Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιδιώτες γιατροί για να καλυφθούν τα κενά στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
18 Nov 2023 / 10:07
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Πρωτοβουλία της Διοίκησης για να καλυφθούν 17 θέσεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που έχουν καταστεί άγονες σε προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον «γρίφο» της εξίσωσης για την κάλυψη των άγονων θέσεων ιατρικού προσωπικού για συγκεκριμένο ωστόσο χρονικό διάστημα, επιχειρεί να λύσει η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας απευθυνόμενη σε ντόπιους ιδιώτες γιατρούς. Ήδη θετικά έχουν ανταποκριθεί στις σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος τουλάχιστον τρεις γιατροί έως τώρα, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται και με άλλους, ώστε το νοσοκομείο να στελεχωθεί, άμεσα και όσο το δυνατόν καλύτερα.

 Η πρωτοβουλία πιστώνεται στην Διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος Μαντώ Εγγλεζοπούλου και του Υπεάρχη Γιάννη Καρβέλη, αξιοποιώντας τις διατάξεις σχετικού νόμου για τη δυνατότητα συνεργασίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων με ιδιώτες γιατρούς, μέσω ατομικών συμβάσεων ή με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Προ ημερών δημοσιεύθηκαν τρεις διαφορετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για συνολικά 17 θέσεις γιατρών, συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Οι θέσεις κατανέμονται ως εξής: 6 Ακτινολόγοι, 2 Νευρολόγοι, 4 Παθολόγοι, 1 Παιδοψυχιατρικής, 1 Αγγειοχειρούργος, 1 Ενδοκρινολόγος, 2 Αναισθησιολόγοι.

Στο «κόκκινο»

 Ήδη αρκετά Τμήματα του Νοσοκομείου βρίσκονται στο «κόκκινο» από την σοβαρή υποστελέχωση, καθώς δεν εκδηλώνεται το απαιτούμενο ενδιαφέρον στις προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας για προσλήψεις μόνιμου ή επικουρικού ιατρικού προσωπικού. Όπως τόνισε στην «Ε» το μέλος του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ Πέτρος Αργίτης, μεταξύ αυτών βρίσκεται η Παθολογική, που υποστηρίζεται από 2+1 γιατρούς (2 Δ/ντές +1 ιδιώτης) και μια παθολόγο που έχει αποσπαστεί από τη ΜΕΘ για συγκεκριμένο χρόνο, η Παιδοψυχιατρική που δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται είτε από δημόσια δομή εκτός νησιού είτε σε εξωτερικό ιδιώτη, το Ογκολογικό αλλά και το Ακτινολογικό, όπου στο τέλος του χρόνου συνταξιοδοτείται ο Διευθυντής και θα απομείνει μόνο μια ακτινολόγος.

6 ακτινολόγοι

 Σημειωτέων ότι δυο μόνιμες θέσεις γιατρών ειδικότητας ακτινολογίας είχαν προκηρυχθεί, ωστόσο κατέστησαν άγονες και ήδη έχει ζητηθεί η εκ νέου έγκριση προκήρυξής τους, καθώς δεν υπάρχει ιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας στον κατάλογο επικουρικών ιατρών που τηρείται στην 6η ΥΠΕ, με προτίμηση του Γ.Ν.Κέρκυρας.

Κατόπιν αυτών η Διοίκηση του ιδρύματος προχώρησε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος που αναρτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου για συνεργασία με έξι ιδιώτες ιατρούς ειδικότητας Ακτινολογίας. Η συνεργασία θα γίνει με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών, για την πραγματοποίηση, μηνιαίως, μίας ενεργής 24ωρης εφημερίας, για καθένα εξ’ αυτών και για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Οι άλλες ειδικότητες

 Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ειδικότητες που συμπεριλαμβάνονται στις άλλες δυο προσκλήσεις ενδιαφέροντος, η απασχόληση μέσω υπογραφής ατομικών συμβάσεων, θα είναι για το χρονικό διάστημα έως και 31/12/2023. Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Ε» οι συμβάσεις αυτές πάντα παρατείνονται. Η συνεργασία με τους ιδιώτες γιατρούς αφορά τη συμμετοχή τους είτε στο πρωινό ωράριο, είτε στο πρωινό ωράριο και στο πρόγραμμα εφημεριών.

Ποιοι γιατροί δέχθηκαν

 Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» θετικά έχει ανταποκριθεί η παθολόγος Κλαίρη Μανάτου που έχει ήδη υπογράψει την ατομική σύμβαση. Την Παθολογική Κλινική θα συνδράμει επίσης και ο έμπειρος γιατρός Χρυσόστομος Μπούκας -πρώην διευθυντής της Παθολογικής- και για το λόγο αυτό αναστέλλει τη λειτουργία του ιδιωτικού γραφείου του από τις 20/11-31/12.

Στο κάλεσμα της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κέρκυρας ανταποκρίθηκε και ο νευρολόγος Κώστας Σπίγγος που υπέγραψε την ατομική σύμβαση για να συνδράμει, εκτός ωρών λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου του. Ο ίδιος μάλιστα επέμεινε να δημοσιοποιηθεί ότι η σύμβασή του προβλέπει ρητά ότι απαγορεύεται να δεχτεί και να εισπράξει αμοιβή στο προσωπικό του ιατρείο από ασθενείς, στους οποίους παρείχε ιατρικές υπηρεσίες στο νοσοκομείο. Οι επαφές πάντως και οι συζητήσεις της Διοικήτριας συνεχίζονται και με άλλους ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να καλυφθούν και οι υπόλοιπες θέσεις.

Ναι μεν αλλά

 Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Αργίτης, οποιαδήποτε πρωτοβουλία λαμβάνεται για την ενίσχυση του Νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό είναι θετική, ωστόσο το πρόβλημα της υποστελέχωσης μπορεί να λυθεί μόνο με μόνιμες προσλήψεις. «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη υπουργική απόφαση που θα καθορίσει τα κριτήρια στις άγονες προβληματικές περιοχές. Θα πρέπει να υπάρξει πάλι πρωτοβουλία από τους βουλευτές και την αυτοδιοίκηση για να μην εξαιρεθεί η Κέρκυρα», τόνισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα για τους γιατρούς, καθώς ο νόμος Γκάγκα του 12/22 αναίρεσε τα μισά προνόμια της Α’ προβληματικής.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΕΙΟ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.