εμπόρους».

Για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης

 «Και ξέρετε, η παραβατικότητα δεν είναι μόνο η φορολογική παραβατικότητα. Όταν θα έχουμε τη δυνατότητα του χρόνου, πολύ εύκολα, με μία δορυφορική αποτύπωση, να μπορούμε να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η έκταση την οποία κάποιος μισθώνει σε μία παραλία προς παραχώρηση, αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούμε όλοι να το ελέγχουμε. Δηλαδή, εγώ θέλω τον επόμενο χρόνο, όταν κάποιος θα πηγαίνει σε μία παραλία να μπορεί να υπάρχει ένας χάρτης ο οποίος θα δείχνει ότι η παραλία αυτή έχει μισθωθεί γι’ αυτήν την έκταση και ο ίδιος ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος σε αυτήν την προσπάθεια καταπολέμησης της παρανομίας, μικρής, μεσαίας και μεγάλης.

Διότι το «νομιμότητα παντού» για εμένα δεν είναι απλά ένα κενό σύνθημα, νομίζω ότι είναι ένα αίτημα των καιρών. Διότι αν δεν υπάρχει νομιμότητα παντού είναι πάρα πολύ εύκολο -όπως είπατε κ. Κοσελόγλου- κάποιοι να αισθάνονται κορόιδα. Και όταν κάποιοι αισθάνονται διαχρονικά κορόιδα και αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει κάποια κύρωση γι’ αυτόν ο οποίος είναι πιο «εξυπνάκιας» από τον άλλον, είναι πάρα πολύ εύκολο να καταφύγουν κι αυτοί σε μια αντίστοιχη συμπεριφορά.

Το βλέπουμε παντού αυτό. Το βλέπουμε και με τη δόμηση, ας πούμε. Γι’ αυτό και κάποιες από τις γραμμές οι οποίες τραβήχτηκαν στο παρελθόν πρέπει να είναι πολύ σκληρές. Υπάρχει για την παράνομη δόμηση ένα όριο και αυτό είναι το 2011. Οτιδήποτε μετά από αυτό δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ κάθετοι έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε  αυτές τις σχέσεις εμπιστοσύνης οι οποίες οδηγούν, τελικά, σε αλλαγές συμπεριφορών σε επίπεδο κοινωνίας.

Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα, θα στηρίξουν τον κρατικό προϋπολογισμό, θα μας βοηθήσουν με τον στόχο που έχουμε με το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου χρόνου. Και προφανώς θα αποδεσμεύσουν πόρους για εκεί που το χρειαζόμαστε περισσότερο, για την κοινωνική μας πολιτική, για την υγεία, για την παιδεία, για την πολιτική προστασία. Είναι, λοιπόν, ζήτημα και οικονομικό, αλλά είναι βαθιά ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης, τελικά, την οποία έχουμε ο ένας στον άλλον»

Για την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων

«Ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορεί να καλύπτει όλες τις ζημιές οι οποίες θα προκύψουν από φυσικές καταστροφές σε μια εποχή κλιματικής κρίσης. Ενδεικτικά θέλω να σας αναφέρω ότι για τις αγροτικές αποζημιώσεις οι οποίες δόθηκαν από το 2019 έως το 2022 προσθέσαμε στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Διότι πολύ απλά τα ασφάλιστρα τα οποία πλήρωναν οι αγρότες δεν ήταν αρκετά.

Άρα, θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά εάν έχουμε αυτή τη δυνατότητα ως κράτος, να μπορούμε να αποζημιώνουμε όλες τις φυσικές καταστροφές και ποια είναι η ευθύνη, τελικά, του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης απέναντι στην ανάγκη να ασφαλίσει ο ίδιος την περιουσία του.

Πιστεύω ότι τελικά, για να το πω πολύ ευθέως, ναι, θα καταλήξουμε και σε ένα σχήμα όπου η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική στη χώρα.

Ήδη σχεδιάζουμε μία μεγάλη αναμόρφωση στον ΕΛΓΑ για να μπορούμε να δούμε με ποιο διαφορετικό τρόπο θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε την αγροτική ασφάλιση στις απαιτήσεις των καιρών. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται από τη δεκαετία του ’50, άλλες εποχές».

Για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

«Αλλά το ζήτημα αυτό αφορά το κόμμα της αντιπολίτευσης. Προφανώς και δεν μπορώ να κάνω καμία τοποθέτηση, ειδικά την ημέρα που διεξάγεται μια δημοκρατική διαδικασία, με άμεση εκλογή του νέου ή της νέας αρχηγού από τη βάση του κόμματος».

Για τις ευρωεκλογές και τον εκλογικό νόμο

«Ως προς τις εθνικές εκλογές, δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από το πείραμα της απλής αναλογικής και νομίζω ότι ο τελικός απολογισμός, δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν θετικός. Χρειαστήκαμε δύο εκλογές ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε ολοκληρώσει την εκλογική διαδικασία, με διαφορετική σύνθεση της Βουλής, εάν η ενισχυμένη αναλογική ίσχυε και στην πρώτη κάλπη, του Μαΐου.

Δεν θεωρώ ότι η απάντηση απέναντι στα ακραία ή πιο περιθωριακά κόμματα ή κομματίδια τα οποία εισήλθαν στη Βουλή είναι η αύξηση του ποσοστού εισόδου τους στο κοινοβούλιο.

Τώρα, για τις Ευρωεκλογές, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή έδωσε πολιτική διάσταση στις περιφερειακές εκλογές, γιατί θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να συνεννοούμαστε με τους Περιφερειάρχες.

Θα σας έλεγα ότι μέχρις ότου να έρθουμε εμείς στα πράγματα, υπήρχε μια μεγάλη απόσταση μεταξύ του τι έκαναν οι Περιφέρειες και του τι έκανε το κεντρικό κράτος. Για πρώτη φορά εμείς, μέσα από τα αναπτυξιακά σχέδια τα οποία είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε, καθίσαμε και συγκροτημένα βάλαμε στο χαρτί τις πρωτοβουλίες των Δήμων, των Περιφερειών και του κεντρικού κράτους, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε συγκροτημένα σχέδια για τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει στήριξη σε 13 υποψήφιους Περιφερειάρχες και σε τρεις Δημάρχους, στις τρεις μεγάλες πόλεις. Και εκεί σταματάει η εμπλοκή μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

«Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων έχει ήδη παρουσιαστεί αναλυτικά από το Υπουργείο Υγείας: 1.000 πρώτοι γιατροί και 4.000 νοσηλευτές -πιστεύω ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα- θα είναι στις θέσεις τους, τους επόμενους μήνες. 

Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ζήτημα αποχώρησης προσωπικού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είδα βέβαια τα στατιστικά στοιχεία και πρέπει να σας πω ότι δεν φαίνεται να είναι κάτι ιδιαίτερα χειρότερο σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε και άλλες χρονιές.

Θέλουμε σίγουρα να μπορούμε να πληρώνουμε τους γιατρούς μας και τους νοσηλευτές μας καλύτερα και θέλω να θυμίσω ότι οι πρώτες αυξήσεις οι οποίες δόθηκαν σε δημόσιους υπαλλήλους αφορούσαν το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με μία οριζόντια αύξηση της τάξης του 10% που άρχισε να ισχύει από τις αρχές του 2023.

Επιμένω ιδιαίτερα στον σχεδιασμό μας για το ΕΚΑΒ, ο οποίος είναι εξαιρετικά εμπεριστατωμένος και αναλυτικός. Δεν περιορίζεται μόνο στις παραπάνω προσλήψεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, έχουν να κάνουν και με την οργάνωση και με τις υποδομές και με τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε ένα περίπλοκο σύστημα με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και τεχνοκρατικό τρόπο».

Για Σπαρτιάτες και Κασιδιάρη

«Αυτές οι κομματικές δράσεις πιστεύω ότι απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα ενδεχομένως από ό,τι και οι ίδιοι εμπλεκόμενοι να το φαντάζονταν.

Η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει μια σχετική ρύθμιση προεκλογικά.  Υπερασπίστηκε αυτή τη ρύθμιση όποτε χρειάστηκε. Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται μία αντίστοιχη ρύθμιση για το ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, για τον απλούστατο λόγο ότι εδώ δεν κρίνει ο Άρειος Πάγος κατά πόσον μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές. Υπάρχει, όμως, ήδη πρόβλεψη ότι αν είναι πρωτόδικα καταδικασμένος αυτόματα τίθεται σε αργία.

Από εκεί και πέρα, είμαι ανοιχτός να συζητήσω στη Βουλή ζητήματα που έχουν κάνουν με τη χρηματοδότηση κομμάτων τα οποία αποδεδειγμένα σχετίζονται με πρόσωπα τα οποία έχουν καταδικαστεί έστω και πρωτόδικα για τα εγκλήματα τα οποία όλοι μας γνωρίζουμε».

Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, αντιθέτως ενισχύεται στη λογική της καλύτερης και πιο οργανικής ένταξης στην ίδια τη ζωή των πανεπιστημίων.

Για να γίνει όμως αυτό, κα Σερέτη, χρειάζεται και μία πιο συστηματική συνεργασία με τους Πρυτάνεις, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να καταρτίσουν σχέδια ασφάλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τα οποία διοικούν και να συνεργαστούν με την πανεπιστημιακή αστυνομία, προκειμένου τα πανεπιστήμιά τους να είναι ασφαλή».

Για το φόρο διαμονής

«Ως προς τον φόρο διαμονής, από τη στιγμή που αυξάνουμε εκτάκτως το αποθεματικό μας για τις φυσικές καταστροφές είναι δεδομένο ότι πρέπει να βρούμε και τους πόρους για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή την επιλογή μας. Θεωρώ λογική την επιλογή να αυξήσουμε το τέλος διαμονής, κυρίως στα ξενοδοχεία πολυτελείας, ένα τέλος το οποίο πρωτίστως βαραίνει τους επισκέπτες μας οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα».

Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

«Θέλουμε παραπάνω ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα -προφανώς πάντα με τις σχετικές εγκρίσεις της Τράπεζας της Ελλάδος- και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να μπορούν να χορηγούν δάνεια, είτε σε επιχειρήσεις είτε ενδεχομένως και σε φυσικά πρόσωπα, πάντα υπό ένα σφιχτό εποπτικό πλαίσιο.

Επίσης, η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει κάνει μία πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια έτσι ώστε να δώσει πρόσθετη χρηματοδότηση σε 60.000 επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν απασχολούσαν τις τράπεζες, για τον απλούστατο λόγο ότι το κόστος επεξεργασίας των αιτήσεων που έκαναν ήταν πολύ μεγάλο σε σχέση με το όφελος το οποίο οι τράπεζες προσδοκούσαν ότι θα είχαν εάν χρηματοδοτούσαν αυτές τις επιχειρήσεις.

Το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα σημαντικών, θα έλεγα, αποφάσεων και εξαγγελιών σχετικά με τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Και βέβαια, να επαναλάβω αυτό το οποίο έχουμε πει πολλές φορές: έχουμε κίνητρα αυτή τη στιγμή, σημαντικά κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όχι μόνο μικρομεσαίων, συγχωνεύσεις επιχειρήσεων ασχέτως μεγέθους».

Για τον Φρέντι Μπελέρη

«Το ζήτημα αυτό σκιάζει τις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία και σε μεγάλο βαθμό ανατρέπει και τη σημαντική πρόοδο την οποία είχαμε πετύχει την προηγούμενη τετραετία.

Όμως, πρέπει να σας πω ότι με προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός, όχι μόνο της φυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, αλλά κυρίως ότι και σήμερα ακόμα η Αλβανία αρνείται να κάνει το αυτονόητο, που είναι να του δώσει την δυνατότητα, έστω και μέσα από την φυλακή, να ορκιστεί Δήμαρχος».

Για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

«η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης γι’ αυτήν την τετραετία. Ο χρόνος τον οποίον θα επιλέξουμε να φέρουμε τη σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στο κοινοβούλιο προφανώς είναι μία δική μου απόφαση, όμως ισχύει στο ακέραιο αυτό το οποίο έχω πει, και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μέσα σε αυτήν την τετραετία αυτή η κυβέρνηση θα το έχει επιλύσει».

Για το πρόβλημα στέγασης

«Ως προς τα μέτρα με δημοσιονομικό αποτύπωμα δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα μέτρα πέραν αυτών που έχουμε εξαγγείλει. Και ο διπλασιασμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» και οι συνολικές παρεμβάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τις επισκευές, τις ανακαινίσεις κλειστών διαμερισμάτων τα οποία μπορούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα δώσουμε ένα σωστό πλαίσιο κινήτρων, να μπουν στην αγορά και να βοηθήσουν στην προσφορά ακινήτων.

Γιατί έχουμε ένα πρόβλημα: δεν έχουμε, προφανώς, αρκετά σπίτια. Έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση και γι’ αυτό ανεβαίνουν οι τιμές.

Όπως πιστεύω πολύ και στη λογική των πρώτων πιλοτικών έργων κοινωνικής αντιπαροχής, όπου ουσιαστικά το κράτος θα διαθέσει ακίνητη περιουσία την οποία έχει παίρνοντας ως αντάλλαγμα φθηνά διαμερίσματα, φθηνά σπίτια, από την ανάπτυξη την οποία, όμως, θα κάνει ένας ιδιωτικός φορέας.

Θέλω να τονίσω, επίσης, τη μεγάλη σημασία που αποδίδω στη φοιτητική στέγη, στα έργα τα οποία θα γίνουν με ΣΔΙΤ, και στην επιλογή μου να αναβαθμίσουμε και τις υφιστάμενες φοιτητικές στέγες οι οποίες. Δυστυχώς, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, δεν είναι στην κατάσταση στην οποία θα έπρεπε».

Για τον τουρισμό

«Για εμάς το μυστικό ως προς τον τουρισμό είναι αφενός να μην μετράμε την απόδοση του τουρισμού μόνο με τις αφίξεις, τα πρόσωπα, αλλά με το πόσο ξοδεύουν οι άνθρωποι που έρχονται, άρα να κατευθύνουμε το τουριστικό μας προϊόν περισσότερο σε τουρισμό υψηλότερου διαθέσιμου εισοδήματος.

Και, το δεύτερο, να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο έτσι ώστε επισκέπτες να μην έρχονται μόνο κατακαλόκαιρο, αλλά να απολαμβάνουν τις ομορφιές της πατρίδας μας, ειδικά της Κρήτης, και σε άλλες εποχές το χρόνο».

ΦΩΤΟ@primeminister,gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.