Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άδεια τα ράφια των φαρμακείων από παιδικές αντιβιώσεις, ινσουλίνες και αναλγητικά

ΦΑΡΜΑΚΑ
12 Οκτωβρίου 2023 / 09:32

Η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χορήγησης γενοσήμου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άδειασαν τα ράφια των φαρμακείων και στην Κέρκυρα από παιδικές αντιβιώσεις, ινσουλίνες και αναλγητικά. Οι ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα εξακολουθούν και παραμένουν, με τους πολίτες να αναγκάζονται να διανύουν χιλιόμετρα από το βόρειο μέχρι το νότιο τμήμα του νησιού για να βρουν τα φάρμακά τους.

Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων σε όλη τη χώρα, λόγω των παράλληλων εξαγωγών που αναδείχθηκε ιδιαιτέρως πέρσι, εξακολουθεί και παραμένει. Παρότι με πρόσφατη ανακοίνωσή του (04/10), το Υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, και ότι η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία, φαρμακοποιοί και γιατροί έχουν αντίθετη άποψη.

Θέση μάλιστα επί του θέματος έλαβε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του στις 06/10 ότι οι ελλείψεις συνεχίζονται αμείωτες και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χορήγησης γενοσήμου.

 

Αναγκαστικά αλλαγή

Ήδη οι ελλείψεις σε συγκεκριμένες ινσουλίνες έχουν αναγκάσει τους γιατρούς σε τοπικό επίπεδο να αλλάξουν τη θεραπευτική αγωγή ασθενών, χωρίς ωστόσο το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο.

«Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εύρεση ενέσιμων φαρμάκων και ειδικά στις μια από τις τρεις ινσουλίνες. Οι περισσότεροι ασθενείς, επειδή οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει τους οχτώ μήνες έχουν αλλάξει θεραπεία, χωρίς όμως το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο», ανέφερε στην «Ε» ο γενικός οικογενειακός γιατρός Φοίβος Κακαβίτσας.

Όπως επισήμανε, ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν ανά κατηγορία, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως σε φάρμακα που η πατέντα δεν έχει «σπάσει» και τα σκευάσματα είναι μοναδικά, όπως για παράδειγμα στα ενέσιμα GLP 1.

 

Αναζητούν παντού

Στο μεταξύ η εύρεση παιδικής αντιβίωσης έχει εξελιχθεί σε πραγματικό «Γολγοθά για γονείς» που αναγκάζονται να ψάχνουν σε όλο το νομό, με την ελπίδα να βρουν σε κάποιο φαρμακείο της Κέρκυρας. Σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν και το καλοκαίρι, όπου η επισκεψιμότητα ήταν αυξημένη, λόγω της τουριστικής περιόδου.

«Οι ελλείψεις στις παιδικές αντιβιώσεις, π.χ  Augmentin, Ceclor, Amoxil είναι σε τεράστιο βαθμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αντιβιώσεις ενηλίκων, όπως είναι η claricid και η dalacin. Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών, δεν υπάρχει αντίστοιχο φάρμακο άλλης εμπορικής ονομασίας για να υποκατασταθεί η θεραπεία», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Περικλής Ραράκος.

                                          

Πολλαπλάσια τιμή

Όπως τόνισε αν και το Υπουργείο Υγείας αντιμετώπισε τις ελλείψεις με απαγόρευση εξαγωγών των ελλειπτικών σκευασμάτων και με εισαγωγές φαρμάκων μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ωστόσο οι τιμές τους είναι πολλαπλάσιες. Για παράδειγμα ο αντιτετανικός ορός που είναι σε έλλειψη, στοίχιζε 10,80 ευρώ και πλέον η τιμή του ανέβηκε στα 31 ευρώ.

Στα αναλγητικά που επίσης είναι σε έλλειψη,το lonarid κόστιζε πρώτα 5-6 ευρώ και τώρα έχει εκτοξευθεί η τιμή στα 20 ευρώ.

«Τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται αλλά επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ. Ο ασθενής καταβάλλει το 25% της συμμετοχής αλλά από τη στιγμή που αυξάνεται η τιμή του φαρμάκου αυξάνεται και το ποσό που τελικά θα πληρώσει για τη συμμετοχή», σχολίασε ο κ. Ραράκος.

 

ΦΩΤΟ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΡΑΡΑΚΟΣ