Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξέφρενη η πορεία των τιμών στα καύσιμα στην Κέρκυρα

Καύσιμα
02 Μαρτίου 2022 / 14:45

Πεσμένη η κατανάλωση έως και 40% από το ράλι τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης και βενζίνης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε οικονομικό βραχνά που «στραγγίζει» τα εισοδήματα τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις εξελίσσεται η προμήθεια των απαιτούμενων καυσίμων.

Όπως τονίζουν στην «Ε» βενζινοπώλες της Κέρκυρας οι ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα είναι πλέον καθημερινές, ενώ η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 40%, λόγω της αδυναμίας πολλών να ανταπεξέλθουν. Την ανιούσα έχει πάρει από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και ξεκίνησε η διάθεση του, το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου έχει φτάσει σήμερα το 1,36 ευρώ από 1,20-1,25 το λίτρο!

Όπως τονίζουν επαγγελματίες, η ζήτηση έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ οι παραγγελίες αφορούν σε λίγα μόλις λίτρα ίσα – ίσα δηλαδή που να καλύπτουν τις ανάγκες, χωρίς σπατάλες. «Ο κόσμος δυσκολεύεται να βάλει πετρέλαιο και οι παραγγελίες που δεχόμαστε αφορούν σε λίγες ποσότητες. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο στην αγορά, καθώς οι υπεραυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και σε άλλα προϊόντα λειτουργούν αποτρεπτικά. Στα νησιά είναι πιο επιβαρυμένη η κατάσταση, όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη, λόγω των μεταφορικών.

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις σήμερα και αύριο», επισήμανε στην «Ε» ο Κώστας Αρβανιτάκης, βενζινοπώλης. Σημειώνεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ολοκληρώνεται όπως κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου και ξεκινάει πάλι στις 15 Οκτωβρίου.

Στο 1,94 ευρώ η αμόλυβδη

Στο μεταξύ, μια «ανάσα» από τα δυο ευρώ ανά λίτρο βρίσκεται η αμόλυβδη στα πρατήρια καυσίμων της Κέρκυρας, όπου διατίθεται προς 1,94 ευρώ το λίτρο, καθώς η τιμή της έχει αυξηθεί σταδιακά. Για παράδειγμα τον περασμένο Οκτώβριο πωλούνταν προς 1,79 το λίτρο, τον Ιανουάριο έφτασε το 1,83 ευρώ το λίτρο και σήμερα το 1,94 ευρώ το λίτρο, αυξημένη δηλαδή κατά 0,15 λεπτά σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

Το γέμισμα στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων δεν ξεπερνά τα 10-20 ευρώ με την κατανάλωση να βαίνει συνεχώς μειούμενη. «Η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 40% και οι πιο πολλοί σπαταλούν λίγα ευρώ για να κινήσουν το όχημά τους», ανέφερε στην «Ε» ο βενζινοπώλης Ιωάννης Μαβίλας, τονίζοντας ότι τα καύσιμα που πωλούνται τώρα στην αγορά αφορούν σε προμήθειες προηγούμενων μηνών και οι όποιες αρνητικές συνέπειες στις τιμές των καυσίμων , λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα φανούν τους επόμενους μήνες.

Τέλος, όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης η τιμή του διαμορφώνεται στα 1,64 ευρώ το λίτρο, από 1,50 ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι είναι έτοιμη τροπολογία και κατατίθεται στη Βουλή για την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα με το περιθώριο κέρδους διακίνησης και πώλησης να είναι αυτό που ίσχυε τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ