Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιος ευθύνεται για αυτό το σκάνδαλο;

Πάνος Μουρούζης
25 Αυγούστου 2023 / 11:11

Αδράνεια για τη μεταστέγαση του ΕΚΦΕ στο νεόδμητο 4ο Λύκειο- Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος σε ενοίκια Γράφει ο Πάνος Μουρούζης

Ως γνωστό το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) παροπλίστηκε από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022. Τα όργανα και οι συσκευές του κέντρου μετά από καθυστέρηση 4 μηνών μεταφέρθηκαν τελικά σε μία αποθήκη του νεόδμητου κτηρίου του 4ου Λυκείου, ενώ οι δύο χώροι των 25 τ.μ που δόθηκαν στο ΕΚΦΕ, λόγω της στενότητας του χώρου και της έλλειψης εργαστηριακής υποδομής τους, δεν επέτρεψαν στο ΕΚΦΕ να λειτουργήσει τη χρονιά που μας πέρασε, έστω και στοιχειωδώς.

Έτσι παροπλίστηκε ένα Εργαστηριακό Κέντρο που για 22 συναπτά έτη προσέφερε τα μέγιστα στα εκπαιδευτικά δρώμενα του νησιού μας. Μολονότι έγιναν τρεις επερωτήσεις στη Βουλή από ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ για τον παροπλισμό του Κέντρου, λύση του προβλήματος μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί από τους τοπικούς παράγοντες.

Ήρθε όμως η ώρα να γίνει η αποκάλυψη ενός σκανδάλου που σχετίζεται με το θέμα της μεταστέγασης του ΕΚΦΕ.

Μολονότι είχα προτείνει τόσο προφορικά όσο και εγγράφως στον Διευθυντή Β/θμιας κο Χάρη Αλαμάνο και στον Περιφερειακό Διευθυντή κο Πέτρο Αγγελόπουλο τη μεταστέγαση του Κέντρου σε συγκεκριμένους χώρους του νέου κτηρίου του 4ου Λυκείου, η πρότασή μου για άγνωστους λόγους δεν έγινε αποδεκτή. Δεν έγινε αποδεκτή παρόλο που θα είχε ως επίπτωση την μη πληρωμή ενοικίων και σημαντική εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος.

Αντιθέτως τα όργανα και οι συσκευές πακεταρίστηκαν και παρέμεναν στην παλιά διεύθυνση του ΕΚΦΕ πακεταρισμένα για 4 μήνες χωρίς να δίνεται η εντολή μετακίνησης. Τελικά η μετακίνηση του ΕΚΦΕ έγινε το Δεκέμβρη του 22.

Αυτή η καθυστέρηση της εντολής μετακίνησης έδωσε λαβή στον ιδιοκτήτη του κτηρίου να διεκδικήσει και να λάβει τελικά τα ενοίκια των 4 μηνών για όλο το κτήριο, αφού υποστήριξε ότι όλο αυτό το διάστημα των 4 μηνών δεν του είχε παραδοθεί το κτήριο, μολονότι το ΕΚΦΕ καταλάμβανε μόνο το υπόγειο του κτηρίου. Τα ενοίκια Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου που εισέπραξε τελικά ο ιδιοκτήτης ανέρχονταν στο ύψος των 30.000 € περίπου.

Ποιος και για ποιο λόγο δεν έδωσε την εντολή μετακόμισης για 4 μήνες; Ποιος άραγε θα λογοδοτήσει για την κατασπατάληση αυτών των χρημάτων;

Σημειωτέον ότι εάν η μετακόμιση είχε γίνει από την 1 Σεπτεμβρίου που έγινε και η μετακόμιση του 4ου Λυκείου όπως είχα προτείνει, τα χρήματα από την εξοικονόμηση των ενοικίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εργαστηριακής υποδομής σε μία αίθουσα του νέου κτηρίου και να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης του ΕΚΦΕ μία για πάντα. Επιπλέον δεν θα χανόταν και ένας χρόνος υπολειτουργίας του Κέντρου.

Θα απολογηθεί άραγε κάποιος αρμόδιος γι’ αυτό το σκάνδαλο; Θ’ αποδοθούν επιτέλους ευθύνες; Το αναφέρω αυτό για την ενημέρωση ορισμένων υποψήφιων των συνδυασμών της κας Κράτσα και Υδραίου για τους οποίους τρέφω αισθήματα συμπάθειας και εκτίμησης.

Πάνος Μουρούζης - Πρώην Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Κέρκυρας - Φυσικός Ρ/Η Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

ΦΩΤΟ@ΠΑΝΟΣ ΜΟΥΡΟΥΖΗΣ