Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε «μαρασμό» το κτίριο του Παλιού Ωδείου στην Άνω Πλατεία

Παλιό Ωδείο
30 Σεπτεμβρίου 2022 / 09:26

Απορρίφθηκε η αγωγή των κατοίκων που έβαλε «στον πάγο» το έργο από το 2018 - Αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο για την ολοκλήρωσή του

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απορρίφθηκε τελικά η αγωγή που είχαν ασκήσει το 2018 περίοικοι ζητώντας την παύση των εργασιών στο κτίριο ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Κέρκυρας στη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Μουστοξύδου, στο Πλατύ Καντούνι, θέτοντας ζητήματα στατικότητας σε όμορη οικοδομή.

Ωστόσο το έργο που θα έφερε στην πρότερη κατάσταση το άλλοτε κραταιό μέγαρο Σερεμέτη, στην Άνω Πλατεία, απεντάχθηκε από το πρόγραμμα χρηματοδότησης (ΠΔΕ) μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, λόγω της δικαστικής εμπλοκής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκαθάριση της διάλυσης της εργολαβίας, διότι δεν υπάρχουν πιστώσεις για την συνέχιση του έργου.

Το μέλλον του εμβληματικού οικοδομήματος, προορισμένου για την δημιουργία Κέντρου Ψυχικής Υγείας με υπουργική απόφαση, για την ώρα τουλάχιστον είναι αβέβαιο, ελλείψει χρηματοδότησης για την συνέχιση των εργασιών. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τι θα κάνουμε. Θα στείλουμε πρόταση όταν είμαστε έτοιμοι στο Υπουργείο Υγείας», τόνισε στην «Ε» ο διοικητής του ΓΝΚ Λεωνίδας Ρουμπάτης διευκρινίζοντας ότι για να αλλάξει η χρήση του θα πρέπει να γίνει με υπουργική απόφαση.

«Μαραζώνει»

Εδώ και τέσσερα χρόνια ωστόσο το κτίριο έχει πέσει σε μαρασμό , αφού η αναπαλαίωσή του τετραώροφου κτιρίου «βάλτωσε» μετά την απότομη διακοπή των εργασιών του, το 2018. Μέχρι τότε και με αρκετές δυσκολίες καθότι το έργο εντασσόταν και απεντασσόταν σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα (εθνικοί πόροι, ΠΕΠ, ΕΣΠΑ) κατάφερε να ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος του μπροστινού κτιρίου, όπου έγιναν οι απαραίτητες εργασίες στήριξης, οι διαχωρισμοί γραφείων, οι αντικαταστάσεις κουφωμάτων κ.α.

Ωστόσο, τα προβλήματα εμφανίστηκαν, όταν ξεκίνησαν οι εκσκαφές στο δεύτερο κτίριο στο πίσω μέρος, όπου βρίσκονταν ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός. Κάτοικοι όμορης οικοδομής έθεσαν ζητήματα στατικότητας που θα επέφεραν οι εργασίες στο δικό τους κτίσμα προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη με αποτέλεσμα την παύση της εργολαβίας μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Από τότε το οικοδόμημα που στέγασε κάποτε το Ωδείο Κέρκυρας και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Ενεχυροδανειστήριο Κέρκυρας έχει πέσει σε τέλμα.

Η εικόνα εγκατάλειψης στην «καρδιά» της Άνω Πλατείας συμπληρώνεται και από ακόμη δυο εμβληματικά κτίρια με την δική τους ιστορία, το κτίριο Γιαλλινά και το παλιό Φρουραρχείο.



Η κατασκευή του

Από πληροφορίες που αντλούνται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η επιβλητική τριώροφη αρχικά κατοικία στην οδό Μουστοξύδου, η λεγόμενη Κολομπέρα, κατασκευάστηκε από τον εύπορο έμπορο Βασίλειο Σερεμέτη, σύμφωνα με το υπόμνημα της οικοδομικής της άδειας. Ο Σερεμέτης ανήκε σε δίκτυο εμπόρων που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα επί Ιονίου Κράτους.

Νυμφεύθηκε με την κόρη του Σπ. Δήμα, του συνεταίρου του στον περίφημο εμπορικό οίκο της εποχής Κανδώνη – Δήμα – Σερεμέτη. Οι τρεις συνέταιροι ανεγείρουν στο μέτωπο της Σπιανάδας (Άνω Πλατείας) τρία σπουδαία μέγαρα. Ο Δήμας το σημερινό γνωστό ξενοδοχείο Cavalieri, ο Σερεμέτης το γνωστό οίκημα του Ωδείου, στην Μουστοξύδου, ο δε βαθύπλουτος και ιδιοκτήτης απείρων οικοδομών στην πόλη της Κέρκυρας Αντώνιος Κανδώνης το μέγαρο που βρίσκεται πλησίον του ξενοδοχείου Αρκάδιον, το οποίο εξ επιγαμίας περιήλθε αργότερα στην οικογένεια Κογεβίνα.

Δεν γνωρίζουμε αν οι ανεγέρσεις αυτών των μεγάρων συνιστούσαν μια επίδειξη πλούτου και οιονεί ανταγωνισμού μεταξύ των συνεταίρων για το ποιος θα κατασκεύαζε το ωραιότερο αρχοντικό ή σοφή επένδυση του κεφαλαίου τους.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ