Παρασκευή 21.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντιδράσεις από τα Γιάννενα για την μετακίνηση γιατρών προς το Νοσοκομείο Κέρκυρας

Γιάννενα
10 Οκτωβρίου 2022 / 16:04

«Πότε άραγε θα σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων προς άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας;» ρωτά η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Σε ανακοίνωσή της ΕΙΝΗ, αναφέρει ότι το πρόβλημα στελέχωσης της Καρδιολογικής και της Παθολογικής Κλινικής ήταν γνωστό από εξάμηνο, πριν τις παραιτήσεις δύο παθολόγων και ενός καρδιολόγου, που οδήγησαν σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας, με τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να επιλέγει τη «γνωστή συνταγή» της μεταφοράς γιατρών για την κάλυψη των αναγκών.

«Θύματα για την αρχή οι Παθολόγοι του Νοσοκομείου “Γ. Χατζηκώστα” και του ΠΓΝΙ, που πλαγιοκοπούνται για φιλοτιμία και ενδιαφέρον, ώστε να καλύψουν δώδεκα εφημερίες τον μήνα στο Νοσοκομείο Κέρκυρας. Διαφορετικά και άμεσα αναμένεται το εντέλλεσθε από την 6η ΥΠΕ. Επισημαίνουμε ότι στο Νοσοκομείο “Χατζηκώστα” υπηρετούν οκτώ ειδικευμένοι Παθολόγοι, που εφημερεύουν καλύπτοντας Κλινική, επείγοντα και ΜΕΛ (ένας παθολόγος σε μόνιμη βάση και αποκλειστικά) με αποτέλεσμα οι εφημεριακές ανάγκες του τμήματος να καλύπτονται από επτά. Όσο για το ΠΓΝΙ, οφείλουμε να επισημάνουμε πως οι παθολόγοι, που δεν μπορούν να στελεχώσουν το ΤΕΠ και το καλοκαίρι δεν μπορούσαν να στελεχώσουν τη ΜΕΛ 2, η οποία φορτώθηκε στους πνευμονολόγους, τώρα περισσεύουν;», σημειώνει η ΕΙΝΗ, ενώ την ίδια απορία εκφράζει και για τους καρδιολόγους, τη στιγμή που, λόγω της υποστελέχωσης, στο «Χατζηκώστα» δε γίνεται τακτικό Καρδιολογικό ιατρείο με ό,τι αυτό σημαίνει για την παρακολούθηση των καρδιοπαθών.

Η ΕΙΝΗ εστιάζει κυρίως στα προβλήματα, που δημιουργούν οι αποφάσεις της 6ης ΥΠΕ στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», για το οποίο αναφέρει ότι βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού λόγω έλλειψης προσωπικού σε καίριες για την ασφαλή λειτουργία ειδικότητες γιατρών (χειρουργική, παθολογική, νεφρολογική -τεχνητός νεφρός και άλλες). Με τις ευθύνες για αποδυνάμωση να εντοπίζονται και στον διοικητή του, ο οποίος επικρίνεται ότι ως διοικητής του Νοσοκομείου Φιλιατών, που υπηρέτησε πολλά χρόνια, δεν είχε κάνει τίποτα για να στελεχώσει το ακτινολογικό, αλλά αγόρασε Μαγνητικό τομογράφο χωρίς να μεριμνήσει να προσλάβει προσωπικό για να το λειτουργήσει. «Τώρα, λοιπόν, και σε συνεννόηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου Φιλιατών, μετακινούν ακτινολόγο και τεχνολόγο από το Χ/Κ στο Νοσοκομείο των Φιλιατών – σημειώνεται ότι οι τεχνολόγοι είναι δύο και αφού μετακινείται ο ένας υπολειτουργεί και το Νοσοκομείο “Χατζηκώστα”. Οι γιατροί του Μαγνήτη καλούνται να μετακινούνται για αρκετές ημέρες κάθε μήνα, αφήνοντας το τμήμα εκτεθειμένο, για να εκπαιδεύσουν στο νοσοκομείο Φιλιατών τους ανύπαρκτους γιατρούς. Ωστόσο, φαίνεται πως οι μετακινήσεις δεν έχουν τελειωμό για όλες τις ειδικότητες», αναφέρει, κάνοντας λόγο για μονήρη τμήματα, όπως το Γαστρεντερολογικό που ο μοναδικός γιατρός καλείται να κάνει εφημερίες στα ΤΕΠ και όχι στο τμήμα του, με συνέπεια οι ασθενείς να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα ή στο ΠΓΝΙ, καθώς και για μη εφημερία του Ρευματολογικού Τμήματος εδώ και έναν χρόνο.

Τέλος, επισημαίνει τις συνεχιζόμενες μετακινήσεις στα νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε μια ιδιότυπη χρόνια συλλειτουργία.
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου ζητά να μη συνεχιστεί η αποδυνάμωση του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», να σταματήσουν τα εντέλλεσθε και οι μετακινήσεις σε όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου και να υπάρξουν άμεσες προσλήψεις.

Πηγή: agon.gr