Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Θερίζουν» ξανά οι παιδικές ιώσεις

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΙΩΣΕΙΣ
25 Απριλίου 2023 / 09:51

Γαστρεντερίτιδες, αμυγδαλίτιδες και παρατεταμένα εμπύρετα επεισόδια οδηγούν τα παιδιά στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας για νοσηλεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε έξαρση βρίσκονται εδώ και τρεις εβδομάδες οι παιδικές ιώσεις, με πολλά περιστατικά να περνούν το κατώφλι του ΤΕΠ στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας και αρκετά από αυτά να καταλήγουν μέχρι και σε νοσηλεία στην Παιδιατρική Κλινική.
 
Γαστρεντερίτιδες, αμυγδαλίτιδες και παρατεταμένα εμπύρετα επεισόδια ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα τα μικρά παιδιά.
 
Αυξημένη ροή προς το ΤΕΠ της Παιδιατρικής παρατηρήθηκε τόσο την περίοδο πριν από το Πάσχα όσο και μετά, με τις λοιμώξεις να  «θερίζουν» από βρέφη μέχρι παιδιά σχολικής ηλικίας. Μάλιστα δεν έλειψαν  και πολλά περιστατικά συλλοιμώξεων, ταυτόχρονες δηλαδή λοιμώξεις με ιούς που έβγαζαν το ανοσοποιητικό σύστημα «νοκ άουτ».

Ενδεικτικά, την Μ. Εβδομάδα οι 20 διαθέσιμες κλίνες της Παιδιατρικής Κλινικής σχεδόν γέμισαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Μ. Πέμπτη, όπου οι νοσηλείες ανήλθαν στις 17. Ανάμεσά τους βρέφη από 8-10 μηνών μέχρι και παιδιά ηλικίας 12 ετών.

Αυτή τη στιγμή οι μισές κλίνες της Παιδιατρικής είναι γεμάτες από μικρούς ασθενείς που ταλαιπωρούνται είτε από λοιμώξεις του αναπνευστικού είτε από γαστρεντερίτιδες είτε από υψηλό πυρετό παρατεταμένης διάρκειας.
 
Όπως επισημαίνουν ιατρικοί κύκλοι, η έξαρση των ιώσεων φέτος ήταν κάτι το αναμενόμενο. Οι αυστηροί περιορισμοί δηλαδή που υπήρχαν δυο χρόνια με την πανδημία περιόρισαν τις επαφές στον παιδικό πληθυσμό κρατώντας μακριά τις ιώσεις, πλέον όμως με τη χαλάρωση των μέτρων, τη μη χρήση μάσκας αλλά και καθότι οι οργανισμοί δεν έχουν «χτίσει» τοίχος ανοσίας, υπάρχει μια «επίθεση » των ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά που είχαν περιοριστεί όλο το προηγούμενο διάστημα.  
 
Μέτρα
 
Μάλιστα καθότι τα σχολεία ξεκίνησαν να λειτουργούν και πάλι, μετά την ανάπαυλα του Πάσχα, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων για τον περιορισμό της διάδοσης και την προστασία του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό συνίσταται η απομόνωση του ασθενούς και η αποφυγή επαφής με άλλα άτομα, χρήση αντισηπτικών καλός αερισμός των χώρων, σωστή διατροφή, τακτικό πλύσιμο χεριών και καλή υγιεινή στην καθαριότητα των τουαλετών και δη στα σχολεία .
 
Με την άνοδο πάντως των θερμοκρασιών, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αναμένεται να υποχωρήσουν, όπως επισημαίνουν ιατρικοί κύκλοι.
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ