Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαχείριση της πανδημίας, fake news και άλλα δαιμόνια

Κακαβίτσας Φοίβος
11 Σεπτεμβρίου 2020 / 15:04

άρθρο του Φοίβου Κακαβίτσα στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Aπό την αρχή της πανδημίας η πληροφόρηση για την κατάσταση στην Κέρκυρα, δίνεται με το σταγονόμετρο.

Ο ευρύς πληθυσμός του νησιού μας, στην πράξη πληροφορείται από φήμες. Αυτό είναι το πρώτο τραγικό  λάθος της διαχείρισης, γιατί αφήνει ελεύθερο το πεδίο της παραπληροφόρησης.

Υπάρχει επίσης άγνοια στον πληθυσμό, για το αν και πως γίνεται,η βασικότερη διαδικασία, που προστατεύει από τη διασπορά, η οποία είναι ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ο έλεγχος και η απομόνωση δηλαδή όσων ήρθε σε επαφή, κάποιος που είναι φορέας του ιού.

Από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που είχαμε το καλοκαίρι στην Κέρκυρα σε σχέση με τον πληθυσμό, επιβεβαιώνεται ότι το άνοιγμα στον τουρισμό χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο στις πύλες εισόδου, μετέφερε εκ νέου τον ιό, σε ένα νησί που είχε να ακούσει για φορέα covid 2 μήνες. 

Αντί της αρχικής απόφασης για τεστ σε όλους, τελικά υποκύψαμε στις πιέσεις των tour operator και έγινε μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος. Αυτό σημαίνει στατιστικά, ότι για κάθε κρούσμα που εντοπίζονταν, τουλάχιστον 5 ακόμα φορείς είχαν εισέρθει στο νησί χωρίς κανένα έλεγχο.

Μέσα σε όλα αυτά, το διαδίκτυο γέμισε από φήμες περί ανασφάλειας της χρήσης μάσκας. Σε αυτό συνέβαλε, τόσο η διγλωσσία που ακολούθησε αυτό το 6μηνο  η κυβέρνηση σε σχέση με τη χρήση μάσκας, όσο και η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων με πρώτους διδάξαντες τους υπουργούς.

Μας προστατεύουν οι μάσκες;

Κατ αρχή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η χρήση απλής μάσκας (πάνινης ή χειρουργικής μίας χρήσης) δεν γίνεται για να προστατέψουμε τόσο εμάς τους ίδιους, αλλά κυρίως όσους είναι δίπλα μας,στη περίπτωση που είμαστε ασυμπτωματικοί φορείς και δε το γνωρίζουμε.

Με λίγα λόγια η μάσκα (εξαιρουμένων των ιατρικών ffp2 και ffp3) προστατεύει όσους είναι γύρω μας, από αυτό που εμείς εκπνέουμε.

Σε αυτή τη λογική, η χρήση μάσκας, άσχετα με το αν πιστεύουμε ότι μας προστατεύει ή όχι, είναι δείγμα κοινωνικού σεβασμού προς τους διπλανούς μας.

Η χρήση μάσκας άλλωστε στις χώρες της Ασίας, που βιώσανε τις επιδημίες MERSκαι SARS στις αρχές τις δεκαετίας, είχε προφανή θετικά αποτελέσματα.

Έχουν νόημα τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν;

Η πτώση του δείκτη μεταδοτικότητας το Σεπτέμβριο, προφανώς οφείλεται και στα μέτρα που ελήφθησαν. Αυτό όμως που θα έπρεπε να γίνει και δεν έγινε, ώστε να διασφαλιστεί η χώρα, ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που είναι προ των πυλών, ήταν οι ουσιαστικές παρεμβάσεις. Δηλαδή προσλήψεις καθηγητών, ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, προσεκτικό άνοιγμα του τουρισμού, αποφυγή της χαλαρότητας κοκ.

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη σε 25 (από 23), μείωσε κατά 5% το προσωπικό στο ΕΣΥ (στοιχεία υπουργείου εργασίας Μαΐου 2020), έκανε μόνο δειγματοληπτικά τεστ και ο κ.Χαρδαλιάς, φορούσε σε κλειστούς χώρους, την αστεία από πλευράς προστασίας,πλαστική  προσωπίδα στόματος.

Η κυβέρνηση λοιπόν δεν έκανε αυτά που έπρεπε... εμείς τι κάνουμε;

Η απάντηση βάση των ανωτέρω είναι μονόδρομος.

- Τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, όχι επειδή μας το λέει ή επιβάλλει κάποιος, αλλά επειδή πρέπει να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους οικείους μας, ειδικά αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

- Πιέζουμε την κυβέρνηση να κάνει  τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο, όχι καταστέλλοντας τις ελευθερίες μας, αλλά δαπανώντας για τη βελτίωση του συστήματος υγείας και ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας και μαθητείας.

- Ελπίζουμε ταυτόχρονα στην εύρεση ενός εμβολίου που θα έχει την αποτελεσματικότητα, αλλά και τις απαραίτητες κλινικές  δοκιμές, ώστε να μας προστατέψει.

Φοίβος Κακαβίτσας

Γενικός / Οικογενειακός Ιατρός, Επιμ.Α’ ΕΣΥ
Msc Διοίκησης Μονάδων Υγείας
Αντιπρ. Ένωσης Γενικών / Οικογενειακών Ιατρών
Πρώην διοικητής ΓΝ Κέρκυρας