Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ
07 Δεκεμβρίου 2023 / 18:25
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπίες υπογράφηκαν 15 συμφωνίες, μνημόνια και διακηρύξεις, που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων

ΑΘΗΝΑ. Στην Ελλάδα βρέθηκε την Πέμπτη 7/12 ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα πλαίσια των προγραμματισμένων συναντήσεων αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο κρατών. 

Με το πέρας της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τη "Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας", μέσω της οποίας τα δύο μέρη συμφώνησαν, όπως δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο του πρωθυπουργού: 

"Nα συμμετέχουν σε συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τους ακόλουθους πυλώνες:

(α) Πολιτικός Διάλογος:

– σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος

– Διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες

 (β) Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της επιχειρηματικότητας-οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας, καινοτομίας, επιστήμης και τεχνολογίας, γεωργίας, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, νεολαίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού και όποιον άλλο τομέα συμφωνηθεί από κοινού, με στόχο  την επίτευξη σημαντικών και συγκεκριμένων παραδοτέων, εξορθολογίζοντας και επικαιροποιώντας συνεχώς την ατζέντα.

(γ) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές,

OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

OP3. Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών." 

Αν και αναφέρεται στη διακήρυξη ότι δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία και δεν δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη κατά το Διεθνές Δίκαιο, ούτε παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις.

Όσον αφορά τα επιτελεία των δύο ηγετών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στις 11.30 με τον ομόλογό του της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 12.00 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης συνάντησε τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, οι υπουργοί Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης συνομίλησαν με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια, οι υπουργοί Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπίες υπογράφηκαν 15 συμφωνίες, μνημόνια και διακηρύξεις, που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την παιδεία και την ηλεκτρική διασύνδεση, μέχρι τον τομέα του εμπορίου και των κοινωνικών υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΦΩΤΟ@primeminister.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.