Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναζητούν φάρμακα και δεν βρίσκουν οι ασθενείς

ΦΑΡΜΑΚΑ
28 Nov 2022 / 08:42

Τα «τεφτέρια των ελλείψεων» έχουν βγει στους πάγκους των φαρμακείων της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Είναι σε έλλειψη». Την απάντηση αυτή εισπράττουν σχεδόν σε καθημερινή βάση από τους φαρμακοποιούς  ασθενείς και στην Κέρκυρα που αναζητούν τα φάρμακά τους, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις, όπου ένα σκεύασμα αναζητείται και εκτός νομού για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Εδώ και αρκετό καιρό πάνω από 400 βασικά φάρμακα (200  από αυτά σε συνεχή βάση) σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε έλλειψη από την αγορά. Αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για δερματικές παθήσεις, για γαστροπροστασία, διαβήτη ακόμη και απλά κολλύρια και παυσίπονα (π.χ lonarid) παρουσιάζουν έλλειψη, με αποτέλεσμα ασθενείς και φαρμακοποιοί να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν κάποια από αυτά.


ΦΩΤΟ@ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΡΑΡΑΚΟΣ


Όπως μάλιστα επισήμανε στην «Ε» ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Περικλής Ραράκος εκτιμάται ότι σε κάθε φαρμακείο της Κέρκυρας λείπουν 50 – 60 είδη φαρμάκων ανάλογα και με τους κωδικούς που εκείνο διακινεί.  Τα «τεφτέρια των ελλείψεων» έχουν βγει στους πάγκους με τους φαρμακοποιούς να γράφουν και να σβήνουν διαρκώς . «Το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση για το τι μπαίνει ως εισαγωγή και τι φεύγει ως εξαγωγή» διευκρίνισε.

Αιτία οι εξαγωγές

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς το πρόβλημα δημιουργείται λόγω των παράλληλων εξαγωγών. «Στην Ελλάδα τα φάρμακα είναι πιο φθηνά από την υπόλοιπη Ευρώπη με αποτέλεσμα η εξαγωγή τους να είναι πολύ κερδοφόρα.  Η Γερμανία έχει λύσει το πρόβλημα των ελλείψεων, καθώς η δική μας εξαγωγή είναι η δική τους εισαγωγή», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Αλέξανδρος Σταματάκος.

Οι φαρμακοποιοί στο μεταξύ δεν έχουν πολλές επιλογές. Αν δεν καταφέρουν να βρουν το απαιτούμενο σκεύασμα, επικοινωνούν με τον γιατρό του ασθενούς για να αλλάξει την φαρμακευτική αγωγή του. «Είναι η καθημερινότητα μας αυτή η εικόνα. Υπάρχουν ελλείψεις σε εκατοντάδες φάρμακα. Μπορεί να παραγγείλουμε 10 τεμάχια και να μην έρχεται κανένα», επισήμανε ο κ. Σταματάκος.

Αλλαγή θεραπείας

«Μπαίνουμε στη λογική να αλλάξουμε τη θεραπεία των ασθενών. Σε άλλες περιπτώσεις όμως  υπάρχουν σκευάσματα που είναι αναντικατάστατα και αναγκαστικά σταματάει η αγωγή. Στο διαβήτη για παράδειγμα που ένα φάρμακο θα είναι σε έλλειψη μέχρι το τέλος του 2023 μας δόθηκε η οδηγία να μην βάλουμε νέους ασθενείς σε αυτό», τόνισε στην «Ε» ο γενικός γιατρός Φοίβος Κακαβίτσας.

Όπως είπε, οι ελλείψεις που σημειώθηκαν πριν από το καλοκαίρι και συνεχίζονται έως και σήμερα, αφορούν κυρίως σε πρωτότυπα φάρμακα της τελευταίας εικοσαετίας που δεν έχουν αντίγραφο ή στα πολύ φθηνά σκευάσματα που εταιρείες δεν βγάζουν αντίγραφα, όπως είναι το lonarid.

800.000 κουτιά φάρμακα

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ΣΥΝΦΑ Κέρκυρας Ανδρέα Γαλανόπουλο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 800.000 κουτιά στην φαρμακαποθήκη με τη διαθεσιμότητα αυτών να διοχετεύεται στην τοπική αγορά της Κέρκυρας. Ωστόσο και πάλι παρατηρείται περιορισμένη διάθεση σε φάρμακα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, καρδιολογικών νοσημάτων, χοληστερίνης και καρκίνου.

«Φροντίζουμε να καλυφθεί η Κέρκυρα στο μέγιστο βαθμό. Σε σχέση με άλλες περιοχές υπάρχει μικρότερο πρόβλημα στην Κέρκυρα. Αν χρειαστεί στέλνουμε φάρμακα και αεροπορικώς», επισήμανε ο ίδιος.

Το πρόβλημα πάντως δεν είναι τωρινό, αφού τα προβλήματα με τα ελλειπτικά φάρμακα ξεκίνησαν να παρατηρούνται από το μακρινό 2011, τα οποία συνεχίζονται έως και σήμερα παρουσιάζοντας περιόδους πότε ύφεσης και πότε έντασης. Κατά τη διετία ωστόσο της πανδημίας, το 2020 – 2021 το πρόβλημα επιδεινώθηκε δεδομένου των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω της απουσίας πρώτων υλών για την παρασκευή των φαρμάκων.

Παρέμβαση Θ. Πλεύρη

Προ ημερών πάντως ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι θα ελεγχθούν τα αποθέματα των φαρμάκωνπέντε πολυεθνικών εταιρειών, που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην Ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού και σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό θα επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρίες.
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο φύλλο της "Καθημερινής Ενημέρωσης"