Έρευνα στις καταγραφές του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ για το περιστατικό ανακοπής στη Βόρεια Κέρκυρα
Δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ ο "μπλε κωδικός" - Το Νοσοκομείο διαβεβαιώνει ότι δεν ειδοποιήθηκε - Ο συντονιστής για τις κλήσεις του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων αναζητά την επίμαχη επικοινωνία
ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις καταγεγραμμένες κλήσεις του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ αναζητείται η λύση του μυστηρίου που καλύπτει το τραγικό περιστατικό του Σαββατόβραδου, που μετέτρεψε σε πένθιμη της ατμόσφαιρα της κοπής πίτας του Συλλόγου Πλάτωνα Νυμφών. Η 54χρονη γυναίκα υπέστη καρδιακή ανακοπή και μεταφέρθηκε με το ιδιωτικό ασθενοφόρο της Ionian Care στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Καθ' οδόν έγιναν όλες οι διαδικασίες ανάταξης, δυστυχώς όμως η γυναίκα κατέληξε.
«Μπλε κωδικός»
Οι κωδικοί επιτρέπουν στο εκπαιδευμένο προσωπικό του νοσοκομείου να ανταποκρίνεται γρήγορα και κατάλληλα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όταν προκύψει επείγον περιστατικό ζωής και θανάτου και ειδοποιηθεί το Νοσοκομείο, ενεργοποιείται ο λεγόμενος "μπλε κωδικός" που δίνει σήμα στον μηχανισμό να είναι προετοιμασμένος και να αναμένει τον ασθενή στην είσοδο. Η ομάδα ειδικευμένων γιατρών, καρδιολόγος, αναισθησιολόγος, εντατικολόγος, ανάλογα με την ανάγκη, πρέπει να έχουν στο μεταξύ μεταβεί από τον όροφο που εφημερεύουν στο ισόγειο.
Οι κλήσεις του γιατρού
Τον ασκό του αιόλου άνοιξε η καταγγελία του γιατρού που ανέλαβε την άτυχη γυναίκα, Μωχάμεντ Αλαντάσι, ο οποίος αναφέρει ότι ειδοποίησε το Νοσοκομείο Κέρκυρας μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ, που εδρεύει στα Γιάννενα.
Όπως λέει ο ίδιος στην "Ε", βρήκε την είσοδο κλειστή και αναγκάστηκε να εξηγήσει στον υπάλληλο ασφαλείας τι συμβαίνει, ώστε να τον αφήσει να περάσει. «Ειδοποίησα μέσω ΕΚΑΒ γιατί θέλω οι κλήσεις να είναι καταγεγραμμένες» εξηγεί και μάλιστα έχει αποτυπώσει την οθόνη του κινητού του με το αρχείο των κλήσεων: «Η πρώτη είναι στις 2:28 πμ, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο. Χρειαστήκαμε με το ασθενοφόρο και τις σειρήνες ακριβώς 25 λεπτά, ενώ γινόταν ταυτόχρονα και προσπάθειες ανάταξης. Η δεύτερη κλήση μου στο ΕΚΑΒ ήταν στις 3:05, αφότου έφθασα στο Νοσοκομείο. Πήρα για να ρωτήσω τι έγινε και δεν υπήρχε ετοιμότητα. Από το τηλεφωνικό κέντρο με διαβεβαίωσαν ότι ενημέρωσαν» αναφέρει ο γιατρός.
Το τηλεφωνικό κέντρο
Αυτήν την ώρα ο υπεύθυνος συντονιστής για της κλήσεις του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων αναζητά την επίμαχη επικοινωνία με τον γιατρό, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα.
Το προσωπικό που βρισκόταν εκείνη την ώρα στα επείγοντα πάντως, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης του Νοσοκομείου, επισημαίνει ότι δεν ειδοποιήθηκε ποτέ από κανέναν. Βεβαίως οι ειδικευμένοι γιατροί κατέβηκαν από τις κλινικές σε πολύ λίγα λεπτά, το τι έγινε ακριβώς όμως με τις επικοινωνίες, δεν έχει διαλευκανθεί.
Οι ανοιχτές πληγές του ΕΚΑΒ
Ξαναέρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη επαρκώς στελεχωμένου ΕΚΑΒ, με τρεις τομείς στο νησί και αυτόνομο τηλεφωνικό κέντρο. Η σημερινή εικόνα περιλαμβάνει μόνον την Κεντρική Κέρκυρα και ελλιπείς βάρδιες στον Νότιο Τομέα, ενώ ο Βόρειος Τομέας δεν φαίνεται πουθενά στο κάδρο.
Το δε τηλεφωνικό κέντρο Κέρκυρας, που ενοποιήθηκε το 2017 με αυτό της Ηπείρου, είναι ερώτημα αν μπορεί να λειτουργήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Η επιστροφή του πάντως στην Κέρκυρα αποτελεί πάγιο αίτημα από τότε. Συμπεριλαμβάνεται μάλιστα σε κοινό υπόμνημα όλων των θεσμικών και υγειονομικών φορέων του νησιού που κατατέθηκε στην αν. υπουργό υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την τελευταία της επίσκεψη στο νησί τον Οκτώβρη του 2022.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ