Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προτεραιότητα η πράσινη μετάβαση και η ψηφιοποίηση της ελληνικής ναυτιλίας

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ
17 Ιουλίου 2024 / 13:09

Άρθρο του υφυπουργού ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ, Στέφανου Σωτ. Γκίκα

Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει αναπτύξει πολιτικές που στοχεύουν στην αναβάθμιση και στην εξωστρέφεια της Ναυτιλίας μας, καθώς και στην διασφάλιση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της χώρας.

Στις στρατηγικές επιλογές του Υπουργείου,σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, εντάσσονται μεταξύ άλλων, η πράσινη μετάβαση καιψηφιοποίηση της Ναυτιλίας και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Η νησιωτικότητακαι η εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για τον νησιωτικό χώρο, αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο.Η νέα πολιτική Συνοχής της ΕΕ και τα στοχευμέναχρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας,θα βοηθήσουν σημαντικά τα νησιά μας και ιδίως τα μικρότερα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος που αφορά στη συνεχή και απρόσκοπτη διασυνδεσιμότητα των νησιών, με έμφαση στις νησιωτικές λιμενικές υποδομές και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 – 2027.Στις δράσεις για την ενίσχυση της νησιωτικότητας, περιλαμβάνονται επίσης και έργα που αφορούν στην υδροδότηση άνυδρων νήσων. Τα νησιά και οι κάτοικοί τους αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την εθνική οικονομία, την εθνική ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία και αποτελεί καθήκον της Πολιτείας να στέκεται αρωγός τους.

Παράλληλα, οι στρατηγικές επιλογές του Υπουργείου μας, εναρμονίζονται με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό σχέδιο για τα κλιματικά και περιβαλλοντικά πρότυπα τα οποίαπροωθούν την απανθρακοποίηση των επιβατηγών πλοίων. Διασφαλίζεται έτσι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Παράδειγμα αποτελεί το Τομεακό Πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027» με προϋπολογισμό 80 έως 300 εκ. ευρώ από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που περιλαμβάνει την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την χρήση πλοίων που δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για την πρόωσή τους. Στόχος είναι, η επίτευξη κατάλληλων διανησιωτικών θαλασσίων συνδέσεων, μεταξύ νήσων που παρουσιάζουν χαμηλή προσβασιμότητα λόγω της γεωγραφικής τους θέσης.

Αναφορικά με την ψηφιοποίηση της Ναυτιλίας, μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τέθηκε ήδη σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα νηολόγησηςποντοπόρων πλοίων (niologio.gov.gr) πουαπλοποιεί σημαντικά την χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία της νηολόγησης.

Πέραν όμως των πολιτικών που αφορούν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, το Υπουργείο μας δίνει προτεραιότητα καιστην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της Ναυτιλίας, ανακηρύσσοντας συμβολικά τα έτη 2024 και 2025ως «Έτη Ναυτικής Εκπαίδευσης».

Η παραγωγή στελεχών, ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας αγοράς εργασίας που επηρεάζεται άμεσα και καθοριστικά από τις τεχνολογικές εξελίξεις, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου η Ελληνική Ναυτιλία να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτού του στρατηγικού και επιχειρησιακού προγραμματισμού,ολοκληρώνεται σύντομα το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ναυτικής Εκπαίδευσης, αναβαθμίζονταιοι κτηριακές υποδομές και εγκαταστάσεις των Ναυτικών Σχολών, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την οικονομική στήριξη των σπουδαστών και σπουδαστριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού για την εκπλήρωση του δεύτερου θαλάσσιου εκπαιδευτικού ταξιδιού.

Στο κρίσιμο σταυροδρόμι της εποχής μας, εποχής των μεγάλων αλλαγών και της γεωπολιτικής αστάθειας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνεχίζει να αναπτύσσει πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και απαιτήσεις του παρόντος, αλλά και στις μεγάλεςπροκλήσεις του μέλλοντος.

*Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτής Κερκύρας (ΝΔ)