Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Χαμηλής προτεραιότητας» ο Παιδοχειρουργός στο Νοσοκομείο Κέρκυρας

Νοσοκομείο Κέρκυρας
20 Απριλίου 2023 / 19:59

Δεν προβλέπεται θέση στο Οργανόγραμμα, παρά τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας- Η Μίνα Γκάγκα ζήτησε να ενημερωθεί για την καταγγελία οικογένειας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων βρίσκεται η ειδικότητα Παιδοχειρουργού στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε",  καθώς από τα στατιστικά στοιχεία δεν προκύπτει αναγκαιότητα. Το θέμα της έλλειψης της συγκεκριμένης ειδικότητας είδε το φως της δημοσιότητας, μετά από καταγγελία της οικογένειας 11χρονου αγοριού που διαγνώστηκε το Μεγ. Σάββατο με σκωληκοειδίτιδα. Σύμφωνα με την καταγγελία, το Νοσοκομείο ενημέρωσε ότι δεν διαθέτει Παιδοχειρουργό, ωστόσο ο γενικός χειρουργός μπορούσε να αναλάβει το περιστατικό. H μητέρα αποφάσισε να πάρει το παιδί στην Αθήνα.

Η αν. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που επισκέφθηκε το Νοσοκομείο με αφορμή την προεκλογική εξόρμηση της ΝΔ, εκτός της γενικότερης ενημέρωσής της, ζήτησε να μάθει και για το συγκεκριμένο θέμα. Τόσο ο χειρουργός που χειρίστηκε την υπόθεση, όσο και η Διοικήτρια, τής εξέθεσαν τα γεγονότα αναλυτικά. 

Πώς και γιατί

Ιατρικές πηγές αναφέρουν στην "Ε" ότι συνηθισμένα περιστατικά όπως αυτά, αποτελούν "γκρίζα" ζώνη στην αντιμετώπισή τους. Κατά το τυπικό, για πάσης φύσεως χειρουργείο, ο ασθενής υπογράφει έντυπο συναίνεσης. Αυτονόητα για τους ανηλίκους τη συναίνεση δίνει ο κηδεμόνας. Στο μεταξύ ο γιατρός υποχρεούται από τον Νόμο - και τον όρκο στον Ιπποκράτη - να ενημερώσει ότι πρόκειται για ειδικότητα Παιδοχειρουργού. Έτσι η απόφαση εναπόκειται στον γονέα, με μια σημαντική εξαίρεση, πάντα υπό τον όρο ότι το περιστατικό δεν χαρακτηρίζεται ως επείγον και έχει χρονικό περιθώριο αντιμετώπισης. Σε περίπτωση ζωής και θανάτου, η επέμβαση επιβάλλεται να είναι άμεση.  

Δεν προβλέπεται

Πηγές του Νοσοκομείου αναφέρουν ότι η ειδικότητα Παιδοχειρουργού δεν προβλέπεται στο οργανόγραμμα  καθώς ο αριθμός των περιστατικών αυτών δεν στοιχειοθετεί υψηλή προτεραιότητα σε δευτεροβάθμια Νοσοκομεία όπως της Κέρκυρας, ειδικά όταν υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, που μπαίνουν "ψηλά" στη λίστες των προκηρύξεων.  

Νησιωτικότητα 

Το ερώτημα είναι βέβαια, πώς ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο σε έναν τόπο με υψηλό μόνιμο - και ακόμα υψηλότερο εποχιακό πληθυσμό, με τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, διέπεται από το ίδιο νομικό καθεστώς με ένα νοσηλευτικό ίδρυμα της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Ε", αλλά και την παραδοχή της Διοίκησης σε σχετικό Δελτίο Τύπου, πλήθος παρόμοιων περιστατικών αντιμετωπίζονται κατά πάγια τακτική από Γενικούς Χειρουργούς. Στη Κέρκυρα από τις 7 θέσεις του οργανογράμματος, υπηρετούν 5 γιατροί.

Κατά γενική ομολογία πρόκειται για πολύ έμπειρους, ικανότατους γιατρούς που έχουν διαχειριστεί στο παρελθόν με επιτυχία πολλά από αυτά τα περιστατικά, μολονότι τυπικά είναι ειδικότητας παιδοχειρουργού. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ