Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Covid19 - Πού βρισκόμαστε 6 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας;

Κακαβίτσας Φοίβος
07 Σεπτεμβρίου 2020 / 15:57

άρθρο στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ του Φοίβου Κακαβίτσα, πρώην Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας

Πολλοί ακούγοντας τα δελτία ειδήσεων του Αυγούστου, θεώρησαν ότι βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Είναι έτσι:

Μιλώντας εντελώς επιστημονικά και με δεδομένο, ότι το πρώτο κύμα του ιού το περάσαμε την άνοιξη, ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε ένα δεύτερο κύμα. Αυτό αναμένεται, ταυτόχρονα με την περίοδο που στατιστικά αυξάνουν οι λοιμώξεις, δηλαδή από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο του 2021.

Είναι όμως προφανές,ότι δεδομένου πως το επιβεβλημένο άνοιγμα στον τουρισμό, έγινε χωρίς κανένα σχεδιασμό, υπήρξε έξαρση των κρουσμάτων. Παρότι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, φαίνεται ο δείκτης μεταδοτικότητας να έχει πέσει στο 0,75 (από 1,28 στις αρχές Αυγούστου), οι νοσηλείες σε μονάδες εντατικής συνεχίζουν να αυξάνουν. Ηδη είμαστε σχεδόν σε αριθμό κοντά στα μισά του μέγιστου που είχαμε στο πρώτο κύμα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι εδώ, παρά το καλοκαίρι και έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας,ιατρικά μιλώντας.

Σε αυτό συνηγορεί και η κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο αντί να προετοιμαστεί στο μεσοδιάστημα, το τελευταίο έτος αποδυναμώθηκε σε προσωπικό κατά περίπου 5% παρά της τυμπανοκρουσίες του υπουργείου για ενίσχυση. 

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εργασίας, από το Μάιος του 2020, συγκριτικά με τον Μάιο του 2019, το επιβεβαιώνουν με 5.000 εργαζόμενους περίπου λιγότερους στο υπουργείο υγείας. Πέρα από αυτό, οι όποιες προσλήψεις αφορούν μόνο συμβασιούχους, εκ των οποίων ελάχιστοι μάλιστα είναι γιατροί.

Ταυτόχρονα το άνοιγμα των σχολείων χωρίς  να έχει μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, εμπνέει ανησυχία, παρά το γεγονός της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, καθώς θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αίθουσες υπερβολικά γεμάτες και με τα παράθυρα αναγκαστικά κλειστά λόγω του χειμώνα.

Είναι έτοιμες οι υγειονομικές δομές στο νησί;

Δυστυχώς ακριβή συνολικά στοιχεία για τις προσλήψεις που έγιναν για τη στελέχωση των δομών δεν έχουν δοθεί (έστω και όσον αφορά τους συμβασιούχους, γιατί μόνιμους δεν πήραμε λόγω πανδημίας). Ακούμε σποραδικά για πρόσληψη 1 επικουρικού γιατρού ή 10 συμβασιούχων νοσηλευτών, χωρίς όμως να ξέρουμε πόσοι συγκριτικά  έχουν αποχωρήσει. (π.χ. από συνταξιοδοτήσεις στις 31/12, ή από λήξεις προηγούμενων συμβάσεων).

Ακούμε για νέα κρεβάτια στη μονάδα εντατικήςπου ήρθαν, αλλά ξέρουμε ότι ακόμα δεν έχει λειτουργήσει κάποιο. Το μόνο νέο γεγονός είναι η λειτουργία κάποιων κλινώνγια COVID, σε κλειστή μέχρι πρότινος πτέρυγα του τετάρτου ορόφου του νοσοκομείου, για τις ανάγκες νοσηλείας ελαφρών περιστατικών. Τη δυνατότητα διάθεσης 1 εκ των 5 κλινών ΜΕΘ που έχουμε από το 2017 για νοσηλεία βαριών περιστατικών δε τη λες και καινούρια παροχή...

Σημαντική ενίσχυση του νοσοκομείου υπήρξε είναι η αλήθεια μέσω δωρεών. Το γεγονός όμως ότι το δημόσιο νοσοκομείο μας, εν μέσω πανδημίας, παρότι έχει ταμειακά διαθέσιμα και ένα σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό κατά 40% σε σχέση με 4 χρόνια νωρίτερα, βασίζεται για την πανδημία σε δωρεές, θα έπρεπε να προβληματίσει πολλούς. Ειδικά σε σχέση με το πώς τελικά αυτές αξιοποιούνται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επ’ αυτού είναι η δωρεά / παροχή 3 μηχανημάτων μοριακών αναλυτών για τεστ ανίχνευσης Covid. Δυστυχώς παρότι ο αρχικός στόχος ήταν να ελέγχονται εδώ όλοι όσοι μπαίνουν στο νησί και να ακολουθήσουμε την προσέγγιση covidfreeνησί, το αποτέλεσμα μας διέψευσε. Όλο αυτό το διάστημα από το ξεκίνημα της πανδημίας και ειδικότερα από τον Μάιο που παρελήφθη το πρώτο μηχάνημα, ελάχιστα τεστ καθημερινά τελικά δουλεύονται στο νοσοκομείο, σε σχέση με όσαλαμβάνονται στην Κέρκυρα .Το σύνηθες είναι η αποστολή στην Αθήνα ή τα Ιωάννινα και η λήψη αποτελεσμάτων την επόμενη ημέρα.

Το γεγονός επίσης ότι το νοσοκομείο στην πρόσφατη προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών του υπουργείου που προοριζόταν κυρίως για την ενίσχυση των νησιωτικών νοσοκομείων, δεν έλαβε καμία θέση γιατρού, αλλά και το ότι δεν συμπεριελήφθη η ΜΕΘ του νοσοκομείου στην αύξηση οργανικών θέσεων ιατρών  που αποφάσισε το υπουργείο, είναι κάτι το οποίο προφανώς  δεν μπορεί να αφήσει κάποιον ικανοποιημένο…

Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα πράγματα παραμένουν τουλάχιστον στάσιμα. Το γεγονός της πρόσφατης μετακίνησης γενικών γιατρών στο λιμάνι της Κέρκυρας, για τεστ Covidδείχνει την προχειρότητα και την ανοργανωσιά, με την οποία ο ΕΟΔΥ και η 6ηΥ.Πε. αντιμετώπισε το άνοιγμα του διεθνούς λιμένα.

Ταυτόχρονα οι 3 κινητές μονάδες φτάσανε στην Κέρκυρα με 5 μήνες καθυστέρηση και πολύ μετά τη λήξη του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Έξι μήνες λοιπόν πέρασαν χωρίς επί της ουσίας να έχει γίνει κάτι ουσιαστικό στο νησί μας που θα εδραιώσει υγειονομικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Είναι προφανές ως χώρα ότι απέχουμε πολύ από το Σουηδικό μοντέλο επάρκειας δομών υγείας. Ακόμα όμως και αυτό το μοντέλο, ακόμα απέτυχε παταγωδώς, να αντεπεξέρθειστις νοσηλείες την άνοιξη και η χώρα θρήνησε 10πλάσιους νεκρούς σε σχέση με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές, χωρίς να πετύχει καμία ανοσία αγέληςστον πληθυσμό.

Για το λόγο αυτό έστω και τώρα και παρότι έχουμε πλησιάσει πολύ κοντά στο κρίσιμο διάστημα της άφιξης του δεύτερου κύματος, που αναμένεται να είναι και σοβαρότερο, είναι αναγκαία πιο πολύ από ποτέ, η δημιουργία συνθηκών (προσλήψεις προσωπικού, λειτουργία περισσότερων κλινών ΜΕΘ, ιχνηλάτιση κρουσμάτων, ανάπτυξη δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας κοκ), ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της νόσου, πριν να ζήσουμε φαινόμενα όπως αυτά που βιώσανε στη δυτική Ευρώπη στην έναρξη της πανδημίας ή στα Βαλκάνια το καλοκαίρι.

Φοίβος Κακαβίτσας
Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Επιμ.Α’ ΕΣΥ
Αντιπρ. Ένωσης Γενικών οικογενειακών Ιατρών
Πρώην διοικητής ΓΝ Κέρκυρας