Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Αποχαιρετά» τον θάλαμο αρνητικής πίεσης η κλινική covid του Νοσοκομείου Κέρκυρας

Μονάδα αρνητικής πίεσης
26 Ιανουαρίου 2023 / 14:43

Καταγγέλλει την απόφαση ο Φοίβος Κακαβίτσας - Τι απαντά η Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σοβαρά ερωτήματα δημιουργεί η μεταφορά της ορθοπεδικής κλινικής στη θέση που μέχρι σήμερα βρισκόταν η κλινική covid, καθώς σε αυτήν είχε εγκατασταθεί πριν από σχεδόν δύο μήνες ο θάλαμος αρνητικής πίεσης που αποτρέπει τη διασπορά των ιών, έργο με χρηματοδότηση από πρόγραμμα INTERREG με 58.000 ευρώ. 

Αναμένεται η νέα διοικήτρια

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Λεωνίδα Ρουμπάτη έχει λήξει και η νέα Διοικήτρια Αδαμαντία Εγγλεζοπούλου αναμένει το ΦΕΚ του διορισμού της στο "τιμόνι" του ΓΝΚ.

Παρά ταύτα, το εναπομείναν ΔΣ του Νοσοκομείου, μόλις πρόσφατα αποφάσισε με ψήφους 3-1 (μειοψήφισε ο Γιάννης Τριανταφυλλούδης) να εφαρμόσει παλιότερη απόφαση για μεταφορά της ορθοπεδικής Κλινικής στο 4ο όροφο, κοντά στη Χειρουργική, που είχε ληφθεί επί θητείας του προηγούμενου διοικητή Φοίβου Κακαβίτσα το 2018 και επικαιροποιηθεί από το νέο ΔΣ το 2019. 
 
Κακαβίτσας: Αχρηστεύεται η μονάδα
 
Το γεγονός κατήγγειλε ο Φ. Κακαβίτσας με ανάρτησή του, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «58.000 ευρώ δόθηκαν μέσω interreg, για θάλαμο αρνητικής πίεσης στη Μονάδα Λοιμώξεων (ΜΕΛ) του νοσοκομείου μας, εγκαίνια προ 40ημερων.


Ισχύει ότι με πλειοψηφία 3-1 το ΔΣ (χωρίς συμμετοχή διοικητή που έχει λήξη η θητεία του) αποφάσισε τη Δεύτερα που πέρασε, τη μετακίνηση της ΜΕΛ, σε άλλο όροφο, με αποτέλεσμα η μονάδα αρνητικής πίεσης να μη μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για το λόγο που κατασκευάστηκε (καθώς θα βρίσκεται εντός Ορθοπεδικής, στην οποία είναι άχρηστη);


Υπάρχει εισήγηση κάποιου επιστημονικού οργάνου για τη μετακίνηση αυτή της Ορθοπεδικής, στο χώρο που μέχρι πρότινος βρίσκονταν η μονάδα λοιμώξεων, στην οποία βασίστηκε το ΔΣ;


Ποιός θα πληρώσει τα χρήματα για το μη χρησιμοποιούμενο πλέον (εφόσον γίνει πράξη η απόφαση του ΔΣ) έργο, πίσω στην ΕΕ εάν και εφόσον ζητηθούν (καθώς είναι interreg);»

Η αντιπρόεδρος του ΔΣ Αλεξάνδρα Καλαϊτζόγλου, τονίζει στην "Ε"  ότι ο θάλαμος θα παραμείνει ως έχει, και σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο θα χρησιμοποιηθεί ξανά για τη νοσηλεία ασθενών covid. «Η ορθοπεδική έχει πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες και χρειάζεται κλίνες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστοι ασθενείς με covid».

Στα ζητήματα που έθεσε ο Φοίβος Κακαβίτσας η αντιπρόεδρος απαντά: «Το ΔΣ δεν ήταν ακέφαλο καθώς προέδρευε η Αντιπρόεδρος του ΔΣ  αφού ο Διοικητής δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Ο Διοικητής ήταν παρών μόνο για να ενημερώσει σχετικά με απορίες που αφορούσαν στο θέμα αυτό.

Ουδέποτε το ΔΣ δεν θα διακινδύνευε με απόφαση του την λειτουργία ενός τόσο σημαντικού έργου όπως ο θάλαμος αρνητικής πίεσης που δαπανήθηκαν για το στήσιμο και την λειτουργία του 58.000 ευρώ».


Όγκος περιστατικών

Η Αντιπρόεδρος του ΔΣ τονίζει ότι η μετακίνηση της Ορθοπεδικής έγινε στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας της κλινικής, με τον όγκο των περιστατικών και την πολυπλοκότητα αυτών. Έως σήμερα μάλιστα συνεχίζεται το φαινόμενο των μικτών νοσηλειών, δηλαδή στον ίδιο θάλαμο άνδες - γυναίκες, ηλικιωμένοι - παιδιά. «Ηταν απόφαση που είχε ληφθεί επί διοικήσεως Κακαβίτσα στην συνεδρίαση της 18/10/2018, καθώς ήταν ο μόνος ανεκμετάλλευτος και ελεύθερος χώρος στο νοσοκομείο. Επί διοικήσεως Ρουμπάτη, στη συνεδρίαση της 19/12/2019, η ορθοπεδική κλινική επανήλθε και ζήτησε με αίτημά της την υλοποίηση της απόφασης, το οποίο αίτημα έγινε ομόφωνα δεκτό και ζητήθηκε από το τεχνικό τμήμα του ΓΝΚ να ξεκινήσει τις διαδικασίες μεταφοράς.

Ο πιο κατάλληλος χώρος

«Όταν ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση της κλινικής προέκυψε το πρόβλημα του covid-19. Τότε, αναγκαστικά και ως οφείλαμε ως ΔΣ, αποφασίσαμε στην συνεδρίαση της 12/3/2020, λόγω του επείγοντος, να διαμορφωθεί για την ασφάλεια νοσηλείας των ασθενών ο χώρος του 4ου ορόφου σε χώρο αντιμετώπισης υπόπτων περιστατικών κορονοιού και για τον λόγο αυτό ανέστειλε την υλοποίηση της απόφασης μετακίνησης. Αυτό όμως ήταν προσωρινό και για όσο θα διαρκούσε η πανδημία. Ουδέποτε τέθηκε θέμα σχετικά με την ακύρωση της απόφασης μετακίνησης.

Στη συνέχεια και μετά από πολύ καιρό, με χρήματα του Interreg, δημιουργήθηκε ο θάλαμος αρνητικής πίεσης, στον 4ο επίσης όροφο, γιατί εκεί υπήρχε ελεύθερος χώρος. 

Κοντά στη Χειρουργική

Στον 4ο όροφο βρίσκεται το χειρουργική κλινική του νοσοκομείου συνήθως τα χειρουργικά τμήματα είθισται στα νοσοκομεία να βρίσκονται στον ίδιο όροφο. 

Ο θάλαμος αρνητικής πίεσης θα παραμείνει στον χώρο που βρίσκεται σήμερα και ουδείς λόγος υπάρχει να μεταφερθεί στον 3ο όροφο μαζί με την μονάδα ΜΕΛ (μονάδα ειδικών λοιμώξεων). Δεν είναι άλλωστε απαραίτητο να βρίσκονται στον ίδιο χώρο ή όροφο. Θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά για τους ασθενείς με λοιμώξεις που χρειάζεται να νοσηλευτούν εκεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι στον θάλαμο αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν ασθενείς από οποιαδήποτε κλινική του νοσοκομείου, και όχι μόνο από την ΜΕΛ. Δηλαδή και από τον 1ο, 2ο ή 3ο όροφο, που θα μετακινηθούν εκεί με τον ίδιο τρόπο, όπου και αν βρίσκονται.
Άρα ούτε χρήματα δαπανούνται για την μετακίνησή του ούτε αχρηστεύεται ο θάλαμος και η χρήση του λόγω μετακίνησης της ΜΕΛ. Ούτε φυσικά κινδυνεύουμε να ζητηθούν χρήματα της Ε.Ε. από τα ελεγκτικά της όργανα εξαιτίας μη χρήσης».

Λίγα περιστατικά στη ΜΕΛ

«Η μονάδα ΜΕΛ που μετακινείται, δεν χάνει ούτε από την αξία της, ούτε από την χρησιμότητά της» προσθέτει η Αλεξάνδρα Καλαϊτζόγλου. «Μεταφέρεται βέβαια σε έναν μικρότερο χώρο όμως, ευτυχώς για όλους δεν χρειάζεται πλέον μεγαλύτερο, και αυτό να ευχόμαστε. Αν παρ' ελπίδα συμβεί οτιδήποτε και χρειαστεί, το νοσοκομείο είναι έτοιμο να το αντιμετωπίσει και από τον χώρο του 3ου ορόφου.

Για την απόφαση αυτή, στην ουσία «παύση της αναστολής μετακίνησης της ορθοπεδικής», θεωρήθηκε πως δεν χρειάζεται επί πλέον γνωμάτευση του επιστημονικού συμβουλίου, απλά γιατί την είχε ήδη καταθέσει, και όχι γιατί αγνοήθηκε ως συμβούλιο. Δηλαδή από το 2018 μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατόν να ζητάμε την γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Ιατρικής Υπηρεσίας για το ίδιο θέμα» . 

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει

Μιλώντας στην "Ε" ο Φοίβος Κακαβίτσας ωστόσο εξακολουθεί να θεωρεί την απόφαση άστοχη. «Παρά το ότι η αρχική απόφαση είχε ληφθεί επί ημερών μου, είναι καθοριστικό ότι τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει μετά την πανδημία.  Δεν νοείται ένας ασθενής με λοίμωξη να περνάει μέσα από την ορθοπεδική κλινική με κίνδυνο να διασπείρει τον ιό».


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ