Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κρατούμενοι των Φυλακών Κέρκυρας φτιάχνουν κοσμήματα με τρισδιάστατο εκτυπωτή

Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας
02 Μαρτίου 2022 / 12:31

Για πρώτη εξετάζεται συνεργασία του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας και του ΣΔΕ Κέρκυρας με σκοπό την προώθηση των κοσμημάτων στην αγορά

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Γέφυρα» συνεργασίας επιχειρούν να στήσουν για πρώτη φορά το ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας με το αδελφό ΣΔΕ Ενηλίκων Κέρκυρας με στόχο ο καρπός που θα «γεννηθεί» από την συνέργεια αυτή να διοχετευθεί στην κοινωνία ως ένα αισιόδοξο μήνυμα για την δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας που προωθείται μέσα από τις συγκεκριμένες δομές.

Το πεδίο συνεργασίας αφορά στη δημιουργία κοσμημάτων από ενήλικες κρατούμενους μαθητές των φυλακών Κέρκυρας και την δυνατότητα προώθησής τους στην αγορά από τους ενήλικες μαθητές του ΣΔΕ Κέρκυρας, στο πλαίσιο των σχεδίων δράσης που υλοποιούν τα εν λόγω σχολεία.

Σχέδια δράσης

Την πρωτοποριακή δράση δημιουργίας κοσμημάτων από τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή παρουσίασε πρόσφατα στους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Κέρκυρας, ο Διευθυντής του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας, Κυριάκος Κωλέσης. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Μάριου Μαγιολαδίτη, ενός εκ των εκπαιδευτών - συντονιστών του σχεδίου δράσης του ΣΔΕ Κέρκυρας (οι άλλοι δυο συντονιστές είναι ο Δημήτρης Τραπέρας και η Χρύσα Οικονόμου), το οποίο έχει θέμα τη δημιουργία και κατασκευή κοσμημάτων.



«Είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με το ΣΔΕ Φυλακών και συζητάμε για την υλοποίηση ενός κοινού project, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης που υλοποιούμε. Στόχος του είναι να γνωρίσουν οι εκπαιδευόμενοί μας πως δουλεύει η αγορά κοσμήματος και πως γίνεται η διακίνησή τους. Έχουν ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις στο ΣΔΕ Κέρκυρας επαγγελματίες, προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο ως μια πρώτη εισαγωγή στην επιχειρηματικότητα», τόνισε στην «Ε» ο κ.Μαγιολαδίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κοσμήματα, εκτός από τον τρόπο του τρισδιάστατου εκτυπωτή, φτιάχνονται και με το χέρι. 



Θετική ανταπόκριση

Όπως είπε, τόσο οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Κέρκυρας όσο και εκείνοι των φυλακών ήταν ιδιαιτέρως θετικοί στην δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δυο αδελφών ΣΔΕ, μέσα από την οποία μπορούν να κατανοήσουν την ενιαία διαδικασία της δεύτερης ευκαιρίας.

«Οι κρατούμενοι του ΣΔΕ Φυλακών βρίσκουν πολύ θετική οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να δείξουν τη δουλειά τους στον έξω κόσμο», διευκρίνισε ο κ.Μαγιολαδίτης που υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στο ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας τρία χρόνια. Οι δυνατότητες πάντως που προσφέρει η τρισδιάστατη εκτύπωση που αξιοποιεί το ΣΔΕ Φυλακών ως εκπαιδευτικό εργαλείο δεν περιορίζεται μόνο στην δημιουργία κοσμημάτων, καθώς μέσω αυτής οι κρατούμενοι μαθητές δημιούργησαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας ασπίδες προσώπου που χάρισαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, στις δομές ασυνόδευτων παιδιών και στο Ίδρυμα Κωφών Ελλάδας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ