Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζελένσκι στη Βουλή: Λέμε «Ελευθερία ή θάνατος» όπως έλεγαν οι Έλληνες

Ουκρανία
07 Απριλίου 2022 / 12:33

ΑΘΗΝΑ. Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου ξεκίνησε η ομίλια του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι

στην Βουλή των Ελλήνων, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ουκρανού πρεσβευτή στην Αθήνα.
 
«Για πάνω από ενα μήνα κάθε πρωί ξυπνάω και σκέπτομαι τη Μαριούπολη για ό,τι συμβαίνει από τα ρωσικά στρατεύματα, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και μισό αιώνα στην Ευρώπη: Ουδέποτε ξανάγινε να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τις και αναγκάζοντας τον κόσμο να φύγει από την πείνα και τις κακουχίες. Δεν έχει μείνει κτίριο που να μην έχει βληθεί, οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα,» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Ζελένσκι.
«Η Ουκρανία είναι μια από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Στην ουκρανική κουλτούρα και ιστορία θα φανεί ότι θα χάσουμε μεγάλο κομμάτι της ιστορίας εάν απολέσουμε την κουλτούρα που έφερε ο ελληνικός πολιτισμός. Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο φωνάζουμε κι εμείς σήμερα», διατράνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Πέρα από τη Μαριούπολη, απειλείται και η Οδησσός, ένα άλλο μεγάλο κέντρο του Ελληνισμού. Ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας άκουσε με τα αυτιά του εκεί τους ήχους των ρωσικών όπλων», υπενθύμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Η Φιλική Εταιρία δημιουργήθηκε εδώ, κι αυτό έχει τεράστια σημασία. Μια Φιλική Εταιρεία θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα για άμεση βοήθεια, που την χρειάζονται η Μαριούπολη και η Οδησσός. Η ανάγκη για στήριξη και βοήθεια είναι άμεση. αλλά με την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ελλάδος θα μπορέσουμε να νικήσουμε», πρόσθεσε.

Στη Βουλή απευθύνθηκαν και δύο ελληνικής καταγωγής Ουκρανοί ονόματι Μιχαήλ και Αναστάσιος, απευθύνοντας έκκληση στην Ελλάδα για βοήθεια.

Ο κ. Ζελένσκι τόνισε ακόμη ότι «οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα μπορούσαν να γονατίσουν την Ουκρανία. Δεν θα πρέπει, Έλληνες και Ουκρανοί μαζί, να επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει να γίνουν οι πόλεις μας σαν τις Θερμοπύλες, αλλά να εκδιώξουμε τους εχθρούς ώστε κάθε βάρβαρος να καταλάβει ότι αν επιλέξει τον πόλεμο θα χάσει, όπως πάντα χανει ο επιτιθέμενος μακροπρόθεσμα».
«Χτύπησαν τους αμάχους βάσει σχεδίου. Η λογοδοσία έχει τεράστια σημασία, θα πρέπει να σώσουμε όσους μπορούμε να σώσουμε τώρα,» επεσήμανε ο κ. Ζελένσκι, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν.
«Οι ενέργειες της Ρωσίας δεν στράφηκαν κατά της Ουκρανίας αλλά κατά της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας τα ορυκτά της καύσιμα, και προκαλώντας τεράστια ελλείμματα στις αγορές ενέργειας και στην παγκόσμια βιομηχανία τροφών. Πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα. Δε θα πρέπει κανένα πλοίο με ρωσική σημαία ή συμφέροντα να προσεγγίζει διεθνείς λιμένες, γιατί τα χρήματα που παίρνουν γίνονται όπλα» είπε στην ομιλία του ο Ουκρανός ηγέτης.

Τη διαδικασία είχε ανοίξει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, προσφωνώντας τον Ουκρανό ηγέτη και κάνοντας λόγο για «ηρωική άμυνα» της Ουκρανίας στην «απάνθρωπη» εισβολή της Ρωσίας. Παράλληλα υπογράμμισε τη δοκιμασία της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης.
«Η μοίρα το έκανε στο πρόσωπό σας η ελευθερία να αντιπαρατίθεται με τους εχθρούς της», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Η τοποθέτηση του κ. Ζελένσκι στην εθνική αντιπροσωπεία, ήρθε σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο να τοποθετηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

kathimerini.gr