Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εικονική περιήγηση των μαθητών-κρατουμένων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αμβέρσα

Μουσειακοί Ψίθυροι
06 Μαρτίου 2023 / 09:19

Στο πλαίσιο των «Μουσειακών Ψιθύρων στο Πανοπτικόν»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, στο πλαίσιο της εδραιωμένης πλέον συνεργασίας «Μουσειακοί Ψίθυροι στο Πανοπτικόν» μεταξύ του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κέρκυρας (ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας) και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι μαθητές του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας επισκέφτηκαν ψηφιακά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΗΚΑ), στην Αμβέρσα του Βελγίου, με ξεναγό τη μουσειολόγο του ΜΗΚΑ Δρ Αργυρώ Πλάτσα.
 
Το MHKA είναι ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, κινηματογράφου και εικαστικού πολιτισμού με την ευρεία του έννοια. Είναι ένας ανοιχτός τόπος συνάντησης για την τέχνη, τους καλλιτέχνες και το κοινό, που γεφυρώνει τη σχέση μεταξύ καλλιτεχνικών και ευρύτερα κοινωνικών ζητημάτων, μεταξύ του διεθνούς και του περιφερειακού, των καλλιτεχνών και του κοινού, της παράδοσης και της καινοτομίας, του προβληματισμού και της παρουσίασης.

Οι τηλε-επισκέπτες μαθητές του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας κλήθηκαν να αφήσουν τη φαντασία τους  να καλπάσει ελεύθερα, ώστε να ερμηνεύσουν  μερικά  από τα έργα που βρίσκονται στις αίθουσες του  μουσείου.

Η εξαιρετική περιήγηση, με ξεναγό τη μουσειολόγο του ΜΗΚΑ Δρ Αργυρώ Πλάτσα, δεν σταμάτησε εκεί. Συνεχίστηκε με μια ματιά στα παρασκήνια του μουσείου, όπου είδαμε  πώς οργανώνονται  οι εκθέσεις και πού αποθηκεύονται τα έργα τέχνης, όταν δεν βρίσκονται στους εκθεσειακούς χώρους. Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις των μαθητών για το μουσείο, την Αμβέρσα και τη ζωή στο Βέλγιο.
 
Οι «Μουσειακοί Ψίθυροι στο Πανοπτικόν» αποτελούν οργανωμένες ψηφιακές επισκέψεις απευθύνονται αποκλειστικά στους μαθητές του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μουσειολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κέρκυρας (ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας).

Πρόκειται για ψηφιακές ξεναγήσεις σε (και από) μουσεία του κόσμου, με σκοπό τη συμβολή στην ενδυνάμωση των μαθητών του σχολείου και κατ’ επέκταση στην πρόσβαση αυτών στον πολιτισμό ως μέσο κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης. Η συνεργασία πραγματοποιείται χωρίς καμιά απολύτως οικονομική χρηματοδότηση ή άλλη απολαβή για κανέναν από τους εμπλεκόμενους, αλλά με ιδιαίτερα έντονη την ηθική ανταμοιβή και το συναίσθημα της κοινωνικής προσφοράς.

Το ερευνητικό και συντονιστικό μέρος γίνεται από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου αναπλ. καθ. Γεώργιο Παπαϊωάννου και την ερευνήτρια Δρ Άρτεμη Παπανδρίτσα, σε συνεχή συνεργασία με τον Διευθυντή του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας Δρ Κυριάκο Κωλέση.  
 
Συνεχίζουμε να ψιθυρίζουμε πολιτισμό σε όλους και για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.