Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο Fitzwilliam του Cambridge, ο 5ος «Μουσειακός Ψίθυρος» για τους μαθητές του ΣΔΕ Φυλακών

Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας
19 Ιουνίου 2023 / 11:13

Η τελευταία για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ψηφιακή ξενάγηση

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Οι «Μουσειακοί Ψίθυροι στο Πανοπτικόν» για τους μαθητές του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας είναι πλέον θεσμός. Η τελευταία για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ψηφιακή ξενάγηση, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Fitzwilliam του γνωστού Πανεπιστημίου του Cambridge της Αγγλίας.
 
Υπενθυμίζεται  ότι οι «Μουσειακοί Ψίθυροι στο Πανοπτικόν» αποτελούν συνεργασία του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μουσειολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κέρκυρας (ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας).
 
Οι μαθητές του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας ξεναγούνται ψηφιακά μέσω zoom σε μουσειακούς χώρους του κόσμου. Σκοπός είναι η συμβολή μας στην ενδυνάμωση των μαθητών του σχολείου και ακολούθως στην πρόσβαση αυτών στον πολιτισμό
ως όχημα κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης. Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ψίθυροι στο Βέλγιο, στην Ελλάδα, στο Κατάρ, στη Νότιο Αφρική και στην Αγγλία.
 
Η τελευταία τους «βόλτα» λοιπόν για φέτος, με ξεναγό τη Δρ Αναστασία Χριστοφιλοπούλου, επιμελήτρια του Μουσείου και μέλος της Επιτροπής για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο μνημείο, έλαβε χώρα την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023.
 
Το Μουσείο Fitzwilliam στο Πανεπιστήμιο Cambridge της Αγγλίας άνοιξε τις πόρτες του ψηφιακά και τους υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά, παρουσιάζοντας τις συλλογές του. Το εν λόγω μουσείο ιδρύθηκε το 1816 και έχει συλλογές αρχαιοτήτων και μοντέρνας τέχνης.
Οι μαθητές του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας εξερεύνησαν την παγκόσμια ιστορία και την τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με έμφαση στα εκθέματα με αναφορά στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η ξενάγηση έκλεισε με εκτενή συζήτηση για τις αρχαιότητες και ειδικότερα για το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, συζήτηση που απηχεί το έντονο ενδιαφέρον και τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων μαθητών του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας.
 
Επισημαίνεται ότι η συνεργασία πραγματοποιείται χωρίς καμιά απολύτως οικονομική
χρηματοδότηση ή άλλη απολαβή για κανέναν από τους εμπλεκόμενους, αλλά με ιδιαίτερα έντονη την ηθική ανταμοιβή και το συναίσθημα της κοινωνικής προσφοράς. Το ερευνητικό και συντονιστικό μέρος γίνεται από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου αναπλ. καθ. Γεώργιο Παπαϊωάννου και την ερευνήτρια Δρ Άρτεμη Παπανδρίτσα, σε συνεχή συνεργασία με τον Διευθυντή του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας Δρ Κυριάκο Κωλέση.
Οι ψίθυροι πολιτισμού σε όλους και για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, συνεχίζονται.