Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στ. Γκίκας: Ανάγκη θέσπισης επιδόματος μητρότητας για τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες

Στέφανος Γκίκας
13 Οκτωβρίου 2022 / 15:37

Επιστολή του βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και την Υφυπουργό, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, απέστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, με θέμα τη θέσπιση επιδόματος μητρότητας για γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες.
 
Ο κ. Γκίκας αναφέρει στην επιστολή του ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν «προβεί σε σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις και στην θέσπιση δράσεων και πολιτικών που ήδη έχουν ξεκινήσει να δρομολογούνται», στο πλαίσιο της στήριξης της μητρότητας και της προσπάθειας ισομερούς καταμερισμού των οικογενειακών βαρών.
 
Σημειώνει ότι διατυπώνεται ωστόσο έντονος προβληματισμός από γυναίκες που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, διατηρούν βιβλία, πληρώνουν εισφορές κλπ., «καθώς δεν υπάρχει η πρόνοια για την θεσμοθέτηση του επιδόματος μητρότητας για τις γυναίκες που δεν είναι υπάλληλοι του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα». Ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι το γεγονός αυτό αναγκάζει τις μητέρες να «εργάζονται σχεδόν μέχρι την γέννηση του παιδιού τους – εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν – και επιστρέφουν στην εργασία τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφού δεν προβλέπεται η οικονομική τους στήριξη κατά το διάστημα που δεν εργάζονται μετά τον τοκετό».
 
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρεται στην επιστολή του στην διατυπωθείσα πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας, να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση επιδόματος μητρότητας και για τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το γαλλικό μοντέλο. Στην Γαλλία υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες και τις αυτοαπασχολούμενες του γεωργικού τομέα.
 
Ο Βουλευτής ζητά από τον κ. Χατζηδάκη και την κα Συρεγγέλα, στο πλαίσιο των εξαιρετικά σημαντικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την υποστήριξη των εργαζόμενων γυναικών και των οικογενειών τους να εξεταστεί «η δυνατότητα υπερπήδησης της κοινωνικής αδικίας που υφίσταται εις βάρος των μητέρων που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, θεσπίζοντας το ανάλογο επίδομα.»