Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με «φάκελο» 1,8 δις ήρθε στην Κέρκυρα ο Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης
19 Απριλίου 2023 / 19:01

Παρουσίασε το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα Ιόνια Νησιά του 2030, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 260 έργα και λοιπές παρεμβάσεις

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα Ιόνια Νησιά του 2030, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 260 έργα και λοιπές παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 1,8 δις ευρώ, παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης από την Κέρκυρα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εξόρμησης, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ο Πρωθυπουργός έχοντας στο πλευρό του καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, προβαίνοντας μάλιστα και σε δημόσια δήλωση στήριξής της για τις επερχόμενες αυτοδιοκητικές εκλογές, βάζοντας τέλος σε διάφορες φήμες, παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα για τα νησιά του Ιονίου, για το οποίο, όπως είπε, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

«Η νησιωτική πολιτική ήταν εξ αρχής στο επίκεντρο των κυβερνητικών μας προτεραιοτήτων. Αν πετύχαμε πολλά, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από εδώ και στο εξής», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως τονίστηκε το σχέδιο αξιοποιεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας με την υψηλή αναγνωρισιμότητά της ως τουριστικού προορισμού της Μεσογείου για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

Η Κέρκυρα έχει καθαρίσει

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και απορριμμάτων με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και λαμβάνοντας υπόψιν τις τουριστικές ροές κατά τους θερινούς μήνες. «Απορρίμματα. Η κατάσταση ήταν τραγική. Η Κέρκυρα αντικειμενικά έχει καθαρίσει. Το μέλλον έχει πολύ περισσότερη ανακύκλωση, ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, χωρίς χώρους υγειονομικής ταφής», διευκρίνισε. Πρόσθεσε ότι ενισχύονται οι εναέριες και θαλάσσιες συνδέσεις με παρεμβάσεις στα επιβατικά και τουριστικά λιμάνια, ενώ παράλληλα αναβαθμίστηκαν οι υποδομές στην υγεία, στην παιδεία και τον πολιτισμό. Ωστόσο όπως σημείωσε δεν είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο στο Αχίλλειον.

Νωρίτερα η κ. Κράτσα παρουσίασε τα έργα που έγιναν από το 2019 και καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη «αυτοδύναμης, σταθερής, κυβέρνηση που θα συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό της χώρας».

Τέσσερις άξονες

Το σχέδιο για την ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων που εμπεριέχει έργα υπό σχεδιασμό, σε εξέλιξη και ολοκληρωμένα, κινείται σε τέσσερις άξονες: Δίκτυα και υποδομές, αγροτική παραγωγή και πράσινη μετάβαση, επένδυση και αξία στην περιοχή, δίπλα σε κάθε πολίτη και ποιότητα ζωής.

Τις δράσεις ανάλογα με τον τομέα τους, παρουσίασαν στην κατάμεστη αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της πόλης, ενώπιον κυβερνητικών παραγόντων, αυτοδιοικητικών, φορέων και στελεχών της ΝΔ, ο Υπ.Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, ο Υφ.Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννης, ο Αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών Στ. Πέτσας, η Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, η Υφ. Παιδείας Ζ.Μακρή, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, ο Υφ. παρά τω πρωθυπουργώ Χρ.Τριαντόπουλος, ο Γ.Γ του Υπ. Περιβάλλοντος Μ. Γραφάκος, ο Υπ. Τουρισμού Β. Κικίλιας και ο Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Στύλιος.

Για την Κέρκυρα, μεταξύ άλλων προβλέπονται έργα που κατά καιρούς εξαγγέλλονται, όπως είναι η παράκαμψη Τρία Γεφύρια – Βρυώνη και η αναβάθμιση οδικής ασφάλειας της οδού Βρυώνη – Μωραΐτικα. Επίσης έχουν συμπεριληφθεί οι λιμένες Μαθρακίου, Αυλάκια Οθωνών, η διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου στην Μπούκα ποταμιού Λευκίμμης, η μαρίνα μέγκα γιωτ, το έργο των φραγμάτων, οι μελέτες για τοπικό πολεοδομικό σχέδιο, υποδομές ηλεκτροκίνησης, το εργοστάσιο απορριμμάτων κ.α.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ