Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ψηφίζουν για πρώτη φορά οι Απόδημοι Έλληνες

Απόδημοι Έλληνες
20 Μαΐου 2023 / 10:24
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Προϋπόθεση για την συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη αποτελεί η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να μεταβούν σε άλλη πόλη ή και χώρα

ΑΘΗΝΑ. Ξεκινά από σήμερα η εκλογική διαδικασία με τους Έλληνες του εξωτερικού να είναι οι πρώτοι οι οποία θα προσέλθουν, για πρώτη φορά στις κάλπες από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στην Ελλάδα.

Με νόμο που ψηφίστηκε το 2019 υλοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα του απόδημου ελληνισμού έστω και με προϋποθέσεις.

Οι 22.825 Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού προσέρχονται στις κάλπες, σήμερα Σάββατο, μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην ελληνική επικράτεια, από τις 07:00 έως τις 19:00 τοπική ώρα.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται στα 99 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο και ειδικότερα, σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Προϋπόθεση για την συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη αποτελεί η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να μεταβούν σε άλλη πόλη ή και χώρα.

Περισσότεροι από 4.870 Έλληνες εκλογείς είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικά τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου (συγκροτήθηκαν σε Λονδίνο, Γλασκόβη, Μπέρμιγχαμ, Ληντς και Εδιμβούργο), 3.326 της Γερμανίας (σε Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Δρέσδη, Ανόβερο, Νυρεμβέργη, 'Ααχεν, Βούπερταλ, Κολωνία, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ και Λουντβικσχάφεν), 1.935 της Ολλανδίας (Χάγη, 'Αμστερνταμ, Ρότερνταμ και Αϊντχόφεν), 1.680 των ΗΠΑ (Σαν Φραντσίσκο, Ατλάντα, Βοστόνη, Λος 'Αντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο και Τάμπα) 1.629 του Βελγίου (Βρυξέλλες, Αμβέρσα), 1.462 στην Κύπρο (σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο), κ.λπ.

Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους ως συνήθως, κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας όπως την ελληνική αστυνομική ταυτότητα (ακόμα και κομμένη) ή το ελληνικό διαβατήριο τους ή δίπλωμα οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Για την ψηφοφορία θα χρησιμοποιηθούν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, οπότε δεν χρειάζονται σταυροί προτίμησης.

Όταν κλείσουν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές θα κάνουν καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και εν συνεχεία οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα μεταφερθούν στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν όταν κλείσουν οι κάλπες και στην ελληνική επικράτεια.

ΠΗΓΗ: euronews.com

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.