Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πράσινο φως» για μαρίνα τουριστικών σκαφών στον Ερημίτη

Ερημίτης
03 Ιουλίου 2023 / 10:39
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Προβλέπεται ως συνοδό έργο στη συνολική επένδυση - Προϋπόθεση ο χώρος στον οποίο θα εκτελεστούν τα έργα να παραμείνει κοινόχρηστος και να χρησιμοποιείται ελεύθερα από όλους τους πολίτες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας που έχει προσφύγει ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας για την ακύρωση των πολεοδομικών μελετών της επένδυσης κι ενώ οι χερσαίες εργασίες έχουν ουσιαστικά παγώσει, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου, ενέκρινε την κατασκευή του τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης στη θέση Ερημίτης της περιοχής Αγίου Στεφάνου Σινιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκριτική απόφαση επισημαίνει ότι χώρος στον οποίο θα εκτελεστούν τα έργα θα παραμείνει κοινόχρηστος και θα χρησιμοποιείται ελεύθερα από όλους τους πολίτες.

Η μαρίνα που, ούτως ή άλλως, προβλέπεται ως συνοδό στην αρχική απόφαση της συνολικής επένδυσης, θα κοστίσει 8,2 εκατ ευρώ με ΦΠΑ και θα είναι δυναμικότητας 57 σκαφών αναψυχής διαφόρων κατηγοριών.

Θα γίνει σε χερσαία ζώνη συνολικής επιφάνειας 5.110.62τμ. – μετά την επίχωση τμήματος θαλάσσιου χώρου 3.319,51τμ. – και θαλάσσια ζώνη επιφάνειας 37.894,00τμ, ως συνοδή τουριστική λιμενική εγκατάσταση σε τουριστικό-παραθεριστικό χωριό (συγκρότημα πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχείο πέντε αστέρων) που θα αναπτυχθεί στην ίδια θέση.

Το έργο περιλαμβάνει:

1. Κατασκευή προσήνεμου μώλου συνολικού μήκους 280μ. μεικτής διατομής

2. Κατασκευή υπήνεμου μώλου μήκους 52μ. και πλάτους 8μ.για δύο λωρίδες κυκλοφορίας οχημάτων, αποτελούμενου από κρηπίδωμα με κυψελωτούς τεχνητούς ογκόλιθους οπλισμένους και ανωδομή έγχυτη επιτόποπου διαστρωμένη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σχετικής μελέτης. Προβλέπεται η διαμόρφωση ακρομώλιου για τους ελιγμούς των οχημάτων, για την εγκατάσταση σταθμού καυσίμων και παραλαβής λυμάτων και ελαιωδών καταλοίπων – με λήψη όλων των μέτρων πυρασφάλειας που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις – καθώς και για την τοποθέτηση φανού ναυσιπλοΐας – σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

3. Κατασκευή παραλιακών κρηπιδωμάτων συνολικού μήκους 147μ. από συμπαγείς τεχνητούς ογκόλιθους, όπου προβλέπεται και η δημιουργία μίας ράμπας πλάτους 6μ. και μήκους 26μ. για την ανέλκυση/καθέλκυση μικρών σκαφών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σχετικής μελέτης.

4. Τοποθέτηση πλωτού προβλήτα συνολικού μήκους 40μ., κάθετα στο παραλιακό κρηπίδωμα, αποτελούμενου από πλωτά στοιχεία σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σχετικής μελέτης. Η πρόσβαση θα γίνεται με ειδική γέφυρα (πασαρέλα) και προβλέπεται η εγκατάσταση πυργίσκων παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεφώνου για την εξυπηρέτηση των ελλιμενιζόμενων σκαφών καθώς και η εγκατάσταση πυροσβεστικών φωλιών, σύμφωνα με τις κείμενες Προδιαγραφές.

5. Διαμόρφωση κατά μήκος της ακτής επιχώματος μήκους 80μ. για τη διέλευση του δρόμου πρόσβασης στην λιμενική εγκατάσταση, με εξωτερική θωράκιση φυσικών ογκόλιθων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σχετικής μελέτης.

6. Τοποθέτηση δεστρών και δημιουργία μόνιμων αγκυροβολίων σε κατάλληλες θέσεις, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σχετικής μελέτης.

7. Βυθοκορήσεις σύμφωνα με τη σχετική μελέτη και τους όρους της σχετικής ΚΥΑ.

8. Τοποθέτηση μεταλλικών δεξαμενών καυσίμου σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόγειο χώρο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σχετικής μελέτης. 

Προϋποθέσεις

Επιπλέον, στην εγκριτική απόφαση, επισημαίνονται οι ακόλουθοι όροι και προϋποθέσεις:

• Να τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που καθορίζονται στην σχετική απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και στις γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων Φορέων.

• Τα έργα που θα γίνουν εντός της θαλάσσιας ζώνης που ορίζεται με την σχετική απόφαση ανήκουν στο Δημόσιο, χωρίς τούτο να υποχρεούται να καταβάλει καμία αποζημίωση.

• Ο χώρος στον οποίο θα εκτελεστούν τα έργα να παραμείνει κοινόχρηστος και να χρησιμοποιείται ελεύθερα από όλους τους πολίτες.

• Ο φορέας διαχείρισης της τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, υποχρεούται να παρακολουθεί την κανονική εκτέλεση των εργασιών σε συνεργασία με την αρμόδια λιμενική αρχή και να αναφέρει στην Κτηματική Υπηρεσία Π.Ε. Κέρκυρας κάθε διαπιστούμενη παράβαση, όπου αρμοδίως εμπλέκεται.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.